Genelkurmay'dan başsağlığı mesajı

Genelkurmay Başkanlığı, Uludere'deki olayda hayatını kaybedenler için "başsağlı mesajı" yayımladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ŞIRNAK - Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinde bir mesaj yayınlayarak Uludere'deki olayda hayatını kaybedenler için "başsağlı" diledi
Genelkurmay Başkanlığının internet sitesine yer alan mesajda, "28 Aralık 2011 gecesi sınır ötesinde meydana gelen olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, aile yakınlarına sabır ve başsağlığı dileriz" ifadesi kullanıldı.
Cenazeler toprağa verildi
Öte yandan olayda hayatını kaybedenlerin cenazeleri önce Uludere Yeşilyuva Camii'ne getirilerek burada cenaze namazı kılındı. Cenaze namazının ardından ambulanslara konulan cenazeler defnedilmek üzere Gülyazı Köyü'ne götürüldü.
Gülyazı köyüne getirilen cenazeler, köyden yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki mezarlığa kadar omuzlarda taşınarak, burada defnedildi.
Olayda yaşamını yitirenlerin yakınları Kürtçe ağıtlar yakarken, bazı kadınlar fenalık geçirdi. Sağlık ekiplerince taşınan bu kadınlara ambulanslarda müdahale edildi. Cenazeler mezarlığa konulmadan önce kına dolu tabaklar, tabutlar üzerinde dolaştırıldı. Cenazeler iş makinesince 3 sıra halinde açılan mezarlara konuldu.
Cenaze törenine katılan bazı kişiler basın mensuplarına tepki gösterirken, yaşanan kısa süreli arbedede bir gazetecinin fotoğraf makinesi kırıldı. Tören sırasında sık sık yasa dışı sloganlar atıldı.
"Dramdan Türk halkı haberdar değil"
Cenaze törenine ölenlerin yakınlarının yanı sıra BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun da aralarında bulunduğu kalabalık bir grup katıldı. Törene Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimi temsilen 3 kişinin de katıldığı bildirildi.
BDP Genel Başkanı Demirtaş, cenazelerin toprağa verilmesinin ardından yaptığı konuşmada, olayı, meydana geldiği ilk andan itibaren duyurmaya çalıştıklarını ifade ederek, medyanın konuyu ülke gündeminden gizlediğini savundu.
Yaşanan dramdan Türk halkının haberdar olmadığını öne süren Demirtaş, şöyle konuştu:
"Bu acıyı, bu katliamı gün yüzüne çıkarıp, sorumlularını adil bir yargıya teslim edecekse hükümet, işte deliller burada, tanıklar burada, cenazeler burada. Bırakın adil bir soruşturma yürütmeyi, Başbakan acısını halkla paylaşmaya tenezzül etmiyor. Ülkenin 35 genci savaş uçaklarınca parçalanmış, muhalefet böyle bir şey olmamış gibi davranıyor" dedi.
Davutoğlu: Tahkikat yapılacaktır
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 4. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Edirne Balkan Kongre Merkezi'nde Romanya Dışişleri Bakanı Teodor Baconschi ile düzenlediği ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Irak sınırındaki olayla ilgili soru üzerine Bakan Davutoğlu, herkesin hissettiği bir acı ve hüzün bulunduğuna işaret ederek, "Hukuk devletinin gereği de olacaktır. Bu meseleyi herhangi bir istismar konusu yapmadan hepimizin ortak acısı, ortak meselesi olarak ele almak en doğru yol ve yöntemdir" diye konuştu.
Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun oluş gerekçesi veya süreci ne olursa olsun tek bir insanımızın bırakın canını kaybetmeyi, burnunun kanaması bile bizi ızdıraba sevk eder. Biz terörle mücadeleyi şu ana kadar hukuki ilkeler ve hukuk devleti prensipleri içinde yürütmeye büyük özen gösterdik ve bu konuda da Türkiye'nin terörle mücadelesi aslında bu tür bir istisnai bir olay dışında gerçekten çok dikkatli yürütülen bir mücadeledir. Sivil halkla teröristleri ayırt eden bir mücadele olmuştur, hem sınır ötesi operasyonlarda hem sınır içinde. O bakımdan yine meselenin hukuk devleti ilkeleri etrafında ele alınmasının en doğru yol olacağını düşünüyoruz. Mutlaka gerekli tahkikat yapılacaktır. Bundan kimsenin tereddütü olmamalıdır."
Özel yetkili savcı soruşturma başlattı

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan bilgiye göre, başsavcılık, Uludere'de sınıra yakın Irak'ın kuzeyindeki Sinat-Haftanin bölgesinde meydana gelen olaya ilişkin geniş çaplı soruşturma başlattı.

Şırnak Valiliği Kriz Merkezi, "Irak'ın ilimiz Uludere ilçesine yakın sınırında gerçekleştirilen hava harekatı sonucunda 35 kişinin hayatını kaybettiğini, 1 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir