Gaziantep komşularla ticareti yüzde 60'a çıkarma hedefinde
"Lider Kentler ile Buluşmalar" toplantısının 5. durağı Gaziantep oldu. Anadolu kaplanları arasında adını 'inovasyon' ile duyuran Gaziantep'in geleneksel üretimini yenilikçiliğe taşıyacak yol haritası tartışıldı.
Pelin GÜMÜŞ/ Songül GÜNSEL BEKTAŞ
GAZİANTEP - Küresel kriz döneminde yeni pazarlar sayesinde ihracatındaki artış trendini hız kesmeden sürdürmeyi başaran sanayi kenti Gaziantep, komşu ülkelerle ekonomik ilişkilerini yoğunlaştırıyor. Suriye ve Irak'ın ardından kentte Ürdün ve İran konsolosluğu açmak için uğraştıklarını belirterek, sırada Mısır, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin olduğunu vurguladı. Komşu ülkelerle yüzde 4'ler seviyesindeki kalan ticaret hacminin yüzde 60'lara kadar çıkarılmasının mümkün olduğunu belirten iş çevreleri, kentin kültür turizmi potansiyeline de dikkat çekti.
Halen, 4 organize sanayi bölgesinde 100 bin kişinin istihdam edildiği kentte kuruluş çalışmaları başlayan 5. OSB ile çalışan sayısının 130 bine çıkacağına dikkat çeken iş çevreleri, bu yıl 5 milyar doları geçmesi beklenen ihracatlarını da 2023 yılına kadar 35 milyar dolara çıkarmak hedefinde.
IBM ile DÜNYA Gazetesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Lider Kentler ile Buluşmalar" toplantısı İzmir, Bursa, Adana ve Kayseri'den sonra 5. durağı Gaziantep'te iş dünyasıyla bir araya geldi. Toplantıda Anadolu kaplanları arasında adını 'inovasyon' ile duyuran Gaziantep'in geleneksel üretimini yenilikçiliğe taşıyacak yol haritası tartışıldı.
Moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın yürüttüğü toplantıda bir araya gelen iş çevreleri, katılımcılık, bürokrasi, altyapı gibi sorunların aşılması durumunda kentin ekonomik gelişiminin 5 kat artabileceğini vurgulayarak, sanayi ve ticaret odalarının ortak aklıyla Gaziantep'in geleceğine yöne vereceklerini belirtti.
e-ticaret ve bulut bilişim konusunda firmalar ihtiyatlı
Artan kalifiye eleman ihtiyacına hala yeterli çözüm bulunamadığını düşünen iş çevreleri, geleneksel aile işletmelerinin e ticaret ve bulut bilişim konusunda da ihtiyatlı duruşlarının sürdüğünü ifade etti. Bilişim teknolojsinin işletmelerde yaygınlaşması için hala zamana ihtiyaç olduğunu kaydeden iş çevreleri, bilişimin ürün tasarımı ve proje geliştirmede daha çok kullanılmaya başlandığına dikkat çekti. Kentte sayıları yıllar içinde artan bilişim firmaları ise büyük zincir marketlerin gelmesi sonrasında yerel şirketlerin faaliyetlerinin zorlaştığını belirtti.
DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Güldağ, son gelişmelerle birlikte Türkiye'nin Avrupa'ya ihracatının biraz daha durgunlaşmasının söz konusu olabileceğini, bunun da ekonomik büyümede kısmen de olsa sorunlara yol açabileceğini vurgulayarak; "2010'da ekonomi yüzde 9 civarında büyüdü. 2011'de yüzde 8'lik bir büyüme olacağını tahmin ediyorum. Gelecek yıl ise Avrupa pazarlarındaki olumsuz gelişmelere rağmen yine de yüzde 5 civarında bir büyüme kaydedebiliriz. Hükümet ve uluslararası kuruluşlar çok daha düşük hedef ve beklentiler açıklıyor. Ancak, dış ticaretten çok Türkiye'nin büyümesini iç talep belirliyor. İç talep hız kesse bile yine de Avrupa'daki gibi bir tablo beklemiyorum" dedi.
Öte yandan Avrupa'da gelir kayıplarının Türkiye açısından bir fırsat da yaratabileceğini vurgulayan Güldağ, "Gelirler düştükçe, Avrupa'ya belli segmentlere Türk ürünlerinin satışında bir hızlanma yaşandı. Çünkü kaliteli ürünleri ucuza sunabiliyoruz. Örneğin, İtalyan takım elbisesi almak yerine bir "Damat" ya da bir "Sarar" takımı tercih edebiliyorlar. Gaziantep de iç dinamikleriyle gelişen ihracatçı bir kent olarak, Ortadoğu'nun yanı sıra, bu süreçte Avrupa'ya ihracattan da yararlanabilir" dedi.
İnsan zekasına yakın bir cip modeli geliştirdik
Murat Tozan
IBM Genel Müdür Yardımcısı : Dünyada 100, Türkiye'de ise 73'üncü yılımızı kutladık. 1911 yılından, 2011'e kadar hep ilklere imza attık.Küresel anlamda ilk 100 şirkete baktığımızda 2 büyük teknoloji şirketi giriyor, bunlardan biri IBM, diğeri HP şirketidir. IBM'in ürettiği mal ve hizmetler 1992'den sonra katma değeri ürünlere dönüştü. 1992'de gelirimizin yüzde 17'sini hizmetlerden elde edip kalanını ürünlerden karşılıyorken, şimdi yüzde 60'ını hizmetten elde ediyoruz. Artık Türkiye ekonomisinin değil isimleriyle şehirlerinin ekonomisinin konuşulduğunu görüyoruz. Provaktif olarak yeni müşterilere erişebilmek ve katma değerimizi anlatabilmek adına çok farklı mecralara gidiyoruz. Bunların başında sosyal medya geliyor. E-ticaret sayesinde, yapılan görüşmeler sonucu sanal hemşeri konumuna geliyorsunuz. Bu Anadolu kültüründe çok büyük bir artı diye düşünüyorum.
Kriz batıya doğru bir çıkarma için farklı bir imkan sağlıyor. Bunu yaparken tüm paydaşlarımızla farklı bir modele doğru gitmemiz gerekiyor. Sosyal ağlar ve çevreye bağlı ağlar açısından digital ara yüzün bize getirdiği bir takım tehlikeler ile çok büyük fırsatlar var. Fırsat penceremiz çok kısa süre size açık kalacak, dolayısıyla birlikte hareket edip yaratıcı bir şeyler yapabilmek için bir araya geldik.
İzmir'de 17 senedir, olağanüstü durum hizmetleri adı altında bir hizmet çeşidi başlattık. Türkiye'deki aklınıza gelebilecek bütün büyük bankalar, finansal veriler itibariyle bunları kontrol eden kuruluşlar, sanayi ve ticaret kuruluşları katıldı. Çok özel bir data merkezinden verilerini yedekliyorlar. Antep'in, üniversiteler, bilişim şirketleri ve sanayi şirketleri ile bilişime çok farklı bir inisiyatif olarak başlaması mümkün. Örneğin kuruyemiş sektöründe bir firmanın yüzde 20'lik büyümesini yüzde 30-40'lara çıkarmak için bir model geliştirsek. Size geri dönüşümünü yüzde 50' lere kadar artırmamız halinde işi farklı bir yere getirmiş olabiliriz.Her endüstride olduğu gibi ancak farklı bakış açısına taşırsak katma değeri yükseltebiliriz.
İçeriğini bulutta depolayan şirketler öne çıkacak
Dr Rüştü Bozkurt
DÜNYA Gazetesi Yazarı
Dijital teknoloji yaşamın merkezindeki konumunu koruyacak. Bulut-bileşim de bilişim alanındaki gelişmelerin merkezine yerleşecek. Gelecekte masa üstü bilgisayarınız artık içeriğinizin merkezi olmayacak. Merkez buluta kayacak. Bir başka deyişle içeriğiniz güvendiğiniz bir şirketin işlettiği uzak sunucularda depolanacak ve herhangi bir cihazdan o bilgilere ulaşacaksınız. İçeriğinizi ve verilerinizi bulutta depolayıp, çeşitli cihazları senkronize etmenizi sağlayan şirketler öne çıkacak. Donanım, yazılım ve içeriklerdeki bugünkü düzeyimizi ve gelecekle ilgili gündemi işin sahibi piyasa yapıcısı kuruluşlarla tartışalım. IBM gibi dijital alanın önemli bir kuruluşu sizinle birikimini, bilincini, bakış açısını, buluşlarını, beklentilerini ve ürettiği bereketi paylaşmak istiyor. Bu önemli bir fırsat. Bilgiyi üretime almak çok önemli. Şu 3 ilkeye dikkat eden şirketler kalkınacak; net bilgiyi elde etmeye çaba gösteren canlı organizmalar, fizik, insan ve teknoloji kaynağı arasında en iyi koordinasyonu sağlayan ve odaklanan, bir şeyi en iyi yapmak için odaklanan şirketler kalkınacak. Teknolojiyi kullanmayı ve geliştirmeyi ihmal etmemek lazım. Üretim, ulaşım, iletişim teknolojileri toplumun gelişimini gösterir.
Adil Sani Konukoğlu:10 aylık ihracatımız yüzde 41 arttı
Orhan KARADAĞ
GAZİANTEP - Lider Kentler ile Buluşmalar toplantısı sonrası DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, IBM Genel Müdür Yardımcısı Murat Tozan, DÜNYA Gazetesi yazarlarından Dr. Rüştü Bozkurt ve DÜNYA Gazetesi Gaziantep Bölge Temsilcisi Orhan Karadağ, Gaziantep Sanayi Odası (GSO)Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu'nu makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan GSO Başkanı Konukoğlu, Gaziantep'in ekim ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31 oranında artışla 462 milyon 400 bin dolara ulaştığını belirterek, "İhracat çıtamızı daha yükseklere taşımak istiyoruz. Gaziantep'in 10 aylık ihracatı da yüzde 41 oranında artış göstererek toplam 4 milyar 40 milyon dolara ulaştı. Gaziantep'ten 170'in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirildi" dedi.
İhracatta başarı grafiğinin sürekli yükselişte olmasının oldukça sevindirici olduğunu vurgulayan Konukoğlu, "Gaziantep ihracatta Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans sergiliyor. Ocak-Ekim ayında da ihracatta Türkiye'de 6'ncı il olduk. Amacımız çıtamızı daha yükseklere taşımak, ihracatta daha üst sıralarda yer almak. İhracat başarımız tesadüfü değil. Bizim için sürdürülebilirlik çok önemli. Ne mutlu ki şehir olarak bu artış ivmesini yakaladık. Bizim tek istediğimiz üretimin önünün açılması ve tüketime verilen değerin üretime de verilmesi. Yakalanan başarının baş aktörleri Gaziantepli sanayiciler. Bu rakamlarda emeği geçen, üreten, istihdam yaratan ve bu ülkeye katma değer sağlayan tüm sanayicilerimize şükranlarımı sunuyorum" açıklamasını yaptı.
Bölge sanayicisinin bugün kenetlenmek, her zamankinden daha çok üretmek ve paylaşmak zorunda olduğunu ifade eden Konukoğlu: "Gaziantepli sanayiciler olarak, üretim ve ihracatla ülkemiz ekonomisine katkılarımızı ve istihdam sağlamadaki sorumluluklarımızı yerine getirme anlamında örnek bir çaba gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz.
Haberin tüm ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde...