Gözler YSK'ya çevrildi

Kurul toplantıda, kanunun halk oyuna sunulması sürecini ele alacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Resmi Gazetede yayımlanan Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun halk oyuna sunulması süreciyle ilgili toplanıyor.  

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı 5982 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından karar almak üzere toplanması beklenen YSK'nın bugün bir araya geleceği öğrenildi.

Kurul toplantıda, kanunun halk oyuna sunulması sürecini ele alacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa değişiklik paketini onayladı. Gül'ün, onayının ardından paketin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla referandum süreci  başlamış oldu. Şimdi gözler Yüksek Seçim Kurulu'na çevrildi. YSK bugün akşam saatlerinde olağan şekilde toplanacak. Toplantıda kurulun gündemine referandum sürecinin gelmesi bekleniyor. Kurulun dünkü toplantısının ardından gazetecilere konuşan YSK Başkanı Ali Em, karar vermek için paketin Resmi Gazete'de yayımlanmasını beklediklerini söylemişti. Em, referandum süresinin ise 60 gün olarak belirleneceği sinyalini de verdi. Gerekirse bir komisyon oluşturacaklarını da kaydeden Em, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne açacağı iptaldavasının sorulması üzerine ise  "O ayrı bir konu, biz meseleyi seçimhukuku çerçevesinden değerlendireceğiz” diye konuşmuştu.

Öte yandan, başvuru için gerekli olan 110 imzayı bulan ve Anayasa değişikliğininResmi Gazete’de yayımlanması ile harekete geçecek olan CHP’ninbaşvurusunun ardından gözler Yüksek Mahkeme’nin kararında da olacak.Mahkeme ise ya iptal kararı verecek ya da referandumun kapısınıaralayacak.CHP’nin yapacağı iptal başvurusuna rağmen bazıhukukçular ise “kanunlaşma sürecinin halkoyuyla tamamlandığı”gerekçesiyle, referanduma sunulan anayasa değişikliğinin davaedilemeyeceği görüşünü savunuyor

Bu konularda ilginizi çekebilir
YSK