Film Festivali ile renklenen Malatya

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALATYA'DAN / Nida YANGÖZGÜL

[email protected]

Malatya Valiliği ve Kayısı Araştırma Merkezi'nin destekleri ile hayata geçirilen "Malatya Uluslar arası Film Festivali" 26 Kasım - 2 Aralık 2010 tarihleri arasında düzenlendi. Bir hafta boyunca süren festivalin yankıları devam ediyor... İlk defa böyle bir projeye imza atan Malatya, festival süresince bir hayli renkli günler geçirdi. İlk olarak düzenlenmesine rağmen oldukça ilgi gören festivalde sinemaya yıllarını veren çok değerli isimlerden Fatma Girik, Türkan Şoray, Erol Günaydın, Ayşen Gruda ve İzzet Günay'ın katılımıyla açılış yapıldı.

Birçok film gösteriminin yapıldığı festival, gerek Malatyalı sinemaseverlere gerekse yurtiçi ve yurtdışından birçok davetliye çok özel dakikalar yaşattı.1. Malatya Uluslar arası Film Festivali adından söz ettirmeyi başardı; beklentimiz bu organizasyonun sürekliliğinin sağlanması ile ilimizin kültürel anlamda güzel bir şekilde anılması.

İlimizde farklı festivaller, farklı organizasyonlar gerçekleştiriliyor ama takibinde bulunduğum bu festival süresince bir adım daha öne çıktığımızı ve artık Malatya'nın emin adımlarla büyüdüğünü gözlemledim. Hele bir de bu festivali düzenli bir şekilde her yıl gerçekleştirebilirsek, ilimizin her şekilde cazibe merkezi olması için hiçbir sıkıntılı durum kalmayacaktır. Yaptığım gözlemler arasında aslında benim için en önemli olan unsur, bir ilin her alanda gelişmesi için öncelikle sanat ve kültürel alanda gelişimini sağlaması gerektiği oldu. Bu alanlarda gelişmeyen toplumlar her zaman yaşamı, hayatı, yenilikçiliği bir adım geriden takip edeceklerdir. Gelişmenin temeli insanı geliştirmektir. İşte bu nedenle de onlara bir şeyler sunmadan beklentiler içerisine girmek son derece yanlış bir tutum olacaktır.

Malatya olarak artık kültürel anlamda da yapılan ekinliklerin yansımalarını görmekteyiz. Festivalde özellikle genç nüfusun yoğun olması dikkat çekici bir durumdu. Bana sorarsanız bu şunun göstergesidir ki genç kuşak yıllar içerisinde bu festivalin belki 100, belki 150.'sini düzenleyecektir. Yapılacak her proje sadece bir adım ile başlıyor ve bu adım ile düşünceler şekilleniyor, yıllar içersinde hedefine ulaşıyor. Bu gelişmelerin sadece kültürel alanda olmayıp birçok alanda birbirine bağlı olarak etkisi olacaktır. Gelen ziyaretçiler geçirdikleri süre zarfında kayısısı ile ünlü olan Malatya'da alışveriş yapmadan gitmeyeceklerdir. Farklı kültürel mekanları gezmeden, bu yöreye ait gerek yiyecek içecek gerekse yöresel ürünlerden almadan buradan ayrılmayacaklardır. Bunlar düşünüldüğünde hepsinin Malatyamıza bir ekonomik getirisi bulunacak ve bu da ilimizde bir sıcak para döngüsü oluşacaktır. Her şeyden ziyade birçok ilde ve ülkede gerçekleştirin film festivalleri arasına Malatya'da ismini büyük harfler ile yazdıracaktır.

Bu konularda ilginizi çekebilir