Halkbank, 1 yıl vadeli sendikasyon aldı
Kredi, 130 milyon dolar ve 349 milyon euro tutarında iki ayrı dilimden oluşuyor.
İSTANBUL - Türkiye Halk Bankası AŞ, uluslararası piyasalardan 130 milyon dolar ve 349 milyon Euro tutarında iki ayrı dilimden oluşan 1 yıl vadeli sendikasyon kredisi aldı. Sendikasyon sayesinde pasiflerini çeşitlendirmeyi hedeflediklerini anlatan Genel Müdür Hüseyin Aydın, yurtdışındaki fırsatları değerlendirmek için çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Halk Bankasının, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, bankanın uluslararası piyasalardan sağladığı sendikasyon kredisine ilişkin anlaşmanın imzalandığı kaydedildi.
Açıklamada, 12 ülkeden 27 bankanın katılımı ile tamamlanan ve dış ticaretin finansmanı amacıyla kullanılacak kredinin maliyetinin, sırasıyla LIBOR yüzde 1,5 ve EURIBOR yüzde 1,5 olarak gerçekleştiği belirtildi.
Sendikasyon, pasifi çeşitlendirecek
Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, imza töreninde yaptığı konuşmada, kredilerinin yüzde 40'lık bölümünü KOBİ'lere kullandırdıklarını, ancak sadece KOBİ kredisi kullandıran bir banka olmadıklarını belirterek, satın almaları ve özelleştirmeleri de finanse ettiklerini söyledi.
Aydın, son 4 yılda çalışanlarının yüzde 50'sini yenileyen bankanın, yurt dışı bankalardan bugüne kadar 1,5 milyar dolarlık kaynak sağlayıp, reel sektöre kullandırdıklarını kaydederek, ''Bu sendikasyon ile pasifimizi ciddi anlamda çeşitlendireceğiz'' dedi.
Soruları da yanıtlayan Aydın, şu anda bankanın tahvil ihracına yönelik bir planı bulunmadığını dile getirerek, ''Sendikasyonu yeterli görüyoruz. Koşullar, hem bizim için hem piyasalar elverdiği sürece sektörün kullandığı bütün enstrümanları kullanırız'' diye konuştu.
Yurtdışındaki fırsatlar
Aydın, başta Balkanlar olmak üzere yakın coğrafyadaki fırsatları değerlendireceklerini söylediklerini hatırlatarak, bu konuda çalışmalar yapıldığını, ancak sonuçlandırılan bir durum bulunmadığını bildirdi.
Aydın, Balkanlar'a ilişkin olarak fırsatları değerlendirdiklerini, sermaye, entegrasyon ve insan gücü olarak bunu başarabilecek güce sahip olduklarını vurgularken, ciddi görüşmeler yaptıklarının altını çizdi ve süreye ilişkin bir soruya, ''İnşallah bu yıl olur'' şeklinde yanıt verdi.
Şam'da şube açma planı olup olmadığına ilişkin bir soruya Aydın, ''Bugün itibariyle yok'' yanıtını verdi.
Bankalar, reel sektörü finanse etmek için yarışıyor
Hüseyin Aydın, Halkbank'ın ve sektörün ilk yarı performansına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
''Şunun altını çizelim; Türkiye'de bankaların kredi verme iştahları yerinde. Hem bilançonun pasifinde hem aktifinde ciddi rekabet var. Bu güzel bir şey. Reel sektörü finanse etmek konusunda yarışıyoruz. Dolayısıyla senenin başında sektör için düşünülen kredi hacmi artışının biraz daha üstünde gerçekleşmeleri görebileceğimizi söyleyebilirim.''
Halkbank olarak yüzde 20'lik kredi artış hacmini revize ettiklerini ifade eden Aydın, yıl sonunu asgari yüzde 25'lik büyümeyle tamamlayacaklarını öngörerek, diğer alanlarda revizyon olup olmayacağına yönelik olarak şunları söyledi:
''Net faiz marjlarında bir daralma söz konusu. Bu, sektörün bütün oyuncuları için geçerlidir, bizim için de geçerlidir. Benzer karlılıkları yakalamak için daha çok kredi vermemiz gerekiyor. Bu da, reel sektör için olumlu bir gelişmedir. Kredi kalitesinde de geçmiş yıla baktığımız zaman olumlu yönde düzelmeler var. Yılın hem sektör için hem reel sektör için olumlu geçmekte olduğunu ifade edebilirim.''
Aydın, ikinci halka arz konusunda ise Halkbank'ın özelleştirmesiyle Özelleştirme Yüksek Kurulunun ilgilendiğini ve şu anda kurulun bu konuda aldığı bir karar bulunmadığını söyledi.
Yönetim organizasyonunda değişiklik
Öte yandan Banka'dan KAP'a yapılan bir diğer bilgilendirmede yönetim organizasyonunda değişikliğe gidildiği duyuruldu.
Yapılan açıklamaya göre; Bireysel Krediler Genel Müdür Yardımcılığı adı ile yeni bir Genel Müdür Yardımcılığı oluşturulmasına ve Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Bireysel Krediler Tahsis-İzleme ve Konut Finansmanı Daire Başkanlıklarının yeni kurulan Bireysel Krediler Genel Müdür Yardımcılığı'na bağlanmasına,
İnsan Kaynakları-Organizasyon ve Destek Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığı'na bağlı olan Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın, Operasyonel İşlemler Genel Müdür Yardımcılığı'na bağlanmasına ve İnsan Kaynakları-Organizasyon ve Destek Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığı'nın, İnsan Kaynakları ve Organizasyon Genel Müdür Yardımcılığı olarak faaliyetlerine devam etmesine,
Risk Takip ve Tasfiye Genel Müdür Yardımcılığı'na bağlı olan Risk Takip-İstanbul ve Risk Tasfiye-İstanbul Daire Başkanlıklarının Risk Takip ve Tasfiye-İstanbul Daire Başkanlığı adı altından birleştirilmesine ve Kredi Politikaları Genel Müdür Yardımcılığı'na bağlı olan Kredi Risk İzleme Daire Başkanlığı'nın Risk Takip ve Tasfiye Genel Müdür Yardımcılığı'na bağlanmasına, karar verildi.