Gelecek 3 yıl için enflasyon hedefi yüzde 5

MB Başkanı Başçı, 2012 Para ve Kur Politikası'nı açıkladı. Gelecek 3 yıl için enflasyon hedefi yüzde 5 ve belirsizlik aralığı her iki yönde yüzde 2 olarak hesaplandı. Enflasyon raporunun tanıtımı ise Ankara'nın yanı sıra artık yılda iki kez de İstanbul'da

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012 Para ve Kur Politikası'nı açıkladı. Mevcut Para Politikası duruşunun yeterli göründüğünü kaydeden Başçı, enflasyon hedeflemesi ve dalgalı kur rejimine devam edileceğini söyledi.

Kur ve emtianın enflasyona etkisinin 5 puan olacağını kaydeden Başçı, gelecek 3 yıl için enflasyon hedefinin yüzde 5 ve belirsizlik aralığının her iki yönde yüzde 2 olarak hesaplandığını açıkladı. 

Para politikasının temel iletişim araçlarının PPK kararları ve enflasyon raporu olacağını belirten Başçı, enflasyon raporunun tanıtımının ise yılda iki defa Ankara'da iki defa İstanbul'da basın toplantısı ile yapılacağını duyurdu.


ERDEM BAŞÇI'nın açıklamalarından öne çıkanlar...

ü  Mevcut Para Politikası duruşu yeterli görünüyor.

ü  2012 para politikasının öngörülebilirliğinin hızla arttığı bir yıl olacak.

ü  Nominal ve reel herhangi bir kur hedefimiz yok.

ü  Enflasyon hedeflemesi ve dalgalı kur rejimi devam edecek.

ü  Gelecek 3 yıl için enflasyon hedefi yüzde 5; belirsizlik aralığı her iki yönde yüzde 2.

ü  Piyasaya uygun aralıklarla döviz likiditesi vermeye devam edeceğiz.

ü  Aylık PPK'da döviz satış ihale hedefi belirlenecek; satılacak miktarı kademeli olarak azaltabiliriz.

ü  Yeni DİBS alımı yapılmayacak, vadesi gelen yenilenecek.

ü  Zorunlu Karşılıkları 2012'de kullanmaya devam edeceğiz.


Başçı, 2011 yılı para politikası açısından hem esnekliğin hem de belirsizliğin bilinçli olarak artırıldığı bir yıl olduğunu, 2012 yılının ise para politikası esnekliğinin devam ettiği ancak aynı zamanda para politikasının öngörülebilirliğinin hızla arttığı bir yıl olacağını söyledi.

Önümüzdeki dönemde uygulanacak para politikasının hem esnek hem de öngörülebilir olabilir mi sorusunun yanıtının bir açıdan hayır, bir açıdan evet olduğunu ifade eden Başçı, şöyle konuştu:

"Sorunun yanıtı mutlak anlamda bakarsanız net bir hayırdır, bağıl anlamda ise net bir evettir. Küresel koşullar herhangi bir yönde hızla değiştiğinde para politikası da gereken dengeleyici yöndeki tedbirleri anlaşılabilir bir şekilde hızla alabiliyorsa bu durum politika esnekliği açısından bir avantajdır ancak mutlak anlamda politika öngörülebilirliği açısından bir olumsuzluktur. Yani mutlak anlamda para politikası hem esnek hem de öngörülebilir olamaz. Esneklik ve öngörülebilirlik arasındaki bu ikilemi azaltmanın tek yolu her bir olası şoka karşı para politikası kararının ne olacağı hakkında kamuoyunu önceden bilgilendirmektir. Yani bağıl anlamda para politikası hem esnek hem öngörülebilir olabilir. Bu nedenle 2012 yılı boyunca esnek ve öngörülebilir bir para politikası açısından iletişim politikası, en az uygulanan politikanın kendisi kadar önem taşıyacaktır."

Başçı, 2012 yılı para ve kur politikalı metninin daha ziyade olabildiğince yüksek düzeylere çıkardıkları para politikası esnekliğini ortaya koyduğunu, politikada öngörülebilirliğin ise diğer politika metinleri ve iletişim araçları aracılığıyla sağlanmaya devam edeceğini kaydetti. Başçı, bu doğrultuda 2012 yılında iletişim politikalarının etkinliğini artıracak bazı yenilikler getirmeye planladıklarını kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı, Merkez Bankasının 2001 yılında yeniden düzenlenen Merkez Bankası Kanunu ile fiyat istikrarı temel amacına ilave olarak finansal sistemde istikrarı sağlayan tedbirler almakla da görevlendirdiğini anımsatarak, "Bu doğrultuda küresel dengesizliklerin bir yansıması olarak ortaya çıkan makro küresel riskleri kontrol altında tutabilmek amacıyla geçtiğimiz 1 yıl içinde enflasyon hedeflemesi rejimini geliştirerek, yeni bir para politikası stratejisi oluşturmuş bulunuyoruz" dedi.


ERDEM BAŞÇI'nın açıklamalarından öne çıkanlar...

ü  Bankacılık sisteminde kaldıraç oranları makul seviyede.

 

ü  Yüksek kaldıraç kullanan bankalara ek zorunlu karşılık uygulanabilir.

 

ü  Gerekirse 1 hafta vadeli gün içi repo ihalesi açılabilir.

 

ü  Aylık repo ihalelerinde faiz, gösterge faizin üstünde olacak.


TL üzerindeki aşırı değerlenme baskısı giderildi

2010 yılının son çeyreğinden itibaren uygulamaya başladıkları yeni strateji çerçevesinde, o dönemde enflasyon görünümünün olumlu seyretmesinin de sağladığı imkan dahilinde, makro finansal risklerin azaltılabilmesine yönelik politikalar geliştirdiklerini anlatan Başçı, bu doğrultuda, geleneksel politika aracı olan bir hafta vadeli repo ihalelerine ek olarak zorunlu karşılıkları, faiz koridorunu ve diğer likidite politikalarını aktif bir şekilde kullanmaya başladıklarını ifade etti.

Başçı, aldıkları tedbirlerin Türk Lirası üzerindeki aşırı değerlenme baskısının giderilmesine önemli katkıda bulunduğunu, ayrıca, başta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu olmak üzere diğer kurumların aldığı tedbirlerin de katkısıyla kredilerde 2011 yılının ortasından itibaren belirgin bir yavaşlamaya şahit olduklarını, bu gelişmelere bağlı olarak talep kompozisyonunun ve sermaye akımlarının arzu ettikleri yönde değişmeye başladığını ve ekonominin 2011 yılının ortalarından itibaren dengelenme sürecine girdiğini gözlemlediklerini söyledi.

Kredilerdeki artış makul oranlarda seyredecek

Ekim ayından itibaren uyguladıkları parasal sıkılaştırmanın oldukça etkili olduğunu anlatan Başçı, "Faiz koridorunu yukarı doğru genişletmemiz ve likidite koşullarını sıkılaştırmamız gecelik piyasada oluşan faizleri önemli ölçüde artırdı. Getiri eğrisi kısa vadelerde daha belirgin olmak üzere tüm vadelerde yukarı kaymış bulunuyor. Ayrıca, yine aynı dönemde kredi faizlerinin de önemli ölçüde yükselmiş olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde kredilerdeki artışın makul oranlarda seyredeceğini ve iç talebin de ılımlı bir seyir izleyeceğini öngörmekteyiz" dedi.

2012 Yılında Enflasyon Görünümü

2011 yılında makro finansal riskleri azaltmak amacıyla uyguladıkları politikaların sonuç verdiğini ve ekonomide dengelenme sürecinin başladığını gördüklerini anlatan Başçı, şöyle konuştu:

"Bununla birlikte, Ağustos ayından itibaren küresel risk iştahının zayıflaması sonucunda Türk Lirasında gözlenen aşırı değer kaybı ve yönetilen, yönlendirilen fiyatlarda yılın son çeyreğinde yapılan ayarlamalar nedeniyle enflasyon hedefin belirgin olarak üzerine çıkmış bulunuyor. Enflasyon beklentilerini kontrol altına almak ve orta vadeli enflasyon risklerini dengelemek amacıyla geçtiğimiz Ekim ayında güçlü bir parasal sıkılaştırmaya gittik. Bu sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki etkilerini yılın ilk aylarından itibaren görmeye başlayacağız. Ancak, döviz kuru hareketlerinin birikimli etkileri nedeniyle yıllık enflasyon bir müddet daha yüksek seviyelerde seyredecek.

Bu yıl sonu itibarıyla döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkisinin yaklaşık 5 puana ulaşacağını tahmin ediyoruz. Yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarının etkisini ise aynı dönem için 1,6 puan olarak hesapladık. 2012 yılında bu bahsettiğim etkilerin kademeli olarak ortadan kalkmasıyla beraber enflasyonun yüzde 5 hedefine doğru yaklaşacağını tahmin ediyoruz."

  Aylık Repo ihaleleri başlıyor

* Haftalık ihale yanı sıra her Cuma 1 aylık ihale düzenlenecek

* Açılacak her ihale için üst sınır 3 milyar TL

*30 Aralık-26 Ocak'ta planlanan fonlama miktarı 12 milyar TL

* Toplam teklif miktarı ihale miktarı ile sınırlı olacak

* Aylık repo ihaleleri 30 Aralık'ta başlayacak. 

4.3 milyar TL DİBS alımı yapılacak

Bu arada Merkez Bankası 2012'de itfası gelecek nominal 4.3 milyar TL tutarında devlet iç borçlanma senedini (DİBS) gerekli gördüğü aylarda alımı yapılarak yüzde yüz oranında yenileneceğini açıkladı.

TCMB alım ihalelerinin Çarşamba ve Cuma günleri bir iş günü sonrası valörle gerçekleştirileceğini, her bir ihale tutarının nominal 100 milyon TL olacağını ve ihalelere ilişkin diğer hususlarda mevcut düzenlemelerin geçerli olacağını da belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir