GE hisselerine Intesa ve Körfez talip

GE'nin hisseleri ile Körfez'den bir fon ve Garanti Bankası'nın 2001'de evliliğin eşiğinden döndüğü Banca Intesa ilgileniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - General Electric (GE) Capital Global Banking, Garanti Bankası'ndaki hisselerini satmak için harekete geçtiğini açıkladı.

DÜNYA'nın edindiği bilgiye göre GE'nin hisseleri ile Körfez'den bir fon ve Garanti Bankası'nın 2001'de evliliğin eşiğinden döndüğü Banca Intesa ilgileniyor. Yapılan açıklamada stratejik opsiyonları değerlendirdiğini belirten GE Capital Global Banking, kararın, GE'nin altyapı ve teknoloji gibi temel endüstriyel iş kollarındaki yatırımlarını artırarak, finansal hizmetler bilançosunu azaltıp, daha küçük ve spesifik alanlara odaklı bir GE Capital yaratmak doğrultusunda uyguladığı küresel hedeflerinin sonucu olarak alındığını açıkladı. GE Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Kürşat Özkan, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:

"Garanti Bankası'ndaki yatırımımızı gözden geçirme yönünde aldığımız karar, Garanti Bankası'nın başarılı performansının ve GE'nin portföyü çerçevesindeki bu yatırımın cazibesinin bir sonucudur. Bu gelişme, Türkiye'nin, GE'nin endüstriyel yatırımları için heyecan verici ve önemli bir lokasyon olduğu gerçeğini değiştirmemektedir.''

Bu arada edinilen bilgiye göre GE'nin satmayı planladığı hisselerle şimdiden iki yatırımcı ilgilenmeye başladı. Bu iki yatırımcıdan biri ise bir dönem Garanti ile evliliğe hazırlanan hatta fiyatta bile anlaşan ama 11 Eylül saldırısı ile planlarını askıya alan Banca Intesa. Ayrıca Garanti hisselerine Körfez menşeli bir fonunda talip olduğu öğrenildi. Öteyandan dün piyasada Türkiye'de yerleşik ama daha çok büyüme planı olan bazı yabancı bankaların da hisselerle ilgilenebileceği de konuışuldu. Bu arada Garanti hisseleri dün GE'nin hisselerini Doğuş alırsa şirketten nakit çıkışı olacağı için yüzde 5 kayıpla seyretti.

GE Grubu, Garanti hisseleri için toplam 1.8 milyar dolar öderken, bankanın piyasa değeri İMKB'de işlem gördüğü 5.85 TL fiyat üzerinden 15.9 milyar düzeyinde. GE Grubu, elindeki yüzde 20.85 hisselerin tümünü piyasa fiyatından satması halinde 3.3 milyar dolar gelir elde edecek. Garanti Bankası, 31 Aralık 2009 bilançosuna göre konsolide net kârını 3 milyar 99 milon liraya yükseltirken, aktif büyüklüğünü 116 milyar 334 milyon TL seviyesine çıkarmıştı.

Banka nakdi ve gayri nakdi 68 milyar 590 milyon TL kredi verirken, özsermaye yüzde 27 olmuştu. Bu arada İş Yatırım ise Garanti Bankası'nı model portföyünden çıkardığını duyurdu. İş Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda, Garanti Bankası ile temel olarak olumlu görüşlerini korumakla beraber çıkan haberlerin hisse üzerinde olumsuz etki yaratacağı düşüncesiyle model portföyden çıkardıklarını belirtti.

Raporda şu ifadelere yer verildi; "Doğuş Grubu'nun hisseler ile ilgilenebileceğini öngörüyoruz fakat bu durumda bir çağrı yükümlülüğü ortaya çıkabilir. Dolayısıyla, satış fiyatı büyük önem kazanıyor. Ayrıca başka potansiyel alıcı veya alıcılar da ortaya çıkabilir. Garanti Bankası ile temel olarak olumlu görüşümüzü korumakla beraber bu haberin hisse üzerinde olumsuz etki yaratacağını düşünüyoruz. Bu nedenle Garanti Bankası'nı model portföyümüzden çıkarttık."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir