‘Gelişmekte olan piyasalar cazibesini muhafaza ediyor’
Finans uzmanları gelişmekte olan piyasalarda hisselerin değer kaybetmesini alım fırsatı olarak değerlendirdi
İSTANBUL - Geçtiğimiz hafta gelişmekte olan piyasalarda yaşanan sert satışlar ile bu hafta başında gelişmiş ülkelerde görülen dalgalanmalar küresel piyasaların rotasına dair tartışmaları gündeme getirdi. BRIC ismini ortaya atan eski Goldman Sachs Varlık Yönetimi Başkanı Jim O’Neill, gelişmekte olan ülkelerdeki satışların alım fırsatı yarattığını savundu. Ünlü emtia yatırımcısı Jim Rogers, ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımını azaltma programının inandırıcılıktan çok uzak olduğuna, ABD’nin borcunun hala çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Dünyanın en büyük tahvil fonları arasında yer alan Pimco’nun kurucusu Bill Gross, gelişen piyasaların ucuzladığı ancak bu piyasalardaki sorunların göz ardı edilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Dr. Kıyamet lakaplı İsviçreli ünlü yatırımcı Marc Faber, gelişmekte olan ülkelerdeki zayıf büyüme nedeniyle piyasalardaki dalgalanmanın devam edeceğini söyledi. ABD’nin bu kadar zayıf olmasını beklemediklerini dile getiren Goldman Sachs’in Tokyo’daki baş Japonya stratejisti Kathy Matsui, “Hisse senedi fiyatları düştüğünden, piyasa hâlen bize cazip görünüyor” dedi.
‘Satışlar gelişen ülkelerde alım fırsatı yarattı’
BRIC ismini ortaya atan eski Goldman Sachs Varlık Yönetimi Başkanı Jim O’Neill, gelişmekte olan ülkelerdeki satışların alım fırsatı yarattığını savundu. Gelişmekte olan ülkelerin ocak ayındaki kur baskısına dair bir değerlendirmede bulunan Amerikan finans devi Goldman Sachs Varlık Yönetimi Eski Başkanı O’Neill, gelişmekte olan ülkelerdeki satışların alım fırsatı yarattığını söyledi. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC tanımını 2001 yılında ortaya ilk atan isim Jim O’Neill, gelişmekte olan ülkelerden bazılarında ciddi sorunlar olduğunu, ancak bu durumu gelişmekte olan piyasalar krizi olarak nitelemenin ise saçma olacağını vurguladı. Jim O’Neill, “Paniğe kapılmaktan ziyade, bazı yerlerde iyi alım fırsatlarına yakınız” diye konuşurken, Fed'in tahvil alımlarını azaltımından ciddi boyutta etkilenen ülkeleri, Arjantin, Ukrayna, Tayland ve Türkiye olarak sıraladı. O’Neill, Fed’in azaltımının gelişen ekonomileri da olumsuz etkilemekle birlikte her yeri etkileyeceğini söyledi.
‘Hiçbir ülke volatiliteden muaf değil’
Gelişmekte olan piyasalarda yaşanan oynaklığın sadece Türkiye’ye has olmadığını, küresel ekonomide yaşananlardan hiçbir ülkenin muaf olmadığını dile getiren ünlü emtia yatırımcısı Jim Rogers, “Şu anda yaşanan kırılganlıklar sadece Türkiye’de değil, Hindistan’da, Endonezya’da ve birçok gelişmekte olan ülkede görülüyor” dedi. Rogers, ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımını azaltma programının inandırıcılıktan çok uzak olduğunu, ABD’nin borcunun hala çok yüksek olduğuna dikkati çekti. Yıl içinde gelişmiş ekonomilerin borsalarında ciddi düşüşlerin yaşanabileceğini, şirketler iflas etmeye başladığında endişenin başlayacağını savunan Rogers, “Bunun olması için biraz daha zaman var. Fakat bunların 2014 yılı içerisinde gerçekleşeceğinin garantisini verebilirim” dedi. “Yatırımdan bahsederken güvenli kelimesini unutmanız lazım” diyen Rogers, ABD dolarının kesinlikle güvenli liman olarak adlandırılabilecek bir yatırım olmadığını da savundu.
‘Gelişen piyasa hisselerinin fiyatı ucuzladı’
Dünyanın en büyük tahvil fonları arasında yer alan Pimco’nun kurucusu Bill Gross, gelişen piyasaların ucuzladığını ancak bu piyasalardaki sorunların göz ardı edilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’e özellikle dikkat çeken Gross, ülkenin büyüme hızındaki düşüşün gelişmiş piyasaların karşı karşıya olduğu en büyük risklerden biri olduğunu kaydetti. Bill Gross, “Orada ne olduğunu kimse bilmiyor. 2014 yılı içinde Çin ve diğer gelişen ülkelerde görülebilecek potansiyel sorunları merak içinde bekliyoruz” şeklinde konuştu. 2012 ve 2013 yıllarında yüzde 7.7 büyüyen Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 7.4 büyümesi bekleniyor. Gross, Türkiye ve Brezilya üzerinden de örnekler verdi. Pimco’nun kurucusu Gross, “Türkiye ve Brezilya’nın cari işlemler açığı her geçen gün derinleşiyor. Bu ülkelerin para birimlerinde istikrar sağlayabilmeleri için faiz oranlarını artırmaları ve daha yavaş büyümeyi kabullenmeleri gerekiyor” diye konuştu.
‘Piyasalarda dalgalanma devam edecek’
Dr. Kıyamet lakaplı İsviçreli ünlü yatırımcı Marc Faber, gelişmekte olan ülkelerdeki zayıf büyüme nedeniyle piyasalardaki dalgalanmanın devam edeceğini söyledi. Faber, küresel piyasalardaki dalgalanmanın devam edeceğini öne sürdü. Faber, dalgalanmanın yalnızca Amerikan Merkez Bankası’nın geri çekilmesinden kaynaklanmadığını söyledi ve piyasalardaki düzensiz hareketlerin küresel büyümenin yavaşlamasıyla ilgili olduğunu kaydetti. “Gelişen ülkelerde neredeyse hiç büyüme yok” diyen Marc Faber, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in yavaşlıyor olmasının stratejistleri resmi Çin istatistik rakamlarından daha çok ilgilendirdiğini söyledi. Gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlamanın çok uluslu şirketlerin bilançolarında baskı oluşturduğunu söyleyen ünlü yatırımcı Faber, bunun nedeninin son beş yılda dünyadaki büyümenin çoğunun gelişen ülkelerden geldiğini belirtti. Faber, “Büyüme olmaması bir kısır döngüye yol açıyor” dedi.