GDAÜ Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sona erdi

Zirvenin ardından İsrail'in saldırısıyla ilgili bağımsız, tarafsız ve uluslararası güvenilirlikte bir soruşturma yürütülmesi gerektiği bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinin ardından ortak "İstanbul Deklarasyonu" yayımlandı.

İstanbul'da düzenlenen zirvenin ardından yayımlanan deklarasyonda, İsrail'in 31 Mayısta uluslararası sularda Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının "esefle karşılandığı" belirtilirken, İsrail'in saldırısıyla ilgili bağımsız, tarafsız ve uluslararası güvenilirlikte bir soruşturma yürütülmesi gerektiği bildirildi.

Deklarasyonda, abluka altındaki Gazze'de insani durumun hafifletilmesi gerektiği kaydedilirken, Gazze'de yaşayan insanların hayatlarına olumlu etki yapması açısından İsrail hükümetinin ablukayı hafifletme yönündeki açıklamalarının somut önlemlerle hayata geçirilmesi istendi.

Deklarasyonda, Güneydoğu Avrupa'da barış, güvenlik, istikrar ve tüm tarafları kapsayıcılığın etkin hale getirilmesinin önemi üzerinde mutabık kalındığı bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, deklarasyondaki bu maddeyle Kosova'da statü konusunda görüş ayrılığının olabileceği, ancak Kosova'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği ağları içinde olduğunun teyit edildiği kaydedildi.

Kaynaklar bölgede barış, güvenlik, istikrar ve tüm tarafları kapsayıcılık kararlarının alındığı bir deklarasyonun Sırbistan'ın da içinde bulunduğu bir oydaşmayla alınmasının önemli olduğunu kaydettiler. Diplomatik çevreler, "masaya oturulması durumunda tarafların asgari müştereklerde buluşabileceğinin" bu zirveyle birlikte görüldüğünün altını çizdiler.

Öte yandan deklarasyonda terörizm, aşırılık ve şiddetin nereden geldiğine bakılmaksızın kınandığı belirtilirken, organize suçlar ve rüşvetle mücadelenin de önemine değinildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir