Faizler değişmedi, para politikası genişleyebilir
PPK, yurtdışındaki sorunların derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetin durgunluk sürecine girmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılacağını açıkladı.
İSTANBUL - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu(PPK), bugün yaptığı Temmuz ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 6.25'te sabit tuttu.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verildi.
PPK, bu ayki toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6.25'te sabit bıraktı.
PPK, Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 1.50'de, borç verme faiz oranı yüzde 9'da, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit tuttu.
Gecelik borçlanma faizlerini son 8 aydır yüzde 1.50 düzeyinde tutan Kurul, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır düzeyinde, borç verme faiz oranı yüzde 12 düzeyinde sabit bıraktı.
"Çekirdek enflasyonda artış sınırlı kalır"
PPK'nın açıklamasına göre son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan veriler Nisan Enflasyon Raporu'nda sunulan çerçeveyi büyük ölçüde teyit etti. Özel tüketimde yavaşlama işaretleri gözlenirken yatırım talebi ılımlı bir seyir izledi. Dış talep ise zayıf görünümünü korudu. İstihdam koşullarındaki iyileşme devam ederken işsizlik oranları kriz öncesi seviyelerine döndü.
Bununla birlikte, güçlü verimlilik artışlarının da katkısıyla birim işgücü maliyetleri azalmakta, zayıf dış talebin etkisiyle imalat sanayinde kapasite kullanım oranları düşük düzeylerini korudu. Kısa vadede temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin bir miktar daha yükselmesi beklense de iktisadi faaliyetteki yavaşlama nedeniyle artışın sınırlı kalacağı tahmin edildi.
İç talep kontrol altına alındı
Son dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun aldığı tüketici kredilerine yönelik önlemler ve maliye politikasındaki sıkı duruş Merkez Bankası'nın uyguladığı politika bileşimini destekleyerek iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulundu. Kurul, uygulanan politikalar sayesinde iç talebin kontrol altına alındığını belirtti ve yılın son çeyreğinden itibaren cari dengede iyileşmenin gözlenmeye başlayacağını teyit etti.
Risk iştahının etkilenmesi halinde faiz koridoru daraltılacak
Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, iktisadi faaliyetteki yavaşlamayı ve son dönemde küresel ekonomideki giderek artan belirsizlikleri de göz önüne alarak mevcut politika bileşiminde bir değişikliğe gitmedi. Bununla birlikte Kurul, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin risk iştahını olumsuz etkilemeye devam etmesi halinde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılmasının uygun olacağını belirtti.
Yurtdışındaki sorun derinleşirse politika araçları genişletilecek
Ayrıca, gelişmiş ülke ekonomilerindeki sorunların daha da derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetin durgunluk sürecine girmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılmasının söz konusu olabileceği ifade edildi.