Güney Kore ile müteahhitlikte işbirliği anlaşması
Bakan Çağlayan, Güney Kore ile üçüncü ülkelerde müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetlerinde işbirliği mekanizma kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı imzaladı
ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Kore Kara Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Jong Hwan Chung ve beraberindeki heyetle görüştü. İki bakan, üçüncü ülkelerde müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetlerinde işbirliği mekanizması kurulmasına ilişkin mutabakat zaptını da imzaladı.
Bakan Çağlayan, Güney Kore Kara Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Jong Hwan Chung ve beraberindeki heyetle görüştü. İki bakan, üçüncü ülkelerde müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetlerinde işbirliği mekanizması kurulmasına ilişkin mutabakat zaptını da imzaladı.
Çağlayan, görüşmede yaptığı konuşmada, imzalanan mutabakat zaptının, iki ülke firmalarının, müteahhitlik ve müşavirlik sektöründe işbirliği, karşılıklı iş yapma ve üçüncü ülkeler nezdinde birlikte iş yapmalarını sağlayacak çok önemli bir anlaşma olduğunu söyledi.
Mutabakat zaptıyla iki ülke firmalarının birbirine rakip değil, birbirini tamamlayan, destekleyen, ortaklık kuracak bir yapıya dönüşeceğine işaret eden Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün, 70 ülkede 155 milyar dolardan fazla taahhüt gerçekleştirdiğini, sektörün son dönemde yıllık 20 milyar dolar civarında alt yapı ve üst yapı işleri üstlendiğini anlattı.
Bakan Çağlayan, 2009 yılında küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerine rağmen Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında 19 milyar dolarlık iş üstlendiğini, Türk müteahhitlik sektörünün dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması arasında 31 firmayla ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Çağlayan, Güney Kore'nin de bu listede 13 firmayla, altıncı sırada yer aldığını hatırlattı.
Türk müteahhitlik sektöründe önümüzdeki yıllarla ilgili 2 hedef belirlediklerini anlatan Çağlayan, sektörün 20 milyar dolarlık yıllık iş kapasitesini, 2011 yılında 30 milyar dolara, 2015 yılında ise 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Dünyada 10 yıl içinde trilyonlarca dolarlık alt ve üst yapı ihalelerinin gerçekleştirileceğini kaydeden Çağlayan, imzalanan mutabakat zaptıyla iki ülke firmalarının bir araya gelerek Güney ve Güneydoğu Asya'da, Orta Doğuda, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerinde birlikte büyük projelere imza atabileceklerini bildirdi.
Çağlayan, müteahhitlik sektöründe dünya ikincisi Türkiye ile dünya altıncısı Kore müteahhitlik sektörünün bir araya gelmesinin ortak bir sinerji yaratarak, dünya birincisinin önüne geçme ve daha kuvvetli iş alma imkanı yaratacağını söyledi.
"Ticaret hacmi artmalı"
Bakan Çağlayan, 2009'da iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3,4 milyar dolara gerilediğini belirterek, bu rakamın yüzde 92'sini Güney Kore'den yapılan ithalatın, yüzde 8'ini de Türkiye'nin ihracatının oluşturduğunu, ticaret hacminin dengeli şekilde artırılması gerektiğini söyledi.
İki ülkenin toplam dış ticaret hacmine bakıldığında yaklaşık 1 trilyon dolar olduğunu, ancak gerçekleşen ticaret hacminin sadece 3,4 milyar dolar olduğunu kaydeden Çağlayan, önümüzdeki dönemde bu rakamın karşılıklı ve dengeli bir şekilde 10 milyar doların üzerine çıkarılması gerektiğini kaydetti. Bakan Çağlayan, Nisan ayında başlayacak Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinin de ticaret hacmine büyük katkı sağlayacağını da kaydetti.
Bakan Çağlayan, Güney Kore firmalarının yurt dışında 600 milyar dolardan fazla yatırımı bulunduğunu, Türkiye'deki yatırımlarının ise bu rakamın binde biri olduğuna işaret ederek, Koreli firmaların Türkiye'de yatırım yapmasının, Türkiye'nin coğrafi, stratejik ikili işbirliğinden kaynaklanan avantajları kullanabileceği bir ortam çıkaracağını söyledi.
Güney Kore Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Chung
Güney Kore Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Jong Hwan Chung da konuşmasının başında Elazığ'da gerçekleşen depremde hayatını kaybedenlere baş sağlığı, yaralananlara acil şifalar diledi.
Konuk Bakan Chung, Güney Kore ve Türkiye arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu belirterek, 2010 yılının Kore savaşının 60. yıl dönümü olduğunu, bu yıl dönümü vasıtasıyla iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da artacağını umduğunu söyledi.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin dengeli şekilde artması için elinden geleni yapacağını da belirten Konuk Bakan, imzalanan mutabakat zaptının, iki ülke müteahhitlik firmalarının dünya piyasalarına açılmasında önemli bir adım olduğunu kaydetti.
Konuk Bakan, imzalanan mutabakat zaptıyla, iki ülke müteahhitlik firmalarının işbirliğiyle sinerji etkisiyle dünya piyasasında çok büyük bir oyuncu olabileceğini ve büyük bir etki yaratabileceğini de söyledi.
Konuk Bakan, 10 milyona yakın Koreli turistin bulunduğunu, bu turistlerin Türkiye'ye çekilmesinin iki ülke arasındaki ticaret dengesine katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.
Bakan Çağlayan, Konuk Bakan'ın konuşmasının ardından tekrar söz alarak, Türkiye'ye 2008 yılında gelen Koreli turist sayısının 119 bin 500 olduğunu, 2009'da ise bu sayının 89 bin 148'e gerilediğini hatırlattı. Çağlayan, Türkiye'ye gelen Koreli turist sayısının artması için Koreli Bakanların Türkiye ile ilgili seyahat uyarıları kaldırarak, Korelilere Türkiye'ye gelme konusunda değiştirilen uyarılarda bulunmasının önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Gebze-İzmit Otoyolu projesinin 6,5 milyar dolarlık bir proje olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, Koreli 2 firmanın proje kapsamında yer alan İzmit Körfez Köprüsü'nün gerçekleştirilmesinde Türk konsorsiyumuna teklif verdiğini, Güney Koreli firmaların bu projede yer almasının Türkiye'yi mutlu edeceğini de sözlerine ekledi.