Evinizin sıcak havası kaçmasın!
Kalorifer sistemiyle ısıtılan evlerde alınacak bazı önlemlerle ortam sıcaklığı daha iyi korunabiliyor
Ülke genelinde etkili olan soğuk hava şartlarına karşı, kalorifer sistemiyle ısıtılan evlerde alınacak bazı önlemlerle ortam sıcaklığı daha iyi korunabiliyor.
Binalarda dış yalıtımın yanı sıra içeride alınacak önlemlerle ısınma veriminin artırılması sağlanabiliyor. Çatı yalıtımıyla, çatı katı tavanlarında nemlenme ve yoğuşma önlenerek, hem binanın ömrü uzatılıyor hem de çatı katında daha konforlu bir ortam oluşturuluyor.
Binaların dış duvarlarının ısı yalıtımlı olması ise büyük önem taşıyor. Isı yalıtımı sayesinde çatlak, kabarma, pullanma, nemlenme ve yoğuşma olmayan binalarda yakıt tüketiminde önemli ölçüde tasarruf sağlanabiliyor, bina sıcaklığı da muhafaza ediliyor.
Radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirin
Ev sahiplerinin en az enerjiyle konfor şartlarına kolayca erişmesi de bazı önlemlerle mümkün.
Radyatörlerden çıkan ısı, radyatörün arkasındaki duvarı ısıtıyor. Bu nedenle radyatör ile duvar arasında boşluk bırakılarak, radyatörlerin arkasına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilmesiyle ısının odaya yayılmadan önce dışarıya çıkması önlenebilir. Böylelikle ısının ev içinde muhafazası sağlanıyor.
Radyatörlerin ısı akışını engelleyecek şekilde uzun perdeler kullanılmaması da sıcak havayı kaçırmıyor. Kapalı ve uygun perdeler, pencerelerden kaynaklanan ısı kaybını yüzde 25 önlüyor. Radyatörlerin üstlerinin ve önlerinin estetik amaçla kapatılması, mobilya ve eşyalarla engellenmesi ısının odaya homojen şekilde dağılmasını engelliyor. Bu nedenle radyatörlerin üst ve önlerinin açık olması gerekiyor.
Kışın en soğuk günlerinde evin iç sıcaklığının, en çok 19 derece konfor sıcaklığına ayarlanması gerekiyor. Gece gündüz ısınan evler yüzde 50 nemlendirilerek, 18 derecede ısınan bir odada 19 derece hissedilebilecek pratik konfor sıcaklığa ulaşılabilir. Böylelikle nemli hava, sıcaklığı daha iyi tutacak ve buharlaşma azalacağından vücut daha az ısı kaybedecek.