Google, Türkiye'de temsilcilik açabilecek
İnternet Kurulu'nun üzerinde çalıştığı "internet üzerinde işlenen suçlara ilişkin yasa"daki değişiklik teklifiyle Google ve YouTube'un Türkiye'de temsilcilik açmasının önündeki engeller kalkıyor.
ANKARA - İnternet Kurulu'nun hazırladığı "internet üzerinde işlenen suçlara ilişkin yasa"da değişiklik içeren taslakla Google ve YouTube'un Türkiye'de temsilcilik açmasının önündeki engeller kalkıyor.
Taslağa göre, hapis cezaları kalkacak, mahkemelere yalnızca Türkiye'den erişimin engellenmesi talebinde bulunulacak, kişisel hak koruması sağlanacak ve suç işleniyorsa siteden içeriğin kaldırılması istenecek.
İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, internet üzerinde işlenen suçları ve buna bağlı hukuku düzenleyen 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"u değiştirmek için teklif düzeyinde bir değişiklik taslağı hazırladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Mevcut yasanın internetin ülkemizdeki hızlı gelişiminden kaynaklanan ihtiyaçlarını karşılamadığını zaten belirtiyoruz. İnternet Kurulu olarak özellikle 'erişimin engellenmesi' uygulamalarını yenileyecek bir yapılanma ihtiyacının farkındayız. Bizler siyasi bir irade değiliz, doğru yapılan işlere 'doğru', yanlışa 'yanlış' demek zorundayız. Ülkemizde internetin gelişimi son 10 yılda büyük bir ivme kazanmış ve yaklaşık 45 milyon internet kullanıcısına ulaşılmıştır.
Ülkemize yabancı yatırımcıların gelmesi, yerli sermayenin ülkemizde kalması ve elektronik ticaretinde daha fazla gelişmemiz gerekmektedir. Bu sebeple başladığımız çalışmamızı 1 ay içinde Ulaştırma Bakanlığı'na teklif olarak sunmayı hedefliyoruz.
İnternet Kurulu haricindeki platform ve sivil toplum kuruluşlarını da çalışmaya katkıda bulunmaya çağıracağız."
Hapis cezaları kalkıyor
Değişiklik taslağının genel çerçevede, yer sağlayıcı olmanın şartları, re'sen site kapatma, erişime engellenme uygulamalarının günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde baştan düzenlenmesini kapsayacağını belirten Özeren, değişiklikle hapis cezalarının kaldırılacağını belirtti.
Yer sağlayıcı belgesi alan siteler için geçerli olan hapis cezalarının kaldırılmasının nedeninin Türkiye'de yer sağlayıcı belgesi alamayıp ofis açmayan, yani yatırım yapmayan şirketlerin önünü açmak ve onların Türkiye'de faaliyette bulunarak vergi vermelerini sağlamak olduğunu vurgulayan Özeren, "Böylelikle Google'ın ve YouTube'un Türkiye'de temsilcilik açmasını engelleyecek hiçbir hukuki zaruret de kalmayacak. Bu kuruluşların Türkiye'ye gelmemek ve vergi sistemine dahil olmamak için öne sürdükleri nedenler de ortadan kalkmış olacak" şeklinde konuştu.
Taslakla bazı tanımlara da açıklık getireceklerini kaydeden Özeren, içeriğin bütün dünyadan ulaşılamaz kılınması şeklinde anlaşılan "yayından çıkarılması" ibaresinin "içeriğe alternatif yollar haricinde yurt içinden erişimin engellenmesi" şeklinde tanımlanacağını anlattı.
Özeren, alınmış engelleme kararlarının uygulanması sürecinde Başkanlığın görev ve sorumluluklarının, taslakta, tereddüte yer vermeyecek şekilde netleştirildiğini dile getirdi.
Yeni düzenlemeden Türkiye'deki bireysel internet kullanıcıların olumlu etkileneceğini kaydeden Özeren, "Özellikle kişisel hak koruması sağlanmış olacak. Kişi hakkında olumsuz yazı ve hakaret içeren yazılar varsa bunlarla ilgili düzeltme talebinde bulunabilecek" dedi.