Euro Bölgesi'nde yeni anlaşma olasılığı

Bölgede etkinliğinin azalmasından korkan İngiltere, referandum seçeneğini gündeme getiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LONDRA  - Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel Euro Bölgesi'ndeki krizi görüşmek için bugün bir araya gelmeye hazırlanırken, görüşme sonunda varılacak olası bir anlaşmanın İngiltere'de referanduma sunulabileceği belirtiliyor.
İngiliz basınında yer alan haberlerde, koalisyon hükümetinin büyük ortağı, Başbakan David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin özellikle sağ kanadının euro krizine ilişkin varılacak olası bir anlaşmanın İngiltere'de referanduma sunulması yönünde Cameron'a baskı yaptığını yazıyor.
Ancak koalisyonun küçük ortağı, Liberal Demokrat Parti'nin lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, referanduma gerek olmayacağını söylüyor. Clegg, "17 Euro Bölgesi ülkesiyle ilgili varılabilecek yeni mali kuralların, İngiltere'den AB'ye yetki devrini gerektirmediği için bu konuda referanduma gidilmesine gerek yok" diyor.
Muhafazakar Parti'nin sağ kanadına yakın üyesi, İş ve Emekli Maaşlarından Sorumlu Bakan Iain Duncan Smith ise varılacak olası bir anlaşmanın İngiltere'nin AB'deki pozisyonunu değiştireceği gerekçesiyle referanduma gidilmesi gerektiğini savunuyor.
İngiltere, Euro Bölgesi'ndeki olası bir yeni düzenlemenin AB'deki etkinliğini azaltabileceği gerekçesiyle endişe duyuyor.
İngiltere'deki koalisyon hükümeti, geçen yıl göreve geldikten kısa süre sonra AB'de herhangi bir anlaşmanın onayı gibi yetki devriyle ilgili konulardan önce ülkede referanduma gidilmesi kararı almıştı.
Euro Bölgesi'nde bulunmayan İngiltere, yakın ticari ilişkileri nedeniyle Avrupa'daki borç krizinden olumsuz etkileniyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir