Genel Kurul, "tam gün" için mesai yapacak

Genel Kurul, yılbaşı nedeniyle 31 Aralık Salı günü ve resmi tatil olan 1 Ocak Çarşamba günü çalışmayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis, yeni yılın ilk haftasında "tam gün" için çalışacak.  

Bütçe maratonunun ardından çalışmalara kısa süre ara veren TBMM Genel Kurulu,  yıla önemli bir düzenlemeyi yasalaştırarak girecek. Genel Kurul, yılbaşı nedeniyle 31 Aralık Salı günü ve resmi tatil olan 1 Ocak Çarşamba günü çalışmayacak.  

Kamuoyunda "Tam Gün" yasası olarak bilinen ve görüşmeleri yarım kalan Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, 2 Ocak Perşembe günü ele alınacak. Genel Kurul, temel kanun olarak görüşülen tasarının 2. bölümü üzerinden çalışmalarına devam edecek.  Tasarının görüşmelerinin bitmemesi halinde Genel Kurul, 3 Ocak Cuma günü de çalışacak.  

Tasarı, sağlık alanında önemli düzenlemeler içeriyor.  Buna göre, memur, subay, astsubay ve askeri öğrenciler; ofis, büro ve muayenehane açamayacak, vakıf yüksek öğretim kurumlarında çalışamayacak. Ancak memurların insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmaları bu yasaklamanın dışında olacak.  

Sağlık personeli, mesai saatleri dışında da hastane ya da sağlık kuruluşuna çağrılabilecek.  Mesai saatleri dışında yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde çalışan öğretim üyeleri, bu düzenlemenin yayım tarihinden itibaren 3 ay içerisinde faaliyetlerini sona erdirmezse üniversiteyle ilişikleri kesilecek. GATA'da da sözleşmeli profesör ve doçent çalıştırılabilecek.  Sünnet ameliyatını sadece tabipler yapacak. 

Hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı, sağlık bakım teknisyeni adıyla üç yeni "yardımcı sağlık mesleği" geliyor 

Ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Ancak, olağanüstü durumlarda acil sağlık hizmeti ulaşana kadar sağlık hizmeti veren hekimler ve sağlık görevlileri bu cezaya çarptırılmayacak. 

1 Ocak 2013'ten önce yurt dışında görev yapan tabipler ve uzmanlar ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde Türkiye'ye dönen ve en az 3 yıl süreyle mesleğini yapanlar, devlet hizmeti yükümlüğünden muaf tutulacak.  

Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu tutuklama nedenleri arasında sayılacak. 

Reçete toplayarak haksız kazanç elde eden eczacılar ile hastane önlerinde hastaların reçetelerini alarak ilaç temin etmeye çalışan kişilere para cezası verilecek.  

Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, ayda asgari 16 saat nöbet tutacak.  

Tasarıya göre, profesör ve doçentler, mesai dışında özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanesinde çalışabilecek. Bu şekilde çalışabilecek öğretim üyeleri, yüzde 50'si uygulama, yüzde 50'si de akademik faaliyetlerden oluşacak önceki yılın performans kriterlerine göre belirlenecek. Tabip ve diş tabibi olan profesör ve doçentler, kurumsal sözleşme ile özel hastane ve vakıf üniversitelerinde çalışabilecek. Eğitime başladıkları tarihte çalıştıkları aile hekimliği birimini en az 3 yıl değiştirmemek şartıyla uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar, devlet hizmetini yapmış sayılacak.  

İçişleri Bakanı Efkan Ala, 2 Ocak Perşembe günü TBMM Genel Kurlu'nda yemin edecek.   

Tutuklu milletvekilleri için çözüm aranacak

Meclis, yılın ilk günlerinde tutuklu milletvekilleri sorununa çözüm arayacak.   

Bu kapsamda, 2 Ocak Perşembe günü AK Parti, CHP ve BDP grup başkanvekillerinin bir araya gelmesi bekleniyor.  Toplantıda, sorunla ilgili görüşlerini ifade edecek olan grup başkanvekilleri, tutuklu milletvekilleri için yasal ya da Anayasal değişiklik yapılmasına karar verecek.   

  

Bu konularda ilginizi çekebilir