Fazla egzersiz, yağ yakımını durduruyor
Zeytinyağı, zeytin, avokado ve bitter çikolata gibi besinler içerdikleri doymamış yağ asitleri nedeniyle göbek çevresindeki yağları eritmede yardımcı rol oynuyor.
ANKARA - Egzersiz sırasında gereğinden fazla efor sarf edildiğinde savunmaya geçen vücudun yağ yakımını bırakarak, karbonhidrat yaktığı, bunun sonucunda hedeflenin altında kilo kaybedildiği bildirildi.
Birçok ülkede "demir adam" olarak tanınan, power lifting, rugby, doğal vücut geliştirme, triatlon gibi branşlarda dereceler alan ve hareket bilimleri, fonksiyonel kuvvetle kardiyovasküler egzersizler konusunda uzmanlığı bulunan Avustralyalı fitness eğitmeni Gavin Aquilina, Türkiye'ye yaptığı ziyarette, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Aquilina, egzersiz doğru yapılmadığında vücudun gereksiz yorulduğuna, sakatlanma riskinin arttığına, hareketlerin faydasının beklenenin çok altında kaldığına işaret etti.
"Ne kadar efor sarf edilirse o kadar yağ yakılır" düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulayan Aquilina, şöyle devam etti:
"Genellikle kilo vermek, yani yağ yakmak isteyen kişilerde bu görüş hakimdir. Aksine gereğinden fazla efor sarf edildiğinde vücut savunmaya geçerek, yağ yakımını bırakır ve karbonhidrat yakımına başlar. Bu, doğal olarak çok daha fazla eforla daha az kilo kaybı anlamına gelir. Eğitmenlerin yapacağı doğru yönlendirme ya da eğitmenin olmadığı yerlerde koşu bantlarındaki "Fat Burn" programı, kullanıcıyı kilo-yaş gibi değerlerine göre en doğru şekilde yönlendirir."
"Ne kadar ağırlık kaldırıldığı değil, hareketin nasıl yapıldığı önemli"
Ağırlık çalışmalarında, "ne kadar yüksek ağırlık kaldırılırsa, kaslar o kadar çok çalışır' görüşünden de uzaklaşılması gerektiğini vurgulayan Aquilina, "Ne kadar ağırlık kaldırıldığı değil hareketin nasıl yapıldığı önemlidir" dedi.
Yüksek ağırlıkta zorlanan kişilerin, hareketi doğru yapamadığına işaret eden Aquilina, "Ağırlık egzersizi yapmak, ağırlığı hareket ettirmek değil hareketi doğru yaparak istenilen kas grubuna istenilen gücün binmesini sağlamaktır" diye konuştu.
"1 kilogram kas artışı, günde 120 kalori ekstra harcama yaratır"
"Ağırlık çalışmaları zayıflatmaz, vücudu şekillendirir" yargısının da doğru olmadığına dikkati çeken Aquilina, kalori yakımıyla kas kütlesi arasında doğru orantı bulunduğunu söyledi. Bu nedenle ne kadar kas kütlesine sahip olunursa o kadar kalori harcanacağına işaret eden Aquilina, ağırlık egzersizlerinin, kas kütlesini güçlendirecek en doğru seçim olduğunu dile getirdi.
Egzersiz yapılan sürede daha fit, dinç ve sıkı görüntü elde edildiğini belirten Aquilina, ağırlık çalışmaları bırakıldığında da vücudun çökmediğini ve sarkmadığını vurguladı.
Vücuttaki kas miktarının artırılmasıyla metabolizmanın da hızlandığına işaret eden Aquilina, "1 kilogram kas artışı günde 120 kaloriye kadar ekstra harcama yaratır. Dengeli yağ-kas oranıyla hem fit görüntü elde edilebilir hem de daha fazla kalori tüketilebilir" dedi.
"Şekilli karın kası için günde 15 mekik yeterli"
Aquilina, şekilli karın kasları için günde en az 100 mekik çekilmesi gerektiğine ilişkin bilginin "yanlış" olduğunu savundu.
Günde 15'ten fazla mekik çekilmesinin, daha hacimli ve şekilli karın kası sağlamayacağını ifade eden Aquilina, "Bu sadece dayanıklılığı artırır. Daha şekilli karın kası, maksimum 15 tekrarla ama kaslara daha fazla güç uygulayabilecek egzersizlerle olur" dedi.
"Göbek çevresinde yağlanma oluşmaması için her türlü yağdan kaçınılmalı" düşüncesinin doğru olmadığını ifade eden Aquilina, "Zeytinyağı, zeytin, avokado ve bitter çikolata gibi besinler içerdikleri doymamış yağ asitleri nedeniyle göbek yağlarını eritmede yardımcı rol oynar. Günlük beslenme içerisinde bu lezzetler az olmak koşuluyla tüketilmeli" diye konuştu.
Kalp kaslarını düzenli cardio egzersizleriyle güçlendirin
Egzersizde düzen ve tutarlılığın önemini vurgulayan Aquilina, "Düzenli cardio egzersizi, kalp kaslarını güçlendirerek sağlıklı ve uzun ömürlü bir gelecek sunar" görüşünü dile getirdi.
Aquilina, vücudun her harekete olduğu gibi rutin bir cardio programına da alıştığına ve daha az tepki göstermeye başladığına işaret ederek, iniş-çıkışlı ritm sağlayan koşu bantlarıyla çalışma yapılmasının olumlu etki yarattığını söyledi.
Egzersiz sırasında ritmin zaman zaman artıp azaltılması gerektiğini belirten Aquilina, bu şekilde direncin artırıldığını, daha az eforla iyi sonuç elde edildiğini vurguladı.
"Ağızda bir dakika, kalçada bir ömür boyu"
Düzenli egzersiz programında beslenme alışkanlığının da önemli olduğuna işaret eden Aquilina, "bir lokmadan bir şey olmaz" anlayışının, fazla kilonun en yakın dostu olduğunu vurguladı.
Aquilina, "Ağızda bir dakika, kalçada bir ömür boyu" sözünün asla unutulmaması gerektiğini belirterek, "atıştırmalardaki tercihlere dikkat edilmeli" uyarısında bulundu.
(AA)