Girişimcilik Haftası, gong töreniyle başladı

Global Girişimcilik Platformu paydaşlığında düzenlenen Global Girişimcilik Haftası, İMKB'deki gong töreni ile başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, Endeavor ve Massachusetts Institute of Technology Enterprise Forum (MIT EF) Türkiye ev sahipliğinde, Global Girişimcilik Platformu paydaşlığında düzenlenen Global Girişimcilik Haftası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) düzenlenen gong töreniyle başladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Global Girişimcilik Haftası Platformu Başkanı Gülden Yılmaz, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Endeavor Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve MIT EF Başkan Yardımcısı Selçuk Kiper "İçindeki girişimciyi harekete geçir" sloganıyla birlikte gongu çaldılar.

Gong töreni sonrasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Çin ekonomisinin yükselişinde ucuz iş gücünün, ABD ekonomisinin kalkınmasında birikmiş sermaye avantajının ön plana çıktığını, Türkiye ekonomisinin ise girişimci ruhun başarısı üzerinde yükseldiğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin petrolü aslında girişimcisidir. Toprağın altından değil üstünden çıkar. Bizim zenginliğimizse toprağın üstünde. Bizim zenginliğimiz hızlı öğrenen, şartlara hızlı uyum sağlayan, refleksi kuvvetli girişimci insanımız" dedi.

Türkiye'nin, emek-yoğun sektörlerde büyüme fırsatlarının sonuna yaklaştığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, yeni ekonomik büyüme ve refah kaynaklarının teknoloji ve inovasyon sektörlerinden gelmesinin gerektiğini, bu nedenle girişimciliği destekleyecek politikaların zorunlu olduğunu söyledi.

"16 milyar liraya yakın halka arz hasılatı elde edildi"

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da halka arz seferberliği kapsamında geçen yıl 23, bu yıl 25 şirketin, 30'un üzerinde özel sektör tahvilinin piyasaya dahil olduğunu, yine bu yıl hisse senedi ve tahviller üzerinden toplam 16 milyar liraya yakın bir halka arz hasılatı elde edildiğini söyledi.

Türkiye'de son 8-10 senedir yaşanan ekonomik büyümenin, ekonomik ve siyasi istikrar çerçevesinde sermaye piyasalarını belli boyutlara ulaştırdığını anımsatan Erkan, girişimciler için borç ve kredinin ötesinde özsermaye yoluyla fon sağlamanın önemine işaret etti.

"İMKB'yi omuzlarda taşımamız lazım"

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise girişimciliğin gelişmesi için finansmanın önemine dikkati çekerek, "Girişimciliği Türkiye'de daha benimsetebilmek için İMKB'yi muhakkak omuzlarımızda taşıyor olmamız lazım" dedi.

Önemli mesafeler katedilmesine karşın halen 361 şirketin bulunduğu İMKB'nin alternatif finansman kaynağı olarak görülemediğini belirten Sabancı, yapılan çalışmaların daha iyi duyurulması gerektiğini vurguladı.

81 ilde 30 milyon kişiye ulaşılacak

Global Girişimcilik Haftası Platformu Başkanı Gülden Yılmaz da bu hafta kapsamında 250 paydaş ve 81 ilde 300'ün üzerinde etkinlikle 30 milyon kişiye ulaşılacağını belirterek, 17 Kasım Perşembe günü Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda Global Girişimcilik Forumu'nun düzenleneceğini hatırlattı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir