Fed'in iflas olasılığı tartışılıyor

Fed'in parasal sınırlarını zorlayarak tahvil karşılığı genişleme politikası tersine dönmeye ve para geri çekilmeye başladığında iflas edip etmeyeceği tartışılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası Fed'in krizden çıkış için parasal sınırlarını zorlayarak tahvil karşılığı genişleme politikası tersine dönmeye ve para geri çekilmeye başladığı zaman bankanın iflas edip etmeyeceği analistler arasında konuşulmaya başlandı.

Fed para basma konusunda tekel olduğu için, teknik olarak bu sorunun yanıtı, "hayır" olmasına karşın, bankanın varlıklarında ortaya çıkan büyük şişme, bankanın enflasyon ve faizlerdeki değişimler durumunda zarar etmesi sorununu gündeme getirdi.

Fed'in geleneksel olmayan bu politikaları geçen yıl yüksek oranda kar etmesine neden oldu ve hazineye 78.4 milyar dolar ödeme yaptı.

Fed Başkanı Ben Bernanke, geçen hafta Cuma günü Kongre'de katıldığı oturumda kendisine potansiyel zararlar konusunda görüşünün sorulması üzerine, Fed'in yükümlülüklerin varlıkları aşmasının yalnızca ekonominin canlandığı bir ortamda faiz oranlarının yükselmesi durumunda mümkün olduğunu söyledi.

Bernanke, "Kısa vadeli faizlerin çok hızla yükseldiği bir senaryoda, hazineye ödeme yapamadığımız birkaç yıl olabilir. Düşünebildiğim en kötü senaryo bu." dedi.

Ancak bazı ekonomistler, Fed'in politikaları sonucu kredi zararlarının ortaya çıkması halinde hazinenin Fed'e sermaye aktarması ya da bir anlamda Fed'i kurtarmasının gerekeceğini düşünüyorlar.

Minnesota Üniversitesi ekonomi profesörü ve Minneapolis Fed danışmanı Varadarajan Chari, Fed'in parasal genişlemeye son verdiği ve varlık satışına başladığı dönemde kağıt üstünde de olsa parasız kalabileceğini düşünüyor. Chadri'ye göre muhasebe teknikleri anlamında Fed bu dönemde ciddi zarar yazmak durumunda kalacak.

Fed'in elinde şu anda 1 trilyon dolar kadar tahvil olduğuna dikkat çeken Chari, enflasyonun bir kaç puan yükselmesi durumunda da Fed'in elinde tuttuğu varlıkların değerinin yüzde 10 düşüreceğini, bunun da 100 milyar dolar zarar anlamına geldiğini söyledi.

Chari, bunun ekonomik bir sonucu olmasa da politik olarak etkileri olabileceğini belirtti. Fed'in vergi verenlerin parasıyla oynadığını öne süren muhalif çevreler, Bernanke'nin krizde uyguladığı politikaları ağır biçimde eleştiriyorlar.

Bernanke, Fed'in aldığı acil tedbirleri savundu

   

ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Ben Bernanke, Senatör Bernard Sanders'e gönderdiği mektupta Fed'in finansal krizi engellemek için aldığı acil tedbirleri savundu.

Fed'e yönelttiği eleştiriler ile bilinen Sanders, Bernanke'ye gönderdiği bir mektupta aralarında Goldman Sachs'ın da olduğu bazı şirketlerin, eski yöneticilerinin Fed'in bölgesel yönetim kurullarında görev yapmalarının etkisi ile düşük maliyetli kredi aldıklarını savunuyor.

Bernanke yazdığı mektupta Sanders'in bu iddialarına yanıt vererek, acil kurtarma programları konusunda kararı, Fed bölgesel yöneticilerinin değil, Fed Yönetim Kurulu'nun verdiğini vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir