Euro Bölgesi'nde yüksek enflasyon tehdidi

ECB Başkanı Trichet, rekabet gücü farklılıklarının enflasyonu tetiklediğini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Euro Bölgesi'nde rekabet gücü farklılıklarının enflasyonu tetiklediğini belirtti.

Fransa'da yayımlanan La Tribune gazetesinde yer alan habere göre Trichet, uygun olmayan ulusal makroekonomik politikaların, Euro Bölgesi üyeleri arasında rekabet gücü farklarını derinleştirebileceğine dikkat çekerek, bu farklılıkların genellikle fiyat ve maliyet açısından rekabet gücü göstergeleri arasındaki farkın önemli bir birikimi olduğunu ifade etti.

Trichet, bu farklılıkların kontrol altına alınmaması, ekonomi yönetiminin güçlendirilmemesi durumunda yüksek enflasyon ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Komisyonu tarafından rekabet gücünün izlenmesi konusunda getirilen önerilerin Avrupa Birliği (AB) için yeterli, ancak Euro Bölgesi için yetersiz olduğu görüşünü tekrarlayan Trichet, Avrupa Komisyonu'nun bütçe kurallarını ihlal eden ülkeler için yaptırımlar konusundaki önerilerinin de yetersiz olduğunu, yaptırımların daha çabuk ve daha otomatik şekilde uygulanabilir olması gerektiğini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankasının, artan enflasyona karşı yaklaşık üç yıl aradan sonra yüzde 1 olan faiz oranını nisan ayı başında artırması bekleniyor. Euro Bölgesi'nde enflasyon oranı şubat ayında yüzde 2,4 seviyesine yükselmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir