Gül: Sorunların çözüm yeri Meclis'tir

Gül, Meclis yolu kapanan vekiller ve boykot kararı için, siyasi partileri TBMM'de birlikte çalışmaya davet etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tutuklu milletvekillerinin durumu ve BDP'nin desteklediği bağımsız vekillerin boykot kararına ilişkin ilk yorumu yaptı.

Yazılı bir açıklama yapan Gül, "Tüm bu sorunların çözüm yeri, millet iradesinin daha yeni tecessüm ettiği Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Bu itibarla, Meclis'te temsil edilme imkanını elde eden siyasî partilerimizi, meclisin dışında değil, tam aksine bu meşru ve demokratik zeminde, toplumun bütün kesimlerini de dahil ederek birlikte çalışmaya çağırıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Bilindiği gibi, sağlanan güven ve huzur ortamında, vatandaşlarımızın yüksek oranda katılımıyla çok başarılı bir genel seçim gerçekleştirildi. Yine vatandaşlarımızın yüksek oranda temsil edileceği bir parlamento tablosu ortaya çıktı" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin seçimlerde demokratik gelişmişlik ve olgunluk seviyesini ortaya koyduğu için, bütün dünyada da takdirle karşılandığını belirterek, bu başarıya gölge düşürülmemesinin büyük bir önem taşıdığını ifade etti.

Köklü reform şart

Gül, "TBMM'nin kompozisyonu ve seçmenlerin yüzde 95'ini aşan temsil oranı, çözüm bekleyen sıkıntılarımızın elbirliğiyle aşılması için büyük bir şans olarak görülmelidir" dedi. Gül açıklamada, son günlerde yargı mercileri tarafından verilen kararlar ve bunlara dayalı tartışmaların, anayasal ve yasal düzenlemeler başta olmak üzere, hukuk sisteminin ve demokrasinin evrensel standartlara ulaştırılması için daha köklü reformlara ihtiyaç bulunduğunun göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Türkiye için fırsata dönüştürülebilir

Bugün karşı karşıya kalınan hukuk temelli sorunların, Türkiye için fırsata dönüştürülebileceği kanaatinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de hukuk kurallarının zamanla ihtiyaçlara cevap veremez hâle geldiğini ve kamu vicdanıyla bağdaşmayan sonuçlar doğurabildiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, "Söz konusu sorunların çözüm için bir fırsat olarak görülmesi ve demokratik standartlarımızı yükseltecek yeni bir anayasa hazırlanarak kısa sürede hayata geçirilmesi kaçınılmaz hâle gelmiştir" dedi.

Partilere uzlaşma çağrısı

Sorunları demokratik yöntemlerle çözmek yerine görmezden gelmenin veya çözümü ertelemenin, sorunların daha da büyümesine ve enerjinin heba edilmesine yol açtığının altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, "Siyasi tarihimiz bunun çarpıcı örnekleriyle doludur.

Tüm bu sorunların çözüm yeri, millet iradesinin daha yeni tecessüm ettiği TBMM'dir. Bu itibarla, Meclis'te temsil edilme imkânını elde eden siyasi partilerimizi, Meclis'in dışında değil, tam aksine bu meşru ve demokratik zeminde, toplumun bütün kesimlerini de dâhil ederek birlikte çalışmaya çağırıyorum" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir