Faktoring şirketlerinde vergi kaçağı büyük

54 faktoring şirketinde gerçekleştirilen sektör incelemesinde 681 milyon liralık gelir kaçağı bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörlerinin faktoring şirketlerinde gerçekleştirdiği vergi denetimleri, sektördeki büyük vergi kaçağını gözler önüne serdi.

Edinilen bilgiye göre, Gelirler Kontrolörleri, 3 yıl önce faktoring şirketleri nezdinde sektör incelemesi başlattı.

Bu yıl tamamlanan incelemelerde 54 faktoring şirketi kapsamlı bir vergi denetimine tabi tutuldu. Şirketlerin defterlerine, banka hesaplarına ve diğer faaliyetlerine bakılan bu incelemelerde faktoring şirketleri hakkında 149 rapor düzenlendi.

Gelirler Kontrolörlerinin faktoring incelemelerinde, şirketlerde 681 milyon 22 bin 370 lira matrah farkı bulundu. Bu şekilde şirketlerin milyonlarca lira geliri gizleyerek, devletten vergi kaçırdığı belirlendi.

Gelirler Kontrolörleri, incelemeler sonucunda faktoring şirketlerine söz konusu matrah farkı için 84 milyon 472 bin 696 lira vergi farkı çıkardı.

Şirketlere vergi kaçırdıkları için de ayrıca 83 milyon 316 bin 393 lira ceza kesildi.

Vergi rekortmeni uzlaşma istedi

Gelirler Kontrolörlerinin sektör denetimlerinde, faktoring şirketlerindeki gelir kaçağının 32 milyon 325 bin 62 lirasının bu yıl gelir vergisi Türkiye rekortmenleri listesinde 2'inci sırada yer alan Salvo Taragano'nun şirketi Kurtuluş Faktoring Hizmetleri A.Ş'ye ait olduğu belirlendi.

Büyük Mükellefler Vergi Dairesine kayıtlı Kurtuluş Faktoring'in geçen yıl içerisinde 2008 hesap dönemini mercek altına alan Gelirler Kontrolörleri, bu şirkette kurumlar vergisi yönünden 19 milyon 641 bin 110 lira matrah farkı buldu. Bu çerçevede şirkete 3 milyon 928 bin 222 lira ek kurumlar vergisi çıkarıldı. Kurtuluş Factoring'e vergi kaçırdığı için de ayrıca 3 milyon 928 bin 222 lira vergi cezası uygulandı.

Kurumlar vergisiyle ilgili raporda Kurtuluş Faktoring'in faiz, komisyon gibi gelirleri, kurum kazancına ilave etmeyerek, bir bölüm geliri devletten kaçırdığı belirtildi.

Şirkette banka ve sigorta muameleleri vergisi yönünden yapılan incelemelerde de Ocak-Eylül döneminde 12 milyon 683 bin 952 lira matrah farkı tespit edildi. Bu fark için tarh edilecek ek BSMV tutarı da 634 milyon lira olarak hesaplandı.

Tasfiye halindeki Kurtuluş Factoring, Gelirler Kontrolörlerinin raporları üzerine Maliye Bakanlığından tarhiyat öncesi uzlaşma talebinde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen uzlaşma görüşmesinde, Kurtuluş Factoring'in 3 milyon 928 bin lira tutarındaki ek kurumlar vergisi 2 milyon 200 bin liraya, 634 bin lira tutarındaki ek BSMV de 440 bin liraya düşürüldü.

Uzlaşmada, Şirketin 4,5 milyon liralık vergi cezası ise 150 bin liraya indirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir