Girişimcilik ruhunun eseri: Özel Büsan Sanayi Sitesi
KONYA'DAN / Hatice BAŞPINAR CARI
Geçmişten aldığı güç ve tecrübeyle, geleceğe emin adımlarla ilerleyen Konya, her anlamda gelişiyor. Artık Konya denilince akla sadece 'tahıl ambarı' oluşu gelmiyor. Özellikle 1990'lı yılların başından itibaren değişen ve gelişen dünya ekonomisine ayak uyduran Konya, sanayileşme yolunda hızla ilerlemeye başlamış. Konya genelinde 3 adet organize sanayi bölgesi (OSB) mevcut. Bununla birlikte irili ufaklı yaklaşık 30 adet, şehrin farklı yerlerinde orta ölçekli sanayi siteleri bulunuyor. Ayrıca tarihi kent Konya, 2 adet özel sanayi sitesini de bünyesinde barındırıyor.
Konya'nın sanayisi artık, ülkemizin sanayileşme anlamında önde gelen ilk 3 ili kadar büyük. Bu noktada yani Konya'nın sanayisinin bu kadar hızlı büyümesine neden olan en önemli unsurların başında Konyalı sanayici geliyor. Konyalı sanayici; kendi üretimini kendi yapmak, farklı ürünler üretmek, yeni yerler keşfetmek gibi bir ruha sahip. Konyalılar girişimcilik ruhuna sahip.
İşte bu girişimcilik ruhu sayesinde 1996 yılında Konyalı birkaç sanayicinin önderliğinde özel bir OSB kurmak amacıyla bir kooperatif kurulur. Bu amaçla 232 sanayici bir araya gelerek, bankasından lokantasına, güvenliğinden camisine kadar pek çok avantajı bünyesinde barındıran özel bir sanayi sitesinin Konya'ya kazandırılmasının temellini atarlar. 2000'li yılların başında ilk binaların teslim edilmesinin ardından sadece Konya'da değil, Türkiye genelinde Özel Büsan Sanayi sitesinin adından sıkça bahsedilir.
Büsan Sanayi Sitesi içerisindeki her bir fabrika en az bin metrekare kapalı alana sahip, yine en az 3 katlı ve bahçeli olmasıyla dikkat çekiyor. Büsan; özel güvenlik sistemli, çevre düzenlemesi, banka, lokanta, cami, KOSGEB Müdürlüğü gibi ilk etapta pek çok özelliği bünyesinde bulunduruyor. Konya - Ankara karayolu üzerinde kurulu bulunan sanayi sitesi, şehir merkezine, şehirlerarası karayolu bağlantı noktalarına, terminal, havaalanı gibi ulaşım noktalarına yakınlığı ile de dikkat çekiyor. Bu kadar avantajı bünyesinde barındırdığından dolayı da Özel Büsan Sanayi Sitesi Konya'da bir cazibe merkezi olarak öne çıkma fırsatını yakaladı. Takip eden yıllar içerisinde arazi şartlarının da müsait olmasından dolayı, gelen talepleri karşılamak amacıyla Büsan 2 ve Büsan 3 kooperatifleri faaliyete geçirildi. Büsan Sanayi Sitesi, bugün artık 450 adet üretim yapan firma ve 10 bin kişilik istihdamıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Büsan Sanayi Sitesi içerisinde yer alan site yönetimi, üyelerine önümüzdeki günlerde farklı hizmetleri sağlama çalışmaları içerisinde. Sağlık Ocağı, eğitim merkezi, Alo Büsan hattı, spor kompleksi ve otel gibi sosyal hizmetler, Büsan'da faaliyetlerine devam eden sanayicilerin hizmetine sunulacak. Sanayi içerisinde ağırlıklı otomotiv yedek parça üretimi ve satışı gerçekleştiren firmalar bulunmakla birlikte, makine imalatından - gıda toptancılığına ve üretimine, PVC- plastik imalatından - alüminyum ve demir çelik üretimine kadar burada hepsini tek tek sayamayacağım kadar pek çok sektör yer alıyor.
'İşte Konya, işte özel organize sanayi sitesi' demenin abartı olmayacağı kanaatindeyim.
Böylesine dikkat çekici özel bir organize sanayi bölgesinin Konyamıza kazandırılmasında ve geliştirilmesinde emeği geçen herkese takdir etmemek elde değil. Dilerim, Büsan Sanayi Sitesi sadece dikkat çekici özelliği ile yetinmez, marka olmuş bir sanayi merkezi haline gelir.