Euro birliği bozulursa, 'zincirleme etki' yaratabilir
Merkez Bankası'nda hazırlanan rapora göre Avrupa'da parasal birlikten ayrılmanın ülkelere maliyeti oldukça yüksek olabilir.
ANKARA - Merkez Bankası uzmanlarınca hazırlanan ekonomi notunda, Avrupa'da parasal birlikten ayrılmanın oldukça maliyetli olacağı belirtildi ve sürecin Almanya ve Fransa gibi güçlü ekonomileri de bozabilecek zincirleme etki yaratabileceğine dikkat çekildi.
Merkez Bankası uzmanları Yasemin Barlas, Koray Kalafatcılar ve Neslihan Kaya tarafından "Euro Bölgesi Merkez ve Çevre Ülkeleri Arasındaki Yapısal Farklılıklar ve Parasal Birlikten Ayrılma Kararının Olası Sonuçları" konulu ekonomi notu hazırlandı ve kurumun internet sitesinde yayımlandı.
Parasal birlikten ayrılma kararının merkez ve çevre ülkeler açısından değerlendirildiği notta, merkez ve çevre ülkeler konusunda resmi bir sınıflandırma bulunmamakla birlikte, borç krizinde kırılganlıklarıyla gündeme gelen "Yunanistan, Portekiz, İrlanda,İspanya"nın çevre ülkeler olarak kabul edildiği, Belçika ve İtalya'nın da yüksek kamu borç stokları nedeniyle bu kapsamda değerlendirilmeye başlandığı belirtildi. Avrupa Birliği kararlarında belirleyici rol üstlenen Almanya ve Fransa'nın ise merkez ülkeler olarak görüldüğü ifade edildi.
Maliyet yüksek olur
Yunanistan'da beliren borç krizinin kısa sürede sıkıntı yaşayan diğer Euro bölgesi çevre ekonomilerine yayılması ve bu ülkelerdeki sorunların giderilmesi için gerekli finansmanın büyük ölçüde merkez ülkelere yüklenmesi parasal birliğin dağılma ihtimali tartışmalarını da gündeme getirdi.
Geçtiğimiz günlerde Der Spiegel'de yer alan Yunanistan'ın parasal birlikten ayrılacağı iddiası da tartışma yaratmıştı, ancak Atina tarafından iddia, reddedildi. AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Yunanistan'ın ve Portekiz'in durumunu masaya yatırmak üzere toplandı ve yardım paketinin büyütülmesiyle ilgili çalışma başlatıldı.
Peki parasal birliğin parçalanması neden endişe yaratıyor, bunun olası sonuçları ne olabilir? Merkez Bankası uzmanlarının bu soruya cevap aradığı ekonomi notuna göre, ilk bakışta Eurodan vazgeçmek, çevre ülkeler açısından rekabet gücü avantajı yaratarak üretim artışı sağlama potansiyeli taşıyor görünse de derinlemesine incelemede, birlikten ayrılma kararının "ekonomik maliyetinin oldukça yüksek olduğu" ortaya çıkıyor. Böyle bir karar merkez ülkeler açısından çevre ülkeleri finanse etme yükünden kurtulma imkanı sağlasa bile finansal bağlantıların güçlülüğü, olumsuz etkileri beraberinde getirebilecek.