GÖKTÜRK-1 uzaya fırlatıldı
Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü sağlayacak GÖKTÜRK-1 uydusu Türkiye saati ile 16.51'de yörüngesine gönderildi
Sivil ve askeri uygulamalar için kullanılacak ve yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak Göktürk-1 uydusu Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı.
Fırlatma töreni Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve savunma sanayi kurumlarının ve şirketlerinin yetkilileri katıldı.
Göktürk-1 uydusu saat 1651'de Fransız Guyanası'ndaki Spaceport'tan başarıyla fırlatıldı. 2012'de fırlatılan Göktürk-2'den sonra ikinci askeri uydu olma özelliği taşıyan ve yüksek çözünürlüklü optik kameraya sahip olan Göktürk-1'in TSK'nın hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını coğrafi kısıtlama olmaksızın, dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü sağlayarak karşılayacak.
Törende fırlatmanın ardından bir konuşma yapan Erdoğan, Göktürk-1 uydusunun askeri ihtiyaçların yanı sıra orman alanlarının kontrolü, deniz kirliliği kontrolü, rekolte tahmini gibi sivil amaçlarla da kullanılabileceğini ifade etti.
Türkiye'nin artık uygularını kendisinin geliştirmesi gerektiğini belirten Erdoğan, ilgili kurumların da çalışmalarını "hazır alım" yerine kendi tasarım ve üretimini esas alan anlayışla yürütmesi gerektiğini kaydetti ve "geçmişteki hazır alım tuzağına bir daha düşmememiz lazım" dedi.
Yerli katkı yüzde 20
Göktürk-1 uydusunda yerli katkı oranının yüzde 20 oranında olduğunu belirten Erdoğan, "Bundan sonraki uyduyu en azından tam tersi oranla imal edip uzaya göndermeliyiz" dedi.
Göktürk-1 uydusu projesi TAI, Aselsan, Tübitak, Roketsan gibi Türk firmalarının katılımı ile gerçekleştirildi.
'Ambargolar bizi bitiremeyecek'
Askeri ambargoların geçmişten bugüne sürekli Türkiye'nin karşısına çıktığını belirten Erdoğan, "Yine bazı Batı ülkelerinin ve batı firmalarının ülkemize belirli ürünleri satmama kararları aldığına şahit oluyoruz... Ama bu tür ambargolar bizi bitirmeyecek. Bu tür engellemeler savunma sanayide azmimizi güçlendiriyor" dedi.
Avusturya Meclisi, iki hafta önce Türkiye'ye askeri teçhizat ve malzeme ihracatının engellenmesini talep eden bir önergeyi kabul etmiş, Milli Savunma Bakanı Işık bu kararı "kınadıklarını" ifade etmişti.
Türkiye'nin dost olduğu hatta NATO'da birlikte çalıştığı ülkelerden silahlı ya da silahsız İHA satın almak ya da silah satın almak için görüşmeler yaptığını ancak "Kongre'den onay çıkmadı" denilerek bu görüşmelerin neticelendirilemediğini belirten Erdoğan, "İşte bunlar bizi sonunda hacet sahibi yaptı. İşte kendimiz üretiyoruz, hem de çok daha ucuza üretiyoruz" ifadelerini kullandı.