Geleceğin Trakya'sı söz kesti
TRAKYA'dan / M.Nedim ÇAĞLAR
Trakya iş dünyası, geçtiğimiz günlerde çok hayırlı bir iş için Edirne'de, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda bir araya geldi. Kalkınma ajansları ile iş dünyası örgütleri arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla düzenlenen "Bölgesel Kalkınma ve İş Dünyasının Rolü" adlı toplantının dördüncü durağı Edirne'ydi. TÜSİAD ve TÜRKONFED'in öncülüğünde yapılan toplantıda, Trakya SİAD, Silivri SİAD, Edirne SİAD, Lüleburgaz SİAD, Çerkezköy Sanayicileri Derneği, Silivri Kadın Girişimcileri Derneği ve Çorlu İşadamları Derneği'nin içinde yer alacağı Trakya Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu'nun kuruluşu için söz kesildi. Tabii ki, toplantıdaki konuşmacılar birçok noktaya dikkati çekti. Örneğin;
Ümit Boyner: Türkiye dinamik nüfusunun gücünü kullanmalı… Bu tarihi fırsatı kaçırmamalı…
Celal Beysel: Ar-Ge yapan, inovatif, katma değeri yüksek üretimlere yönelen, geleceğin yıldızı olabilecek KOBİ'ler hayal ediyoruz, etmeliyiz…
Bu konuşulanlardan bir çıkarım yapmak gerekirse: Trakya iş dünyasının, STK'yla aktif bir konum üstlenerek, üretimdeki faaliyetlerini sosyo-siyasal alana taşıması, yönetim ve bürokratik süreçlerde söz sahibi olacak konuma gelmesi için önemli bir adım. Katma değer üretmek için, tarihi fırsatları değerlendirmek için "yönetimlere" ortak olması iş dünyamızın varlığı için çok önemli.
Bunu çok önemsedik, çünkü Trakya insanının bir araya gelemeyen, birliktelik ruhunu Anadolu'nunki gibi kotaramayan bir bölge olduğu söylenir; evet böyledir büyük oranda. Ancak böyle bir adım, ki bu süreçte var gücüyle çalışan 7 STK'mızı yürekten kutluyorum, önyargılara önemli bir gedik açtı. Trakyamızın çalışkan 7'lisi bu aşamaya gelene kadar birçok toplantı yaptı; bu toplantıların çoğuna katıldık. Ve nihayetinde bir platformda resmi olarak adım atıldığını görmekten mutlu olduk.
Artık, ürün ve hizmet üretimindeki finansman ve yönetim krizlerinin böyle güç birliği yapılarak aşıldığını görmekten mutlu olmak istiyoruz.
7 STK'mızın her bir üyesinin de bu sürece katılmaları, aktif rol almaları, Trakya'nın geleceğinde rol almaları gerek. Özellikle bölgede yatırım yapan, istihdam yaratan İstanbullu sanayici de kesinlikle bu sürece dahil olmalı; yani Trakyalı olmalı, ki bunun örnekleri çalışkan 7'limizin içinde mevcut. İş dünyamız "ortak aklı" kullanabileceği bu fırsatlarla, işe yaramayan defansif sivil insiyatif örneklerini bize unutturup, üretimin önündeki her engeli aşmada aktif rol almalı. Peki, neden?
Çünkü, Trakya'nın zenginlikleri çok ve bunlara ortak olmak isteyecek çok kişi var. Gerek kamu yatırımları gerekse özel sektör yatırımları birbirinin peşi sıra geliyor. Tekirdağ Akport Limanı'nda İtalya ve Fransa'ya Ro-Ro seferleri yapılıyor; Lojistik OSB gündemde. Barbaros'ta Asyaport Limanı inşa ediliyor. Çerkezköy sanayisi adeta koşuyor. Çorlu havaalanından sonra ikinci havaalanı gündemde. Edirne'ye ortak bir havaalanı çok yakında ciddi olarak gündeme gelecek. Kırklareli OSB'de enerji ve otomotiv sektöründe ciddi yatırımların yapılması çok yakın. Buna bağlı olarak Karadeniz kıyılarında İğneada'da bir liman ihtiyacı önümüzdeki yıllarda gündeme gelecek. Yani gelecekte Trakya, "o kadar oldu mu…" olacak. Bunlar öngörü değil, olmaya başlayanlar. Peki ne yapabiliriz bu süreçte?
"Geleceğin Trakya'sında nasıl yer alabiliriz"i konuşmakla başlayabiliriz, mesela.