Gazdan ayağımızı çektik

Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, Finansbank olarak konut kredilerinde gazdan ayaklarını son 2-3 ayda iyice çektiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, ekonomi yönetiminin kredilerdeki yüzde 25'lik sınırı koymadan önce konut kredilerinde bir miktar yavaşlamaya başladıklarını vurgulayarak, "Konutta gazdan ayağımızı yılbaşından beri yavaş yavaş çekiyorduk, son 2-3 aydır iyice çektik, hiç gaza dokunmuyoruz" dedi.

Finansbank'ın sponsor olduğu Boğaziçi Caz Korosu'nun önceki akşam tarihi Kasımpaşa Tuzambarı'nda düzenlenen gecesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güzeloğlu, büyük banka çarpanları üzerinden halka açılma hedefiyle yola çıktıklarını hatırlatarak, daha sonra bu çarpanların düşük seviyelere gerilemesi ve bankacılık hisselerindeki düşüşler nedeniyle halka arzı ertelediklerini ifade etti.

Güzeloğlu, "Biz yönetim olarak halka açılmayı çok istedik. Ancak bankacılık hisseleri şu an çok aşağıda, yeniden yükselirse olur ama bu yükselişin son çeyrekte olabileceğini tahmin etmiyorum. Piyasalar bu sene çok kötü ancak (halka arz) 2012 yılının ilk çeyreğinde olabilir" dedi.

Ana ortakları NBG'nin Avrupa'daki stres testini iyi bir sonuçla geçtiğini ve sermaye ihtiyacı bulunmadığını söyleyen Güzeloğlu, bu nedenle halka arzı NBG'ye sermaye sağlamak amacıyla yapmadıklarını kaydetti. NBG'nin Finansbank'taki yüzde 20 hisseyi blok olarak satıp satmayacağı yönündeki bir soruya ise Güzeloğlu, "NBG'den böyle bir açıklama veya niyet duymadık" yanıtını verdi.

Yunanistan merkezli Eurobank EFG'nin stres testini geçememesi nedeniyle Eurobank Tekfen'deki hisselerini satışa çıkardığına işaret eden Güzeloğlu, NBG için ise benzer bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Finansbank'ın da gelecek yılın ilk yarısına kadar şu an gerçekleştirdiği büyümelerle sermaye artışına ihtiyaç duymayacağını söyleyen Güzeloğlu, "NBG biz ne zaman istersek

para koyabilir ya da sermaye benzeri kredi almak mümkün. Kârı da sermayeye ekleyeceğimizi düşünürsek sermaye konusunda sıkıntı düşünmüyorum" dedi.

Kârlılığımız iyi olacak

Güzeloğlu, bankacılık sektöründeki kredi büyümesinin yüzde 25 ile sınırlandırıldığı bir ortamda kârlılıklar daralırken, Finansbank'ın perakende bankacılıkta yoğunlaşması nedeniyle marjlarını yüksek tutabildiğini ve bu sayede bu yıl net kârında daralma olmayacağını ve kârın yatay kalabileceğini belirtti. Finansbank'ın kârlılığına ilişkin olarak Güzeloğlu, "Kârlılığımız sektörden biraz daha iyi olacak diye düşünüyorum çünkü bizim marjlarımız sektörden biraz daha geniş. Biz çok hızlı bir bankayız, marjlarımızı yukarıda tutabiliyoruz, bu perakende olmanın getirdiği bir avantaj. Dolayısıyla kârlılığımız sektör kârlılığı kadar düşmeyecek, kârı 2011'de yataya yakın beklerim" dedi.

Bankacılık sektörü kârlılığını da değerlendiren Güzeloğlu, "Defterlerde hala çok ucuz fiyatlı krediler var, mevduat faizindeki yükseliş marjları çok ciddi daralttı, daraltacak; önümüzdeki bir sene marjların inceldiğini sonra yukarı doğru çıktığını göreceksiniz" dedi.

Agresif şekilde konutun peşinde koşmuyoruz

Ekonomi yönetiminin kredilerdeki yüzde 25'lik sınırı koymadan önce konut kredilerinde bir miktar yavaşlamaya başladıklarını vurgulayan Güzeloğlu, "Konut kredilerinde sınırdan bağımsız olarak fiyat rekabetinin anlamsız noktalara gittiğini düşünüyoruz. Konutta ikinci banka konumundaydık, son zamanlarda agresif şekilde konutun peşinde koşmuyoruz. Çünkü konut kredilerinin marjları çok çok düşük" dedi ve şöyle devam etti:

"Konutta gazdan ayağımızı yılbaşından beri yavaş yavaş çekiyorduk, son 2-3 aydır iyice çektik, hiç gaza dokunmuyoruz, pazar payımız hızla aşağı gidiyor. Demek ki sektör orada hâlâ gaza basıyor. Kredi büyümesini bu yıl tam yüzde 25 hedefliyoruz, bunu tuttururuz. Bize tanınan hakkı sonuna kadar kullanacağız, üstüne çıkmamamız lazım." Güzeloğlu, tarihsel olarak kredi kartında güçlü bir banka olduklarını belirtirken, bankanın kredilerde yavaşlamasının gerektirdiği bir durum oluşması halinde kredi kartını seçebileceklerini kaydetti.

Bilanço makyajına ihtiyaç duymadık

Finansbank'ın bilançosuna bakıldığında Türkiye'nin en perakende bankası olduklarını söyleyen Güzeloğlu, "Kredilerimizin yüzde 70'i perakendedir, ticari yüzde 30'udur. Ticarinin yarıya yakını da KOBİ dediğimiz segmenttedir, KOBİ ve bireysel bankacılıkta büyük bankayız" dedi. Bankacılık sektöründe çok ciddi büyüme olacağı beklentisiyle personel stoğuna yüklenildiğini belirten Güzeloğlu, "Bankacılık sektörünün önümüzdeki baya bir süre personel almaya ihtiyacı yok. Bundan sonra sektörde yüzlerce adam almak gibi bir niyet olmaz" dedi.

Güzeloğlu, mevduat faizlerinin yüzde 11'e ulaştığı bir ortamda faizleri yüzde 8.5'ler civarında gerçekleşen banka bono ihraçlarının zorlaşabileceğini de dile getirdi. Bankacılık sektöründe 6 milyar TL'ye yakın batık kredi satışının olduğunu kaydeden Güzeloğlu, bilanço makyajına ihtiyaç duymadıkları için böyle bir satış gerçekleştirmediklerini ancak yakın tarihte küçük bir miktar satabileceklerini açıklarken, Finansbank önceki akşam KAP'a yaptığı duyuru ile 288 milyon TL'lik kredi alacağını 17.5 milyon TL ve ek tahsilat payı üzerinden LBT Varlık Yönetim'e satma kararı aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir