Geleceğin teknolojileri İstanbul’da
Fujitsu’nun uluslararası teknoloji turu Fujitsu World Tour, ‘İnsan Odaklı İnovasyon: Hiper bağlantılı dünyayı deneyimleyin’ sloganıyla İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti
Murat YILDIZ
22 Nisan’da Helsinki’de başlayan ve bugüne kadar 18 farklı ülkeyi gezen Fujitsu World Tour’un İstanbul ayağında yerel, uluslararası uzmanlar panel ve sunumlar, atölye çalışmaları, örnek uygulamalar, yüz yüze görüşmeler eşliğinde, ziyaretçilerle biraraya geldi. Etkinlik alanında bulunan sergide; son teknoloji inovasyonlar arasında kullanıcıların dokundukları görseli duyusal olarak da test etmelerini sağlayan haptic tabletten, iris taramalı akıllı telefonlara, biyometrik sistemler ile iş hayatına getirilen kolaylıklara kadar pek çok yeni ürün ve çözüm yer aldı.
Nisan ayında Helsinki’de başlayan Fujitsu World Tour, İstanbul’a kadar 18 kenti dolaştı, 10 binin üzerinde bilişim ve iletişim sektörü uzmanını farklı etkinlikleri takip etmek için bir araya getirdi. Fujitsu World Tour, katılımcılara Fujitsu’nun ileri teknoloji ve çözümlerinin, işlerin büyümesini nasıl sağladığını ve gelecekteki başarının nasıl şekilleneceğini gösteriyor.
Mobil abonelik dünya nüfusunu aştı
Fujitsu World Tour 2015’in açılış konuşmasında Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Selda Bağdat Bahadır, günümüzde teknolojinin geldiği noktayı rakamlarla özetleyerek,“ İnsanlar, nesneler, bilgi, süreçler kısaca çevremizdeki neredeyse her şey artık birbirlerine bağlı. Birlikte değer yaratıyor ve geleceği oluşturuyorlar. Hayat büyük bir süratle değişiyor. İş dünyası, ticaret hayatı baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Küresel ticaret hacmi 2012 yılında 26 trilyon dolardı. McKinsey Raporu’na göre bu rakam 2025 yılında 85 trilyon doları bulacak. Yani yaklaşık üç buçuk kat artacak” dedi.
2015 yılı içinde mobil aboneliklerin sayısının ilk kez dünya nüfusunu aştığını ifade eden Bahadır, “2005 ile 2012 yılları arasında sınır ötesi internet trafiği tam 18 katına çıktı. 2014 yılında tüm dünyada satılan akıllı telefonların sayısı 1,3 milyarı geçti. Bunlara tabletleri, oyun konsollarını ve diğer elektronik cihazları eklediğinizde rakam 10 milyara ulaşıyor. Yapılan pek çok araştırma, 2020 yılında internete bağlı olacak nesnelerin sayısının 50 milyarı aşacağını ortaya koyuyor. Bir başka deyişle sadece beş yıl içinde beş katlık bir büyüme. Üstelik 2020’de internete bağlı nüfusun 6 milyar civarında olduğu düşünülürse kişi başına sekiz cihazdan fazlasından bahsediyoruz” diye konuştu. Fujitsu Global, Ürün Grubu Başkan Yardımcısı Ayman Abouseif ise, “Biliyoruz ki birçok müşterimiz iş süreçlerini daha verimli hale getirebilecek özel bulut, süper bilgisayarlar ve yazılım başlıkları alanında çözümler arıyor. Biz de bu ihtiyaçlardan yola çıkıyoruz. Bugün ve gelecekte de inovasyonun ve müşteri ihtiyaçlarına yönelik ürünler tasarlamak çıkış noktamız olacak” dedi.
Dijital Dönüşüm masaya yatırıldı
Dijital dönüşümün de masaya yatırıldığı Fujitsu World Tour’da, Borsa İstanbul CIO’su Adnan Metin, Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, İstanbul Büyükşehir Belediyesi CIO’su Hakkı Tok, Doğan Online İş Geliştirme Bölüm Başkanı Mutlu Erturan, Odeabank CIO’su Tayfun Küçük, Doğuş Teknoloji Genel Müdürü Tufan Alatan ve Intel Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Yalım Eriştiren konuşmacılar arasında yer aldı. Etkinlikte, referans proje sunumları ile sektörün önde gelen kuruluşlarının, Fujitsu ürün ve hizmetleriyle iş yaşamlarında nasıl farklılık yarattıkları da aktarıldı.
Fujitsu’nun hayata geçirdiği etkinlik aracılığıyla tüm müşterilerinin bilişim teknolojileri kullanarak işlerini nasıl büyütebileceklerini aktarmayı amaçladıklarının altını çizen Fujitsu EMEA Bölgesi CTO’su Dr. Joseph Reger konuyla ilgili şunları söyledi: “Günümüz hiper bağlantılı dünyası yaşamımızı ve iş hayatımızı dramatik bir biçimde değiştiriyor. Teknoloji iş yaşamının ve sosyal yaşamın her alanına girmiş durumda ve artık neredeyse her şey dev bir ağın parçası. Bu da çok büyük miktarda veri anlamına geliyor. Fujitsu, insanları bilişim teknolojilerinin yardımıyla bu bilgiyi kullanmak için akıl ve bilgiyle güçlendirmek için çalışıyor.”
Gerçek timsah derisi hissi veren tablet
Katılımcılar etkinlikte, Fujitsu’nun ileri teknoloji ürünleriyle de tanışma fırsatı buldu. Ürünlerin içinde en dikkat çekenlerden biri de Haptic Tablet oldu. Fujitsu, kullanıcıları için dokundukları görseli duyusal olarak da tecrübe etmelerini sağlayacak Haptic Tablet’i geliştirdi. Ekran görseline bağlı olarak kayganlık ve pürüzleri dokunmatik ekran ile tecrübe edilmesini sağlarken, böylelikle timsah görseli timsah derisi hissi, müzik enstrümanı telleri ise gerçek tellere dokunma hissi yaratıyor. Bunun yanında, kullanıcısını gözünden tanıyan Fujitsu’nun İris taramalı akıllı telefonu ile yine kullanıcısını avuç içinden tanıyan Lifebook S935 de dikkat çeken ürünler arasında yer aldı.
Biyometrik kimlik doğrulama sistemli otomat
Fujitsu World Tour kapsamına tanıtılan en ilgi çekici ürünlerden biri de PalmVein Yiyecek –İçecek Otomatı oldu. PalmVein ile çalışan yiyecek içecek otomatı biyometrik kimlik doğrulama sistemlerinin kullanılabileceği noktalara farklı bir örnek oluşturuyor. Bunun yanında, Fujitsu avuç içi kimlik doğrulama sisteminin entegre edildiği Fujitsu ATM 100 Serisi de katılımcıların ilgisini çeken ürünlerden oldu. Fujitsu ATM 100 Serisi ile kullanıcılar bankacılık işlemlerini artık daha güvenilir şekilde yürütebilecek.