Gelin motor fabrikasını Türkiye'ye kurun

Bakan Çağlayan, Hyundai Motor'un CEO'su ile görüşmesinde firmayı, Türkiye'ye motor fabrikası kurması için davet ettiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEUL /ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hyundai firması ile görüşmesinde, "Gelin motor fabrikasını Türkiye'ye kurun ve sakın geç kalma erken gel" dediğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, Seul'de 16 Koreli firmanın üst yöneticisi ile gerçekleştirdiği toplantıyı değerlendirdi.

CEO'ların katıldığı toplantıda, otomotiv, enerji, müteahhitlik, mühendislik, finans, madencilik, gemi inşaatı ve perakende sektöründe faaliyet gösteren 16 şirketin bulunduğunu bildiren Çağlayan, toplantıya katılan firmalardan 7 tanesinin, Kore'nin Fortune 500'de yer alan 14 firmasından 7'si olduğunu belirtti.

Çağlayan, toplantıya katılan firmaların toplam cirosunun 252.7 milyar dolar olduğunu kaydederek, firmaların 6 tanesinin tek görüşme talep ettiğini ve söz konusu firmaların arasında Hyundai Motor'un, Samsung Elektronik'in, Posco'nun da bulunduğunu bildirdi.

Toplantıya katılan ve Türkiye'de fiilen yatırımı olan 4 şirketin toplam yatırımının 500 milyon dolar olduğunu ifade eden Çağlayan, 28 Eylül'de temeli atılacak Posco'nun da 350 milyon dolarlık paslanmaz çelik yatırımı dahil edildiğinde bu yatırımın tutarının 1 milyar dolara yaklaşacağını söyledi.

Kim erken gelirse, kim erken davranırsa onunla yapacağız

Hyundai Motor'un CEO'su ile görüşmesinde firmayı, Türkiye'ye motor fabrikası kurması için davet ettiğini belirten Çağlayan, firmanın CEO'sunun da fizibilite çalışmalarının devam ettiğini ve bu konuda kararlı bir şekilde çalıştıklarını söylediğini kaydetti.

Kendisinin bir an evvel Türkiye'ye gelmekte fayda olduğunu söylediğini ifade eden Çağlayan, Türkiye'de bir Türk markası ile üretilecek yüzde yüz yerli Türk otomobilinin, hem Türkiye'de, hem de üçünçü ülkelerde çok ciddi pazar bulacağını bildirdi.

Çağlayan, otomotivde verilecek desteklerin süreli olacağını belirterek, motor yatırımına ne kadar sürede teşviğin açık ve ne olacağı net olacağını belirtti.

Türkiye'nin geçen yıl motor ve aktarma organlarında 5 milyar dolar, demir çelik hurdasında 9 milyar dolar, alüminyum, bakır, pamuk ithalatında 3,5 milyar dolar ithalat gerçekleştirdiğini hatırlatan Çağlayan, enerji hariç Türkiye'nin 31 milyar dolar tutarında dış ticaret açığı bulunduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'nin, yüzde yüz yerli otomobil yapma kararlılığına sahip olduğuna dikkat çekerek, "Bunu kim isterse, kim erken gelirse, kim erken davranırsa onunla yapacağız. Bununla ilgili Türkiye'de böyle bir projeyi gerçekleştirmek isteyen gelsin bize. Biz her türlü görüş ve öneriye açığız" dedi.

Türkiye'de dünyada olmayan Ar-Ge Teşvik Yasası'nın bulunduğunu, önemli bir yan sanayi profiline sahip olunduğunu, kümelenme yapısının oluştuğunu anlatan Çağlayan, otomotiv sektüründe Proje Bazlı Teşvik Sistemi bulunduğunu söyledi. Çağlayan, Türkiye'nin 2023 e kadar kendi helikopterini ve uçağını yapacağını, bu güce sahip olduğunu da belirtti.

Koreli firmaların ilgilendiği sektörler

Çağlayan, firmaların bir kısmının enerji alanında Türkiye'de yatırım yapmak istediğini, bir kısmının büyük alt yapı yatırımlarına ilgi duyduğunu söyledi.

Bakan Çağlayan, Kuzey Marmara Otoyolu Geçişi ile ilgilenen, kamu özel ortaklığıyla (PPP) hastane işine girmek isteyen, petro kimya yatırımı yapmak isteyen, iş makinesi üretmek isteyen, televizyondan uzaktan satış yöntemiyle ev aletleri, kadın iç çamaşırı, elektronik alet, değerli taş, mutfak aleti satışı yapmak isteyen, katı atıktan enerji elde etmek isteyen ve havaalanı konusunda işbirliği isteyen firmaların bulunduğunu belirtti.

İş makinesi yatırımı yapmak isteyen firmanın ilk etapta 80 milyon dolarlık bir yatırım öngördüğünü kaydeden Çağlayan, uzaktan satış yapmak isteyen firmanın, Türkiye'nin de Kore'ye ihracat yapma imkanını getireceğini söyledi.

Yenilenebilir enerji için 1 milyar dolar

Katı atıktan enerji üretmeyi planlayan firmanın, 100 milyon dolarlık bir yatırımla Türkiye'ye girmeyi düşündüğünü bildiren Çağlayan, yenilenebilir enerjiye de bir başka firmanın 1 milyar dolarlık yatırım yapma isteğinde olduğunu kaydetti. Çağlayan, "Firmaların hepsini, Türkiye'de davet ettik ve Türkiye'deki muhataplarını tespit ettik. Umut etmiş olduğumuz alanlardaki yatırımları böylelikle yapma imkanına sahip olacağız" dedi.

Bakan Çağlayan, CEO'lara kartını ve şahsi mailini verdiğini ve 24 saat arayabileceklerini söylediğini de kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir