Greenpeace'den Eker'e listeli yanıt
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in, Türkiye’den ihraç edilen üzümlerde 24 aktif kimyasal madde bulunduğu yönündeki Greenpeace raporunu yalanlaması üzerine Greenpeace üzümlerde bulunan maddeleri açıkladı.
ANKARA – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in, Türkiye’den ihraç edilen üzümlerde 24 aktif kimyasal madde bulunduğu yönündeki Greenpeace raporunu yalanlaması üzerine Greenpeace üzümlerde bulunan maddeleri açıkladı.
Açıklamada Eker’in "Bütünüyle gerçekdışı itham ve iddialar oluşturuyor. Mesela bir örnek vereceğim size üzüm ilgili. 24 tane kimyasal madde diyor. Bağcılıkta kullanılabilen toplam kimyasal madde sayısı en fazla dörttür. Yani onların bile hepsi kullanılmıyor" yönündeki ifadelerine cevaben, Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç’in şu ifadelerine yer verildi: "Greenpeace Akdeniz olarak, bu tartışmanın sayısal değerler üzerine bir tartışmaya dönüşmesinden rahatsızız. Bugün burada asıl tartışmamız gereken mesele halk sağlığını tehdit etmeyen pestisitsiz, GDO’suz bir tarım ve hayvancılık sistemini nasıl kuracağız çiftçimizi nasıl koruyacağız olmalıydı. Madem Sayın Bakan, 24 kimyasal olmaz dedi, biz de o zaman Almanya’nın en prestijli laboratuarlarından biri olan CVUA Stuttgart’dan gelen bilgileri paylaşıyoruz. Diliyoruz ki, Sayın Bakan artık çiftçilerimizin alın terini hiçbir suretle ciddiye almayan ilaç, tohum şirketlerini ve endüstriyel tarım uygulamalarının çıkmaz sokağından nasıl çıkaracağımızı tartışmaya açar."
CVUA Stutgart laboratuarlarındaki incelemeler sonucu üzümde bulunan 24 kimyasal maddenin isimleri ise şöyle:
Acetamiprid
Azoxystrobin
Boscalid
Carbendazim
Cyprodinil
Diniconazol
Fenvalerat(RS/SR)
Fenvalerat(RR/SS)
Flufenoxuron
Flusilazol
Gibberellin
Suare
Indoxacarb
Iprodion
Metalaxyl
Metrafenone
Myculobutanil
Procymidon
Propargit
Pyrimethanil
Quinalphos
Tetraconazol
Thiophanat-methyl
Triadimeno/Triadimefon
Imazalil
Greenpeace raporuna tepkiler sürüyor
Öte yandan Türkiye Ziraatçılar Derneği, Başkanı İbrahim Yetkin, Greenpeace'in hazırladığı rapordaki ilaç katkısı iddialarına tepki gösterdi. Yetkin, dernek genel merkezinde yaptığı açıklamada, medyada yer alan haberlerde, dünyaca ünlü çevre örgütü Greenpeace'in hazırladığı raporda üzüm, biber, armut, greyfurt ve kabakta kimyasallar bulunduğuna ilişkin iddialar olduğunu hatırlattı.
Raporun, Türkiye'deki ürünlerle ilgisinin olmadığını ifade eden Yetkin, numunelerin Almanya'nın ihraç ettiği ürünlerden alındığına dikkati çekti. Almanya'nın 2011'de üzüm ve kabakta karşılıklı anlaşmalar neticesinde iki ürünü referans aramadan kabul ettiğini, dolayısıyla böyle bir tehlikenin söz konusu olmadığını bildirdi.
(ANKA - AA)