Euro bölgesi ilk çeyrekte yüzde 0.2 büyüdü

Bu yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda GSYİH'da yüzde 0.5 oranında artış yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Euro bölgesinde ekonomi yılın ilk çeyreğinde büyüme gösterdi. Ancak bu büyüme ılımlı seviyelerde oldu.

Bu ılımlılık nedeniyle büyümenin sürdürülebilir olup olmayacağı endişeleri arttı. Zira bölgede harcamaların kısılması ve vergi artırımları ihtiyacı nedeniyle büyümenin baskı altında kalabilmesi söz konusu olabilir.

Avrupa Birliği İstatistik ofisi Eurostat'ın açıklamasına göre euro kullanan 16 ülkenin oluşturduğu euro bölgesinde yılın ilk çeyreğinde büyüme bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.2 seviyesinde oldu. Geçen yılın son çeyreğinde ise GSYİH bir önceki çeyreğe göre değişim göstermemişti. Bu yılın ilk çeyreğinde yıllık  bazda ise GSYİH'da yüzde 0.5 oranında artış yaşandı.

Her iki rakamda beklentilerin sınırlı bir miktarda da olsa üzerinde oluştu. Beklentiler GSYİH'nın çeyreklik bazda yüzde 0.1 ve yıllık yüzde 0.5 artacağı yönünde idi.

Açıklanan rakamlar beklentilerin üzerinde olsa da euro bölgesi ekonomisinin kırılganlığının uzun olacağı endişelerini gideremedi.

Öte yandan Eurostat bugün ayrıca sanayi üretim verilerini açıkladı. Sanayi üretiminde mart ayında yıllık bazda son 10 yıla yakın bir sürenin en keskin artışı yaşandı.

Eurostat'ın açıklamasına göre sanayi üretimi mart ayında aylık bazda yüzde 1.3 ve yıllık bazda yüzde 6.9 oranında arttı. Beklentiler artışın aylık bazda yüzde 1.4 ve yıllık bazda yüzde 6.4 olacağı yönünde idi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir