Halka arzlar yeniden canlanmaya başladı
SPK Başkanı Akgiray, şirketlerin halka arzı konusunda 20'yi geçtik, inşallah hisse senedi arzına ilişkin bu seneyi 24-25 ile bitireceğiz dedi.
GAZİANTEP - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, "halka arz seferberliği" kapsamında yaptıkları çalışmalarla halka arzlarda yeniden canlanma başladığını söyledi.
Akgiray, yaptığı açıklamada, en önemli hedeflerinden birinin Türk sermaye piyasasının arz yönünü geliştirmek olduğunu ifade ederek, SPK'nın, sermaye piyasasının ve Türkiye'nin büyümesine katkıda bulunacak bu hedef doğrultusunda TOBB, TSPAKB ve İMKB ile işbirliği protokolü imzalayarak halka arz seferberliği başlattığını belirtti.
Seferberlik kapsamında çeşitli illerde halka arz seminerleri gerçekleştirdiklerini ve gerçekleştirmeye devam edeceklerini anlatan Akgiray, seminerlerde şirketleri sermaye piyasalarından fon teminine ilişkin bilgilendirdiklerini ifade etti.
Akgiray, halka açılma süreçleri daha hızlı ve kolay hale getiren önlemler alarak Türkiye'nin önde gelen şirketlerini ve KOBİ'leri halka açılmaları için teşvik ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Halka arz seferberliği kapsamında yaptığımız çalışmalarla halka arzlar yeniden canlanmaya başladı. Benim şahsi görüşüm bu yıl halka arz az oldu. Ama piyasaya sorarsanız, borsacılar, aracı kurumlar 2010'un her bakımdan hem halka arz hem de borsa performansı açısından son 10 yılın en iyi yılı olduğunu ifade ediyorlar. Zaten önemli olan da onların değerlendirmesi.
Şirketlerin halka arzı konusunda 20'yi geçtik, inşallah hisse senedi arzına ilişkin bu seneyi 24-25 ile bitireceğiz. O kadar da tahvil arzı oldu, bu son 10 yılın en yükseği. Bir iyileşme var ama yeterli mi? Bence değil. Ama hisse senedi ve tahvil olarak ekonomiye olan katkımız 10 milyar doları geçti, gönül ister ki daha çok olsun, olacak. Bu katkı daha çok üretim, daha çok istihdam ve Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına, büyümesine katkı demektir."
"500-600 milyar dolarlık bir büyümeyi kaldırabilir"
Akgiray, Türk sermaye piyasalarının 500-600 milyar dolarlık bir büyümeyi kaldırabileceğini ifade etti.
Akgiray, Türkiye'nin hisse senetleri büyüklüğünün gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 0,36 olduğuna dikkati çekerek, bu oranın yüzde 0,85 olan dünya ortalamasının bile çok gerisinde kaldığını belirtti. Bu oranın Kore'de yüzde 0,91, Malezya'da yüzde 1,42, Brezilya'da yüzde 0,71, Hindistan'da yüzde 1,04, Japonya'da yüzde 0,70, Çin'de yüzde 1,03 ve ABD'de yüzde 1,11 olduğunu kaydeden Akgiray, şunları anlattı:
"Türkiye 0,36 oranıyla, karşılaştırma yapılan 8 ülkenin çok gerisinde. Bu oran ülkemizin mevcut ekonomik büyüklüğü ile sermaye piyasalarının en az 500-600 milyar dolarlık bir büyümeyi daha kaldırabileceğini gösteriyor. Bu tutar yeni ve kalıcı yabancı sermaye girişlerini, yeni ve büyük yatırımların yapılmasını mümkün kılacaktır. Bunun için yeni yerli yatırımcılara da ulaşmak önem taşıyor.
Sermaye piyasalarının en önemli ikinci ayağı borçlanma araçları piyasası özellikle özel sektör tahvil ve bono piyasasıdır. Şirketlerin sermaye piyasaları yoluyla finansman sağlamalarının önemli bir diğer yolu borçlanma aracı ihraçlarıdır. Şirketler ihraç ettikleri tahvil ve bonolarla finansman sağlamaktadır. Bu finansman banka kredilerine önemli bir alternatif olmaktadır. Ülkemizde yaşanan ekonomik istikrar ve düşen enflasyon sayesinde son yıllarda özel sektör borçlanma araçları ihracında artış gözlense de ihraç miktarı Kore, Malezya, Brezilya, Hindistan, Japonya, Çin ve ABD'ye göre düşüktür. Rakamlar incelendiğinde bu konuda da Türkiye'nin önünde gelişmeye büyük bir alan olduğu açıkça görülüyor."