Euro tehdidi için plan yapmalıyız

Büyükekşi, Euro'da yaşanan düşüşün henüz ihracat rakamlarına yansımadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OSMANİYE – Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Euro'nun durumunun artık sadece Avrupa için değil tüm dünya için tehdit olduğunu vurgulayarak, "Merkez Bankasıyla beraber ihracatçının zarar görmemesi için hemen bir plan yapmalıyız" dedi.

Büyükekşi, dolar cinsinden maliyetlerle Euro cinsinden ihracat yapan sektörlere de destek anlamına gelebilecek adımların atılması gerektiğini vurguladı. Büyükekşi ayrıca, reel sektörün, sadece bankaların eline bırakılamayacak kadar hayati olduğuna dikkat çekti.

Euro'daki düşüş henüz ihracat rakamlarına yansımadı

Euro'da yaşanan düşüşün henüz ihracat rakamlarına bir yansıması olmadığını söyleyen Büyükekşi, AB ülkelerine gerçekleştirilen ihracatın başarılı bir şekilde artmaya devam ettiğini belirtti. Büyükekşi, yılın ilk 5 ayında Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 4 ülkede ciddi değişimler olduğu kaydederek, Almanya'ya ihracatın yüzde 19, İtalya'ya yüzde 33, Fransa'ya yüzde 22, İngiltere'ye yüzde 37 arttığını ifade etti. Büyükekşi, konuyla ilgili olarak şöyle devam etti:

"Yine diğer Avrupa ülkelerine yaptığımız ihracatta artışlar sürüyor. İspanya'ya ihracatımız yüzde 55, Romanya'ya yüzde 30, Hollanda'ya yüzde 20, Belçika'ya yüzde 21, Yunanistan'a yüzde 1, Bulgaristan'a yüzde 6, İsveç'e yüzde 41 artış gösterdi. En fazla ihracat yaptığımız 30 ülkeden sadece ikisine ihracatımız geriledi. Bu ülkeler Mısır ve Cezayir. Komşu ve çevre ülkelere ihracatımız artmaya devam ediyor. Tunus'a yüzde 82, Suudi Arabistan'a yüzde 61, İsrail'e yüzde 47, Suriye'ye yüzde 43, İran'a yüzde 42, Rusya'ya ihracatımız yüzde 33, Libya'ya yüzde 25, BAE'ye yüzde 22, Azerbaycan'a yüzde 16, Irak'a ihracatımız yüzde 2 arttı.

Uzak pazarlara yaptığımız ihracatta artıyor. ABD'ye ihracatımız yüzde 28, Çin'e yüzde 115, Singapur'a ihracat yüzde 397, Hindistan'a yüzde 22, Brezilya'ya yüzde 113, Şili'ye ise yüzde 215 artış gösterdi."

Bankalar, kendi pozisyonu doğrultusunda hareket ediyor

Son 4 yılda ihracatın komşu ve çevre coğrafyalara yayılmasıyla Avrupa'dan kaynaklanan kötü etkileri asgariye indirme imkanını bulduklarını ifade eden Büyükekşi, "Yine de dolar cinsinden maliyetlerle Euro cinsinden ihracat yapan sektörlere destek anlamına gelebilecek adımların atılması gerekiyor" dedi.

Merkez Bankası'nın faizler konusundaki istikrarlı duruşuna devam etmesinin son derece önemli olduğunu kaydeden Büyükekşi, "Bankaların, müşterilerine her aşamada döviz satışı için telkinde bulunmalarını ilgiyle gözlemliyoruz. Bankalar, piyasa gerçekleri doğrultusunda değil, kendi pozisyonları doğrultusunda müşterilerini yönlendirmekte" diye konuştu.

Reel sektör, sadece bankaların eline bırakılmamalı

Bizzat BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in, kriz sürecinde bazı bankaların kredi kullanan firmalara gereğinden fazla sert davrandığını ifade etmesinin dikkat çekici olduğunu söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Artık, sadece bankalar değil banka haricindeki finans kurumlarının da reel sektöre kaynak sağlayan bir şekilde oyuna sokulması gerekmektedir. Hükümetin bu konuda önemli adımlar atmakta olduğunu müşahede ediyoruz. Reel sektör, sadece bankaların eline bırakılamayacak kadar hayatidir."

Bu konularda ilginizi çekebilir