Geleceğe hazır şehir: Gaziantep

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP'TEN / Orhan KARADAĞ

orhan.karadag@dunya.com

Türkiye'nin ilk ekonomi gazetesi DÜNYA'nın 30. kuruluş yılı olan 2010, Gaziantep için de oldukça önemli bir yıl olma özelliği taşıyor. 2009'a ilişkin istatistikler, Gaziantep'in in en dinamik üretim merkezi şehirlerden biri olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Ekonomik krizin etkisiyle, 2009 yılında Türkiye'nin hemen her şehrinin ihracat rakamları önceki yıllara göre önemli oranda düşerken, Gaziantep ise her türlü olumsuzluğa rağmen 3.5 milyar dolarlık ihracat seviyesini koruyabildi. 4 organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren 600 firması, gerçekleştirilen marka ve patent başvuru sayısı, organize edilen uluslar arası fuarları, havaalanından yapılan yurt içi ve yurt dışı uçuş miktarı, belediyelerce ortaya konulan kentsel dönüşüm projeleri, bölgede hayvancılığın yeniden canlandırılmasını sağlayacak besi organize sanayi bölgesi ve meydana gelen daha birçok gelişme, Gaziantep'i bölgesinin cazibe merkezi konumunu sürdürmekle kalmayıp Türkiye'nin gözbebeği olmasını da sağladı.

Bulunduğu kentin dışına çıkarak farklı bölgelerde yatırımlara imza atan şirketleri, büyük ölçekli firmalara ürün ve hizmet sağlayan binlerce küçük ve orta ölçekli işletmesi, İstanbul Sanayi Odası'nın 1000 Büyük Firma ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 1000 Büyük İhracatçı listelerinde sayıları ve ağırlığı giderek artan firmaları ile adeta krize meydan okuyan Gaziantep, gelişimini giderek artıran bir sanayi kenti görünümünde.

Şehrimizde kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarınca gerçekleştirilen AB ve DPT projeleri, özel sektör firmalarımızın ulusal ve uluslar arası pazarlarda artan etkinlikleri, en önemli üretim kalemlerimizden Halı İhracatçı Birliği'nin kurulması, marka olma hüviyetini kazanmış Sanko, Şölen, Kaşmir, Merinos, Royal, Beşler, Dilek, Öncü ve Tunaş markalarına yenilerinin katılması, yabancı ülkelerin Türkiye temsilcilikleri ile işadamı heyetlerinin giderek sıklaşan ziyaretleri, Gaziantep'in ekonomik açıdan ilgi çekmeyi sürdürdüğünün göstergeleridir.

Sanayi kenti olan Gaziantep'in aynı zamanda bir kültür-turizm merkezi olmasını sağlayacak çalışmalardan; artan alternatifli konaklama kapasiteleri, birbiri ardına hizmete giren farklı alanlardaki müzeler, modern alışveriş merkezi, özellikle Suriye ile vizelerin kaldırılması ve politik yakınlaşmalarla artan Arap turist sayısı da şehrimizin uzun vadede bacasız sanayi turizmden önemli kazanımlar elde edeceğinin ispatı niteliğinde.

Her alanda sahip olduğu birbirinden değerli markaları, spordaki markası Gaziantepspor'u, özel sektörün yatırımlarıyla hayata geçen yeni üniversiteleri, inşası devam edilen veya kısa sürede hizmete açılacak yepyeni altyapı yatırımları, spor, dinlence ve eğlence alanları, yerel yönetimler ile oda borsaları ve meslek kurumlarının ortaya koyduğu ortak aklı ile büyük bir değişim ve dönüşüm yaşayan Gaziantep her alanda örnek olmaya devam ediyor.

Güçlü olduğu kadar dinamik, etkin olduğu kadar akıllı ticaret-sanayi altyapısı ile DÜNYA Gazetesi'nin sütunlarında her zaman önemli yer kaplayan Gaziantep, 2010 yılına ve geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Ekonomik göstergeleriyle tüm ülkeye moral veren, gelecek vaat eden ve geleceğe hazır olan Gaziantep, DÜNYA'nın ilgi alanında var olmayı  her zaman sürdürecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir