Fleksibıl ambalaj sektörü yüzde 8 büyüme hedefliyor

Yılı 1,5 milyar euro büyüklükle kapatan sektör temsilcileri, 2010 yılında yüzde 8 büyüme hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fleksibıl ambalaj sektörü, 2010 yılında yüzde 8 büyüme hedefliyor.

Fleksibıl Ambalaj Sanayicileri Derneğinden (FASD) yapılan yazılı açıklamaya göre, ekonomik kriz nedeniyle birçok sektörün küçüldüğü 2009 yılında, gıda ve diğer sektörlere ambalaj sağlayan fleksibıl ambalaj üreticileri yüzde 5 büyüme kaydetti.

Yılı 1,5 milyar euro büyüklükle kapatan sektör temsilcileri, 2010 yılında yüzde 8 büyüme hedefliyor. 2020 yılına kadar Avrupa'nın fleksibıl ambalaj ihtiyacının ana tedarik ve üretim merkezi üssü haline gelmeyi hedefleyen sektör, ihracatının büyük bölümünü Almanya, Fransa ve Belçika olmak üzere, AB ülkelerine yapıyor.

FASD Başkanı Vedat Baylan, tüm ambalaj sanayi içinde en hızlı gelişen alt sektörlerden biri olan fleksibıl ambalajın yıllık yüzde 6-8 arasında büyüme gösterdiğini belirtti.

Baylan, 120-130 arasında firmadan oluşan Türk fleksibıl ambalaj sektörünün 2 milyar dolarlık büyüklüğe sahip iken, Ar–Ge'ye yıllık 30 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıkladı.

Kapasitesinin yüzde 35'ini ihraç eden fleksibıl ambalaj sanayicilerinin 70'e yakın ülkenin ambalaj ihtiyacını temin ettiğini anlatan Baylan, önümüzdeki yıllarda ihracat pazarlarını artırmayı planladıklarını vurguladı.

Baylan, geçen yıl yapılan değişiklikle yüzde 3'ten yüzde 6,5'e çıkarılan plastik ham maddelerin gümrük vergilerinin, 2009 yılı süresince ambalaj sektörünü olumsuz etkilediğine değinerek, bu süreçte yurt dışındaki rakiplerin yüzde 3,5 daha ucuz ham madde ithal etmeleriyle ihracatta rekabet gücü azalan sektörün 120 milyon euro zarar ettiğini kaydetti.

2010 yılı başında bu konunun çözüldüğünü belirten Baylan, "Yapılan vergi indirimi ile 70 ülkeye ihracat yapan ambalaj sektörünün rekabet gücü yeniden arttı. Bu durum aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı sağlayacak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir