Gözler üretim paketinde
İki ayda torba yasalarla vaatlerin büyük kısmını yerine getiren hükümet şimdi reformlar için adım atmaya hazırlanıyor. Merakla beklenen bu adımların başında da Bakan Işık’ın ilk ipuçlarını verdiği üretim paketi geliyor.
Canan Sakarya - ANKARA
Hükümet, Meclis’e sunduğu torba yasalarla polisten öğrenciye, muhtardan askere, emekliden gençlere kadar geniş kesimleri ilgilendiren daha çok da vatandaşın cebine dokunan düzenlemeleri hayata geçirdi. Torba yasalar ve idari düzenlemelerle son iki ayda daha çok verdiği sözleri yerine getiren hükümetten artık reel sektör, iş ve ekonomi dünyası için adım atması bekleniyor.
İş ve ekonomi dünyasının beklediği adımlar arasında vergi reformu, yatırım ortamının iyileştirilmesi, yatırımlarda bürokrasinin azaltılması gibi bir dizi reform bulunuyor. Hükümetin Eylem Planıyla üç, altı ve 12 aylık sürelerle takvime bağladığı reformlardan iş dünyasının beklediği düzenlemelerin büyük bir bölümü altı ve 12 aylık zaman dilimine yayılmış bulunuyor.
Önümüzdeki dönemde reel sektöre dönük atılacak adımlar beklenirken, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kapsamlı bir üretim paketi üzerinde çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Bu paketi şekillendirmek amacıyla geniş kapsamlı bir çalıştay gerçekleştirildi. Bütçe görüşmelerinde üretim paketine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, reform paketinde yer alacak eylemlerle yatırımın ve üretimin önündeki engelleri kaldırmakla yetinmeyeceklerini daha nitelikli bir üretim yapısına geçiş için önemli adımları hayata geçirecekleri söyledi. Bakan Işık, üretim reform paketine en kısa sürede son halini vererek Meclis gündemine taşıyacaklarını açıkladı.
4 torba yasa çıkarıldı
Meclis'e gönderilen 4 ayrı torba yasayla reel sektör, iş ve ekonomi çevrelerine dönük olarak yapılan düzenlemeler sınırlı kaldı. Torba yasayla 51 ilde uygulanmakta olan yüzde 6 oranındaki İşveren Sigorta Primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırıldı. İmalat sanayii makine-teçhizat yatırımlarının finansmanında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) istisnası getirildi. Ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin uluslararası anlaşma Meclis tarafından onaylandı. Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin TL’ye kadar kazançlarından vergi alınmaması sağlandı. Yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti getirildi. Yemde ve gübrede KDV kaldırıldı. Bu düzenlemeler Acil Eylem Planı'nda da 21 Mart’a kadar gerçekleştirilmek üzere takvime bağlanmıştı.
Tartışmalı yasalar geliyor
Özel istihdam bürolarının faaliyetlerinin geçici iş ilişkisini içerecek şekilde yeniden genişletilmesi ile kıdem tazminatı gibi çalışma yaşamına dönük yasal düzenlemeler bu yılın en tartışmalı başlıklarını oluşturuyor. İşçi ve işveren kesimini yakından ilgilendiren iki düzenlemeden özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasına yönelik tasarı Meclis'e gönderildi. Önümüzdeki günlerde Meclis Sağlık Komisyonu’nun gündemine gelmesi ve bütçe görüşmelerinin ardından yasalaştırılması planlanıyor. Meclis’e gönderilen tasarıyla, geçici iş ilişkisi kurulan işçi, kadrolu işçinin ya da yerine çalıştığı kişinin veya emsal işçinin her türlü ücret ve sosyal hakkını alacak, KOBİ’leri de kapsayacak şekilde 10 ve daha az işçi çalıştıran işyerleri 10 işçiye kadar, daha fazla işçi çalıştıranlar ise kadrolu işçilerinin dörtte biri kadar işçi çalıştırabilecek. Aynı holding kendi bünyesindeki iki şirket arasında işçileri geçici iş ilişkisi kurarak devredebilecek. Üzerinde çalışmaların sürdüğü kıdem tazminatına ilişkin yasa tasarısı ise henüz Meclis’e sunulmadı.
Ar-Ge paketi Genel Kurul’da
Ar-Ge ve yenilik ekosistemini iyileştirmek amacıyla Meclise sunulan Ar-Ge reform paketinin ise Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüyor. Tasarının bu hafta içinde yasalaşması bekleniyor. Yatırımlarda bürokrasi azaltılacak, endüstri bölgeleri ve organize sanayi bölgelerinde arsa maliyetlerini azaltacak yeni bir mekanizma kurulması, OSB’lerde yetki karmaşasını ortadan kaldıran etkili bir yönetim yapısı oluşturulmasına ilişkin Hükümetin açıkladığı reformlar ise hayata geçirilmeyi bekliyor.
Vergi reformu bütçe sonrası gündeme gelecek
Gelir ve kurumlar vergisinin birleştirilerek yeni Gelir Vergisi Kanunu çıkarılmasına ilişkin çalışmaların yılın ilk çeyreğinden itibaren gündeme gelmesi bekleniyor. Bütçenin yasalaştırılmasının ardından Plan Bütçe Komisyonunda oluşturulacak bir alt komisyonun Gelir Vergisi Kanunu üzerinde çalışmalara başlaması planlanıyor.
Eylem Planı’na göre yılın ilk yarısında atılacak adımlardan bazıları
► Vergi beyannameleri ile sosyal güvenlik bildirgeleri birleştirilecek.
► Gelir ve kurumlar vergisi kanunları birleştirilerek yeni Gelir Vergisi Kanunu çıkarılacak.
► Vergi Usul Kanunu güncellenecek.
► Mevcut vergi mevzuatı gözden geçirilerek enerji verimliliğini teşvik eden vergisel düzenlemeler yapılacak.
► Kamuda taşıt envanteri çıkarılacak ve Taşıt Kanunu yenilenecek.
► Arazilerini büyütmek isteyen ehil mirasçılara faizsiz kredi desteği uygulaması başlatılacak.
► TCDD’nin yeniden yapılandırılması tamamlanacak, demiryolu işletmeciliği serbestleştirilecek.
► Gümrüklerde Tek Pencere Sistemi uygulamaya konulacak.
► Kanal İstanbul için yasal düzenleme yapılacak.
► Serbest bölgelerin cazibesi artıracak değişiklikler yapılacak.
► Uluslararası doğrudan sermayenin çekilmesine yönelik tedbirler alınacak.
► Yatırımlarda bürokrasi azaltılacak.
► Endüstri bölgeleri ve organize sanayi bölgelerinde arsa maliyetlerini azaltacak yeni bir mekanizma kurulacak.
► OSB’lerde yetki karmaşasını ortadan kaldıran etkili bir yönetim yapısı oluşturulacak.
► Yatırım destek ofislerinin (YDO) kurumsal ve beşeri kapasiteleri güçlendirecek.
► İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulama birliği sağlanacak.
► Enerji lisans, ruhsat ve izin işlemleri kolaylaştırılacak.
► Şirketlerin kuruluş ve tasfiye işlemleri daha da kolaylaştırılacak.
► Patent Kanunu çıkarılacak.
► Yenilikçi girişimcilerin projelerinin ticarileştirilmesi için kredi garanti mekanizması oluşturulacak.