Greve gitmeyen hologram hostes
Hologram bazı kimyasal maddelerle kaplanmış olan küçük plakaların lazerle yansıtılmasıyla oluşan bir görüntü tekniği
1996 yılında hayatını kaybeden rap şarkıcısı Tupac Shakur’un hologram konserleri bundan bir süre önce müzik dünyasını ikiye böldü. Hatta Tupac Shakur konser biletlerinin tükenmesi, hayatta olmayan diğer efsanevi şarkıcılar için de yapımcıların iştahını kabarttı.
Bu teknik başarının arkasında İngiliz Musion’un imzası vardı. Hologramlı konserin şirkete maliyeti 500 bin dolar oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde İzmir’de yaptığı hologramlı konuşma, hem Türkiye hem de yurtdışındaki basının gündemine oturdu. Başbakan’ın hologramlı konuşması Danimarka merkezli bir şirket olan Poly Vision’ın Türkiye temsilcisi tarafından hazırlandı. Hologram teknolojisi bugün birçok alanda karşımıza çıkıyor. Kullanımının yaygınlaşması sonucunda da fiyatlar oldukça gerilemiş durumda. Özel projektörlerle hazırlanan hologramlı bir konuşmanın dakikası 10 bin ila 20 bin lira arasında değişiyor.
Hologram bazı kimyasal maddelerle kaplanmış olan küçük plakaların lazerle yansıtılmasıyla oluşan bir görüntü tekniği. İlk olarak laboratuvarda kullanılan bu teknik zaman içerisinde günlük kullanıma kadar ilerledi. Hologramlar genellikle sahne gösterilerinde, mimaride, uçak simülasyonlarında ve sağlık alanında kullanılıyor.
Star Wars’tan ilham aldı
Bu alanda önemli çalışmalara imza atan Polonyalı bir şirket, Leia Display System (LDS) adıyla bir teknoloji geliştirmiş. Teknoloji sayesinde, yüksek çözünürlüklü görüntüler “su buharı”nı andıran bir fona yansıtılabiliyor. Görüntüler, havada “yüzüyormuş” izlenimi veriyor. Teknolojiyi geliştiren bilim insanları, bu sistemin gelecekte telefonlarda kullanılacağını ve insanların konuştukları kişinin evinde, 3D olarak olarak belireceklerini ifade ediyorlar. Sistem, 1977 tarihinde çevrilen Star Wars filmden ilham almış. Filmde Prenses Leia, hologram şeklinde beliriyordu.
Bir diğer ilginç uygulama ise ABD’li AirportOne imzasını taşıyor. AirportOne, New York’taki havaalanlarında yolcuları karşılamak için üç tane hologram hostes yarattı. Şirket, her bir hostesi 25 bin dolardan sattı.
Hostesler, yolcuların temel sorularına cevap verebiliyorlar. Ve asla greve gitmiyorlar!