Halk Bankası'ndan yeni kredi mekanizması

Ergün, Halk Bankası'nın makine sektörüyle ilgili bir kredi mekanizması açıklayacağını ve bu kredinin 10 yıl vadeli ve düşük faizli olacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Halk Bankası'nın muhtemelen yarın, makine sektörüyle ilgili bir kredi mekanizması açıklayacağını ve bu kredinin 10 yıl vadeli ve düşük faizli olacağını bildirdi.

Ergün, Bloomberg TV'de katıldığı bir programda ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bir soru üzerine KOSGEB aracılığıyla KOBİ'lere kredi faiz destekleri verdiklerini anımsatan Ergün, böylece KOBİ'lerin finansmana daha kolay eriştiğini söyledi. Ancak yeni finansman kaynakları da oluşturmaları gerektiğine dikkat çeken Ergün, bunun için Gelişen İşletmeler Piyasası adıyla İMKB'nin çatısı altında bir KOBİ Borsası kurulması konusundaki çalışmanın halen Sermaye Piyasası Kuruluyla (SPK) birlikte yürütüldüğünü kaydetti.

Bu ay içerisinde bu konuda bir çerçevenin ortaya çıkmış olacağını belirten Ergün, "KOSGEB'le beraber çalışıyorlar ve mümkün olduğu kadar KOBİ'lerin borsaya girişi onlara, herhangi bir mali yük getirmeyecek. Bir takım destekleri KOSGEB verecek. Bir kısımını da borsa kendisi, 100 liraya kadar olan maliyeti 10 liraya kadar düşürecek. O, 10 liraya da destek verecek" dedi.

KOBİ Borsası ile ilgili çalışmada son noktaya gelmek üzere olduklarını ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

"İnşallah bu ay içerisinde onunla ilgili çalışmalarda önemli bir mesafe almış olacağız ve 2011 yılında KOBİ borsasını da devreye sokmak istiyoruz. Ve KOBİ'lerin bu finansman alanından da istifade etmelerini istiyoruz. Bu sadece finasman meselesini sağlamayacak. Aslında nitelikli KOBİ'lerin sayısını da gün geçtikçe arttıracak. Çünkü oraya gelen KOBİ'ler daha özenli iş yapma alışkanlığını edinmiş olacaklar. Kendi işlerini daha dikkatli bir şekilde sürdürecekler ve bu KOBİ'lerin gün geçtikçe niteliğini arttıracak.

KOBİ borsası finansmanda önemli bir konu. Kredi Garanti Fonu finansmanı kolaylaştırıcı bir unsur. Teminat sorunu çeken KOBİ'ler için belirli bir oranda teminat sağlayan bir mekanizma. Orası da şimdi daha iyi işlemeye başladı. Başta  bazı aksaklıklar oldu. Ama şimdi daha iyi işleyen bir mekanizma olduğunu ve gün geçtikçe oradan yararlanan KOBİ sayısında da bir artış olduğunu söyleyebilirim."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir