Google Glass ne işe yarıyor?
Teknoloji dünyasının son birkaç yıldır göz bebeği tartışma konusu giyilebilir cihazlar... Biz de bu hafta giyilebilir bir gözlükten bahsedeceğiz
İSTANBUL - İlk olarak Google'ın 2012 yılında düzenlediği I/O Geliştirici Fuarı'nda, serbest dalış yapan bir grubun, uçaktan gözlerindeki gözlükle çektikleri video ile tanıtılan Glass, o dönem büyük bir yankı uyandırmış ve herkesin aklını başından almıştı. Bu tanıtımın üzerinden 2 yıl geçti ve heyecan büyük bir kesim için azalsa da Google Glass hakkında söylenenler bitmedi. Kimilerine göre bir sürü farklılık ve olanak yaratabilecek olan bu cihaz, kimilerine göre de gerçek dünyanın keyfini kaçıracak gereksiz bir alet olarak görünüyor.
İlk iPhone piyasaya çıktığı zaman, hiç kimse telefonun ilk önceliğinin arama yapmak ve mesaj göndermek dışına çıkmayacağını düşünüyordu.
Ancak artık akıllı telefonlar üzerinden tüm hayatımızı yönlendirebiliyor, boş vakitlerimizi onunla geçiriyor, sosyal ağlarda geziyor, iletişimi sadece tanıdığımız ve numarasını bildiğimiz insanlarla kısıtlamıyoruz. Hem önceliklerimiz, hem de ihtiyaçlarımız zamanla değişti. Aynısının Google Glass için de doğru olmaması için hiçbir sebep yok. Şu an için günlük hayata adapte olması gibi görünse de, Google Glass'ın hayatınızı inanılmaz ölçüde kolaylaştırabileceği bir uygulama geldiği zaman, ne denli faydalı olabileceğini göreceksiniz.
Moda uzmanları tasarladı
"Sonraki büyük şey" olup olmadığına yönelik tartışmaları şimdilik bir kenara bırakacağız. Google Glass, daha halen bir prototip model. Yani son hali, kullanışlı olup olmayacağı, belirli bir zümreye hitap edip etmeyeceği, tüm dünyayı peşinden koşturup koşturmayacağı henüz bilinmiyor. Google'ın geliştirmek için moda uzmanlarını işe almasına sebep olan dış görünüşü eski bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünse de, uygulamalar ve hizmetleri günlük hayatta kullanıp kullanamayacağımız sorusu da cevap bulabilmiş değil.
Şimdilik Google Glass'ın akıllı saatlere benzer bir duruş sergilediğini söyleyebiliriz. Google Glass ile sağlık uygulamalarını kullanıp adım sayma, mesafe ölçme gibi işlemler yapılabiliyor. SMS gönderebiliyor, arama yapabiliyor, "Ok Google" diyerek gözlüğe sesli komut verebiliyoruz. Google Glass bunların dışında navigasyon, müzik çalma ve Evernote gibi uygulamalar da sunuyor. En önemlisi ve kullanışlısı ise, elbette video çekme yeteneği.
Günlük hayatta kullanımı henüz pek mantıklı görünmeyen ve sokağa çıktığınızda çok fazla bakış almanıza sebep olabilecek Google Glass'ın şimdiden çok büyük fayda sağlayabileceği alanlar var.
Güvenlik
Her polisin bir Glass taktığını düşünün. Olay mahalli her bir polisin gözünden kayda alınmış olacak ve delil toplama süreciyle birlikte gözden kaçan herhangi bir şey olmadığı sonradan seyredilerek güvence altına alınacak. Ayrıca olaya göre telsiz veya telefonla uğraşmak yerine, adres veya şüpheli bilgileri direkt olarak polisin gözlük ekranına düşecek ve kolaylık sağlanacak.
Ekstrem sporlar
Google, daha Glass’ı ilk tanıtırken bu örneği kullanmıştı. Genellikle GoPro kullanılarak yapılan ekstrem spor kayıtlarında bir alternatif olarak düşünülebilecek Glass, yine sporcuların elleri serbest bir şekilde yaptıkları işe odaklanmalarını sağlayabilir. Yine bu sporlar sırasında sporcular diledikleri bilgilere ses komutuyla erişebilirler.
Cerrahi
Cerrahların ameliyat sırasında elleri her daim serbest ve temiz olmalıdır. Bu yüzden de Google Glass içerisinde bulunacak sesle kontrol edilen bir araç sayesinde, cerrahın o an için baktığı yere ait bilgi alabilmesi, önemli bir fayda sağlar. Ek olarak cerrahlar Google Glass ile kendi gözlerinden ameliyatın videosunu kaydedebilir ve daha sonra tekrar izleyerek iyileştirmelere gidebilirler.