Fazla tatil rehavete sürüklüyor
İSTANBUL - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, uzun tatillerin insanları rehavete sürüklediğini, iş performansını etkilediğini ve piyasaların çalışma ahengini bozduğunu belirtti.
Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda uygulanan sıkı para politikaları sonucu alışverişte yaşanan durgunluktan dolayı sıkıntılı günler geçiren esnafın, umudunu bayramlara ve özel günlere bağladığını ifade ederek, "Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Kurban Bayramı tatilinin 22 Ekim Pazartesi günü başlatılıp, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'yla birlikte 10 güne çıkarılmasını istemesi turizme katkı sağlayabilir ama ekonominin önemli bölümüne zararı olur" dedi.
[PAGE]
"İki gün çalışıp bir gün tatil yapıyoruz"
Günümüzdeki bayramların adeta seyahat günleri olarak anılmaya başlandığını dile getiren Özgenç, "Bayramlardaki alışveriş geçen yıllara göre az. Bunun başlıca nedenini alım gücünün düşük olması ve alışveriş kültürünün değişmesi olarak görüyoruz. Vatandaşlar uzun bayram tatillerine adeta teşvik ediliyor. Artık insanlar bulundukları şehirlerin dışında bayram tatili yapıyorlar. Bu, bayramın ruhuna aykırıdır. Halkımız arasında bayram kültürü yok olmaktadır" ifadelerini kullandı.
2012 yılı içinde hafta sonları, milli ve dini bayramlar da dâhil olmak üzere 113 gün tatil yapılacağını anımsatan Özgenç, "İdari izinleri de katarsak bu sayı daha da artmaktadır. Bir yıl 365 gün olduğuna göre bunun üçte biri tatille geçmektedir" diye konuştu.
Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olduğu için bu kadar fazla tatil yapılmasını doğru bulmadıklarını, ülkenin kalkınması için daha çok çalışmak gerektiğini savunan Özgenç, "Tabir yerindeyse iki gün çalışıp, bir gün tatil yapıyoruz. Fazla tatiller iş performansını bozduğu gibi insanları da rehavete sürüklüyor, piyasaların çalışma ahengini bozuyor" yorumunda bulundu.
Uzun bayram tatillerinin en çok turizm sektörünü memnun ettiğini, buna karşılık diğer sektörleri üzdüğünü öne süren Özgenç, vatandaşın uzun süreli tatillere alıştırılıp, tatil beldelerine yönlendirilerek şehirlerin boşaltıldığını ifade etti. Bu nedenle esnafın arzu ettiği bayram alışverişini yapamadığını kaydeden Özgenç, idarecilerin bayram tatillerini uzatmasıyla vatandaşların yavaş yavaş bayram geleneklerini terk ettiğine ve bayramı sadece deniz tatili olarak görmeye başladığına dikkati çekti.
Ramazan Bayramı'nda 3 gün tatil olmasına rağmen, vatandaşların hala tatil modundan çıkamadığını vurgulayan KOBİDER Başkanı, şu tespitlerde bulundu:
"Elbette her insanın belli aralıklarla tatil yaparak dinlenmeye ihtiyacı vardır. Ancak tatil çok uzun süreli olduğunda kişinin bu rahatlık durumuna alışması sonucunda yeniden eski temposuna geçmesi de bir o kadar güç olmaktadır. Bayram tatili sona ermesine rağmen bazı iş yerlerinin kapalı olması bu durumun bariz göstergesidir."
[PAGE]
"Sağ cebimizden aldığımızı sol cebimize koymanın anlamı yok"
"Türkiye'nin ekonomik gelişimi sadece turizmle olmuyor" diyen Özgenç, "Ülkemizin önemli dinamikleri olan esnaf, sanatkar ve KOBİ'ler sayısal açıdan daha önemlidir. Turizmin kalkınabilmesi için yabancı turistleri ülkemize çekmenin yolları aranmalı. Yerli turiste ağırlık verip, sağ cebimizden aldığımızı sol cebimize koymanın da bir anlamı yok" ifadelerini kullandı.
Özgenç, hükümetten beklentilerini ise şöyle sıraladı:
"Beklentimiz Kurban Bayramı tatilinin uzatılması yönünde yapılacak teklife sıcak bakılmaması, durgunluktan dolayı iş yapamayan esnafın halinin düşünülmesidir. Turizm sektörü kazanacak diye tatil süresi uzatılmamalı. Alışkanlık haline getirilen uzun bayram tatillerine son verilmeli."