Göl turizmi
Yrd.Doç.Dr. Afşin Şahin / Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi
Maslow, insan ihtiyaçlarını bir sıraya göre dizmiştir. Bu sıra çerçevesinde Türkiye ekonomisi geliştikçe de insanların ihtiyaçları çeşitlenmektedir. Ülke ekonomisi belirli bir gelir seviyesinin üzerine çıktığında turizm sektörüne talep kendini göstermektedir. Göl, kırsal, kış ve müze turizminin potansiyeli de böylece yükselmektedir. Göl turizmi Türkiye'de bunlardan geliştirilmesi gereken alt sektörlerden bir tanesidir. Türkiye'de pek çok alanda önemli turistik göller yer almakta, dolayısıyla sağlık ve kırsal turizm açısından potansiyel çarpan rolü üstlenmektedir. Bu noktada görme fırsatı elde ettiğim birkaç göl ile ilgili gözlemlerimi sunacağım.
Terkos Gölü, İstanbul'un su ihtiyacını ciddi oranda karşılamaktadır. Göle gelen kuş türleri yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Yine Büyükçekmece ve Küçükçekmece Gölleri yüzlerce kuşa İstanbul'da ev sahipliği yapmaktadır. Abant Gölünde orman ile mavilik birleşmiştir. Gölde rüzgâr hafif dalgalar oluşturmaktadır. Burada kimi zaman konferanslar düzenlenmektedir. Bursa Ulubat Gölü tektonik bir yapıdadır ve Bursa'nın yeşil atmosferini zenginleştiren önemli değerlerdendir. Isparta Eğridir, Kovada, Burdur Salda ve Burdur Gölleri Akdeniz'in önemli gölleridir. Mogan ve Eymir Gölleri Ankara Gölbaşı'nda yer almaktadır. Erzurum Tortum Gölü, Van Gölü, Bitlis Nemrut Gölü ve Ağrı Balık Gölü Doğu Anadolu'nun tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken turistik yerleridir. Artvin Borçka Gölü, Trabzon Uzungöl, Ordu Ulugöl, Samsun Ladik Gölü ve Bolu Yedigöller Karadeniz'de yer alan diğer mavi zenginliklerdir.
Velhasıl Anadolu'nun kara sinek ve sivrisinekle başı beladadır ve göl kenarları bundan büyük ölçüde nasibini alır. Odada, yemekte sokakta kendilerini sıklıkla gösterirler. Göl çevresinde bir türlü kaybolmazlar. Sinek ilacı da fayda etmez ve geçici bir çözümdür. Gıda maddeleri üreten tesislerde örneğin kaşar ve peynir de sinekten kurtulamaz. Bakkallarda, marketlerde ve pazarlarda da sineklere rastlanır. Hatta Sinekli Bakkal adında bir de romanımız vardır meşhur. Sinekler bildiğim kadarıyla çevre sorunu yaşayan illerde ve ülkelerde görülür. Karga ve sinek beraber sıklıkla görülüyorsa orada tam bir çöp yığını vardır. Kargalar da sinekler kadar aslında başa beladır. Doğu'daki güzel göllerin turizme açılırken, çevre sorunlarının da göz önüne alınması gerektiğini düşünüyorum. Bir başka önerim göllerin içine planetaryum benzeri yapıların inşa edilmesi ve bu göllerden gökyüzünün incelenmesine olanak sağlayarak, turistlere eğlenceli dakikalar yaşatabilmektedir.