FAO'dan tahıl alarmı
FAO, tekrar yükselişe geçen hububat fiyatlarındaki artışın süreceğini açıkladı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ROMA - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), son dönemde tekrar yükselişe geçen hububat fiyatlarındaki artışın süreceğini açıkladı.
Roma'da buğday ve pirince ilişkin hükümetlerarası grupların olağanüstü toplantısı sonucunda açıklanan rapora göre, hububat fiyatlarında yüzde 80'lere kadar varan artışlarda, yangınlar ve doğal afetler de önemli rol oynadı.
Buğday ve hububat fiyatlarındaki artış eğiliminin sürdüğüne değinen FAO, fiyatların 2008'deki rekor düzeyi tekrar yakalama riskinin güçlendiğine de dikkati çekti.
FAO uzmanları, bu yaz geniş çaplı yangınlara sahne olan Rusya'nın, buğday ihracatını yasaklamasının da fiyat artışında önemli bir rol oynadığına işaret etti. Rusya'daki ihracat yasağının 2011'deki hasat dönemine dek sürebileceği de hatırlatıldı.
FAO'nun hesaplamalarına göre, ABD'den gelen bir ton buğdayın fiyatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 55 artış göstererek 309 dolara yükseldi. Avrupa'da üretilen tahıl fiyatlarında ise yüzde 80'lere varan artış gözlendiği kaydedildi.
Fiyat artışının gıda amaçlı kullanılan diğer tahıl ürünleri için de geçerli olduğu belirtildi. Arpa fiyatı bir yıl öncesine oranla neredeyse ikiye katlanarak haziran itibarıyla ton başına 250 dolara yükselirken, mısırın ise eylülün ilk üç haftasında ton başına 204 dolara kadar yükseldiğine işaret edildi. En az artışın yüzde 7 ile pirinçte gözlendiği kaydedildi.
Raporda, hububat fiyatlarındaki artışın, gıda amaçlı tahıl gereksinimlerini ithalat ile karşılayan kalkınmakta olan ülkeleri olumsuz etkileyeceğine değinildi. Yaşadığı şiddetli kuraklık sebebiyle bu yaz buğday üretimi üçte bir oranında azalmış olan Fas'ın da fiyat artışından en çok etkilenecek ülkeler arasında olacağı ifade edildi. Söz konusu kuraklığın ardından Fas'ın buğday ve hububat ithalatında ciddi bir artışı da beraberinde getireceği belirtildi.
FAO raporunda, hububat gereksinimlerini ithalatla karşılayan Asya ülkelerinde fiyat artışlarının daha şimdiden perakende satışlara da yansıdığına işaret edildi. Buğday ve unun perakende satış fiyatlarında şu an itibarıyla Kırgızistan'da yüzde 19, Tacikistan'da yüzde 22, Moğolistan'da yüzde 23, Bangladeş'te yüzde 21 oranında bir artış gözlendiği açıklandı.
FAO raporuna göre, buğday ve hububat ürünlerindeki fiyat artışı, yaz mevsiminde yağmurlar sayesinde bereketli bir hasat dönemi yaşamış olan Orta ve Batı Afrika ülkelerini ciddi oranda etkilemeyecek.
Bu konularda ilginizi çekebilir