Gama'nın rüzgar santrali için kredi imzaları atıldı

TSKB, projeye 44 milyon euro finansman sağlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Gama Enerji A.Ş'nin sahibi olduğu Garet Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından hayata geçirilecek 2 yeni rüzgar santrali için 44 milyon euro tutarında finansman sağladı.

Çanakkale Ezine'de kurulacak olan 9 türbinli 22,5 megavatlık kurulu güce sahip Sares RES santralinden 85.1 milyon kilovatsaat elektrik üretilmesi planlanıyor.

İzmir Aliağa'da kurulacak diğer santral olan 4 türbinli 10 megavatlık Karadağ RES'den ise 29,4 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek. Sares'in işletmeye başlama tarihi 2010 sonu, Karadağ'ın ise 2011 yılının ilk çeyreği olarak öngörülüyor.

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, kredinin imza töreninde yaptığı konuşmada, banka olarak yenilenebilir enerji konusunda 200 projeyi değerlendirdiklerini bunların içinden bugüne kadar 83 adet yenilenebilir enerji projesini finanse ettiklerini söyledi.

Bu projelerin toplam finansman tutarının 4,1 milyar dolar olduğunu ifade eden Eroğlu, banka olarak bunun 1,3 milyar dolarını finanse ettiklerini belirtti. Eroğlu, "Projeler devreye girdiğinde Türkiye'nin karbondioksit salınımını yüzde 1 azaltmış olacağız" dedi.

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Eroğlu, projenin 2 yıl ödemesiz 11 yıl vadesi olduğunu kaydetti.

Başka bir soruya karşılık da Eroğlu enerji meselesinin moda haline geldiğinin doğru olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

"Bu konuda ciddi bir talep olduğu da doğru. O nedenle her firmaya kredi verilmesinin de çok doğru olmayacağı açık. Bu krediler uzun vadeli ve bu kredileri verdiğimiz zaman aynı zamanda firmalardan bir de özkaynak istiyoruz. Firmanın mali bünyesi sağlam değilse, o öz kaynağı getiremeyecekse o zaman bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ama Türkiye'de özellikle enerji konusundaki yatırımlar çok sağlam ve sağlıklı. Çünkü verdiğiniz paranın nereye harcandığını çok somut olarak görüyorsunuz. Artı Türkiye'nin buna olan ihtiyacı da çok açık."

Eroğlu, enerjinin Türkiye'de tekstilde olduğu gibi bu işi yapanla yapamayanın ayrıştırılamayacağı bir sektör olmadığını, enerjide yapabilenlerin çok kolay ayrıştırılacağını ve konsolide olarak yukarıda kalacağını, Türkiye'de enerji sektöründe olsa olsa konsolidasyondan başka herhangi bir sıkıntı görmediğini kaydetti.

Güneş enerjisinde ciddi potansiyeli var

Gama Enerji Genel Müdürü M. Arif Özozan da halihazırda 2 bin 300 megavat operasyonel portföyleri bulunduğunu, bunu 4 binler seviyesine çıkarmayı düşündüklerini belirtti.

Özozan, "Toplam tutarı 75 milyon dolar olması beklenen bu iki proje, TSKB'nin düzenleyip koordine ettiği finansmanla yapılacaktır" dedi.

Sorular üzerine de Özozan, enerji projelerine yatırım yapma konusunda piyasada bir moda olduğunu, fakat uzun vadeli yatırımlara giren firmaların bu sektörde çok daha sağlam bir konuma geleceğini düşündüklerini, moda olarak giren firmaların yavaş yavaş piyasadan çekileceğini söyledi.

Türkiye'nin ciddi güneş enerjisi üretimi potansiyeli bulunduğunu, bunu çok kişinin şu an için göz ardı ettiğini ifade eden Özozan, "AB'de verilen teşvikler Türkiye ile karşılaştırıldığında ciddi fark var. Teşvikler konusunda biraz daha gerideyiz. Hükümet bu konuda çalışmalar yapıyor. Biz de yeni kanunu bekliyoruz. Güneşle ilgili şu andaki 5,5 euro cent verilen teşvik güneş santrali kurmak için çok yetersiz. Almanya'da bu rakam 39 ile 50 euro cent arasında kilovatsaat başına. Bulgaristan'da 40 euro cent civarında, İtalya'da 40 küsürler civarında bir devlet teşviki var. Günümüzün teşvikleri bu yatırımı hayata geçirmeyi imkansız kılıyor" diye konuştu.

2013'ten itibaren enerji açığının tekrar gündeme geleceğini vurgulayan Özozan, o nedenle mantıklı yatırımlarla atılan politikalarla bu yerin bir an önce doldurulması gerektiğini kaydetti.

Halka arzı düşünüp düşünmediklerine ilişkin olarak da Özozan, "Halka arz, bir gün düşünme ihtimali olan projelerimizden fakat şu anda gündemimizde yok" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir