Euro'dan çıkma olasılığı yüzde 90
İSTANBUL- Citigroup'un ülke kredi notu üzerine hazırladığı "Ülke Rating Görünümü" raporunda, yakın dönemde Euro Bölgesi'nde, uzun dönemde ABD, İngiltere ve Japonya'da yeni rating notu düşüşlerinin görüleceğini belirterek, "Yunanistan'ın önümüzdeki 12-18 ay içerisinde Euro Bölgesi'nden çıkması olasılığı yüzde 50-75 aralığından yüzde 90'a yükseldi" öngörüsüne yer verildi.
Citigroup analistlerinin hazırladığı raporda, "Önümüzdeki 2-3 çeyreklik dönemde Euro Bölgesi'nde, önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından en az biri tarafından Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Portekiz ve İspanya'nın ratinginin en az bir not indirilmesini bekliyoruz. Euro Bölgesi çevre ülkelerinin ekonomik zayıflık ve artan borç ve açıktan etkileneceğini düşünüyoruz. Buna ek olarak, Yunanistan'ın önümüzdeki 12-18 ay içerisinde Euro Bölgesi'nden çıkması olasılığı yüzde 50-75 aralığından yüzde 90'a yükseldi. Yunanistan 1 Ocak 2013'te Euro Bölgesi'nden çıkacak. Kesin bir tahmin olmamakla beraber, bu yönde bir varsayımımız var. Eğer Yunanistan'ın Euro'dan çıkması için sıklıkla kullanılan Grexit'in gerçekleşmesi durumunda çevre ülkelerden sermayenin çıkışının artması olası" denildi.
Euro Bölgesi'nde "core country", merkez ülke olarak tarif edilen ülkelerin de, çevre ülkelerdeki ekonomik istikrarsızlıktan etkilenebileceğinin belirtildiği raporda, şu görüşlere yer verildi.
"Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in de vurguladığı gibi, merkez ülkelerin ülke ratingleri de Euro Bölgesi'ndeki çevre ülkeler de derinleşen krizden kaynaklı endişelerden etkilenecek. Bu durum kaçınılmaz olarak mali yükün daha fazla paylaşılması, bankaların yeniden sermayelendirilmesi, maliyetlerinin artışına, ekonomik zayıflıkların mali görünüme dair olumsuz etkilerine yol açacak. Uzun vadede, Euro Bölgesi'nde birçok ülkenin notu indirilecek. "
"İngiltere krizden muaf değil"
Citigroup'un raporunda, "Ekonomik zayıflıklar ve mali performansın düşüklüğü sebebiyle, İngiltere'nin hali hazırda AAA olan ülke notunun da sorgulanmaya başlaması olasılığı var. Biz yakın dönemde Standart & Poors'un, İngiltere'nin ülke görünümünü yakın zamanda (9 ay) negatife çevireceğini, büyümenin güven vermemesi durumunda İngiltere'nin AAA olan notunu önümüzdeki 2-3 sene içerisinde kaybedebilir" ifadelerine yer verildi.
Önümüzdeki 2-3 sene içerisinde Japonya'nın da ülke notunun üzerinde aşağı yönlü baskının artacağının belirtildiği raporda, "AAA notuna sahip ülkelerin oluşturduğu havuz giderek küçülecek. Uzun ve kısa vadede bu havuzda sadece Kanada, Avusturalasya ülkeleri (Avustralya, Yeni Zelanda), İsviçre ve İskandinav ülkeleri kalacak" tahminine yer verildi.
Raporda, S&P'nin ABD'ye verdiği AA ülke notunun kısa vadede aynı kalacağı, 2-3 sene içerisinde AA'ya indirilebileceği tahminine yer verilirken, Moody's'in de benzer bir şekilde uzun vadede ABD'nin ülke notunu mevcut Aaa'dan Aa1'e indirebileceği belirtildi. Raporda, Avrupa ekonomisin dinamosu Almanya'nın ise, S&P tarafından AAA durağan olan notunun görünümünün kısa vadede negatif'e çevrilebileceği, Moody's'in de Aaa negatif olarak derecelendirdiği Almanya'nın ülke notunu Aa1 olarak güncellenebileceği tahminine yer verildi.