”Etin toptan fiyatı 2.5 lira düştü”
Bakan Eker, et ithalatı kararının açıklanmasının ardından yavaş yavaş piyasada etkilerinin görüldüğünü belirtti
İSTANBUL - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, etin toptan fiyatında kilogram başına 2,5 lira düşüş meydana geldiğini söyledi. Öte yandan Et ve Balık Kurumu, Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan'dan 4 bin 25 ton kasaplık canlı sığırı ithal etmek üzere ihale açtı.
Eker, Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) ve Marketing Management Institute (MMI) Türkiye tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen "Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin birçok alanda olduğu gibi perakende sektörü alanında da çok önemli gelişmeler kaydettiğini söyledi.
Perakendecilik alanında marka oluşturmanın ve bunları uluslararası platformlara taşımanın önemine işaret eden Eker, Türkiye'nin markalaşma alanındaki en önemli sektörlerinden birinin de tarım olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de tarım sektörünün gücünü daha iyi bir noktaya getirme gayreti içinde olduklarını vurgulayan Eker, Türkiye'nin dünyanın 8. büyük tarımsal ekonomisi olduğunu bildirdi. Türkiye'nin 150'ye yakın farklı tarımsal ürün ürettiğini anımsatan Eker, bunlardan 21 tanesinde ise ilk 10'da yer aldığını söyledi.
Geçen yıl tarım sektörünün küresel krize rağmen yüzde 3,6 oranında büyüdüğünü hatırlatan Eker, "Bu yıl da tahminlerimize göre büyüme bekliyoruz" dedi.
Perakendenin üretici ile tüketici arasında önemli bir halka olduğuna dikkati çeken Eker, bugünlerde et fiyatları konusunda yaşanan sıkıntıya değindi.
Eker, Türkiye'nin hayvancılık alanında geçen zamanda çok büyük mesafe katettiğini söyleyerek, işletme sayısının 18 bin 500'e ulaştığını, büyükbaş hayvan sayısında da artış olduğunu kaydetti.
Süt üretiminin 8 milyon tondan 12 milyon tona çıktığını, ette de yüzde 15'lik artış bulunduğunu bildiren Eker, yaptırdıkları çalışmaya göre 2 bin 177 bin besi hayvanın ahırda bulunduğunu tespit ettiklerini anlattı.
"Bu da yılda 2 dönem hesabıyla 1 milyon ton kırmızı et demektir" diyen Eker, bu miktara koyun ve keçinin dahil olmadığının altını çizdi.
Kuraklık döneminde yem fiyatlarındaki artışı hatırlatan Eker, üreticinin bu dönemde bir miktar zararı olduğunu, sonra hayata geçirilen birtakım projelerle bunu telafi etmeye çalıştıklarını söyledi.
"Olayı speküle edenlere fırsat vermeyeceğiz"
Son dönemde ise besi materyaline olan talebin artmasıyla besi fiyatlarının yükseldiğini belirten Eker, şöyle devam etti:
"Bunu biraz da istismar etmeye kalkışanlar oldu. Bu da tabii fiyatları tüketici aleyhine artırdı. Biz de bütün paydaşları bir araya getirerek bir toplantı yaptık. 2 milyon 177 bin besi hayvanının ahırda olduğuna kimse itiraz etmedi. Bu kadar hayvan varken demek ki birileri elde ettiği karla yetinmiyor. Bu fırsatı daha fazla kullanmak istiyor. Üretici bizim için önemli. Türkiye'deki üreticinin üretim gücünü muhafaza etmesi, üretimini sürdürmesi bizim amacımızdır. Biz bunun için her türlü fedakarlığı yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Ama 70 milyon tüketicinin hakkını ve hukukunu da korumak zorundayız. Fiyat inmezse biz müdahale etmek durumundayız. Baktık bu tavır sürüyor, bunun üzerine Et ve Balık Kurumu'na yetki verdik. Üreticiyi ve tüketiciyi bütün olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'nin çiftçisinin üretme kabiliyetini destekledik, bundan sonra da destekleyeceğiz. Üretici ile rekabet söz konusu değil ama arada bunu speküle edenlere bu fırsatı vermeyeceğiz."
Mehdi Eker, bu kararın açıklanmasının ardından yavaş yavaş piyasada etkilerinin görüldüğünü belirterek, "Toptan fiyatlarda kilogram başına 2,5 lira düşüş meydana geldi" dedi.
Perakendecilerin de bu konuda kendilerine yardımcı olduğunu ifade eden Eker, böyle bir toplumsal meseleyi algılamanın ve fedakarlıkta bulunmanın bir erdem olduğunu ifade ederek, duyarlı davranan kesimlere teşekkür etti.
Eker, gerektiği takdirde Et Balık Kurumu'nun uzmanlarının milli menfaatler neyi gerektiriyorsa Türk toplumunun inancına, örfüne zarar getirmeyecek şekilde etin İslami usullere göre temininin yapılacağını belirtti.
Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan
Öte yandan Et ve Balık Kurumu, Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan'dan 4 bin 25 ton kasaplık canlı sığırı ithal etmek üzere ihale açtı.
Et ve Balık Kurumu'nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, ihale 4 Mayıs 2010 tarihinde saat 10.00'da Ankara'da "pazarlık usulü" ile gerçekleştirilecek.
İthal edilecek canlı kasaplık sığırlar Angus, Hereford, Montofon, Holstein, Simental ırkı veya melezlerinden, yaşları 16 ay ile 28 ay arasında olacak.
İthal edilecek toplam 4 bin 25 ton canlı kasaplık sığırların özellikleri şöyle:
"Cinsiyeti erkek, canlı ağırlığı asgari 450 kilogram, azami 650 kilogram olacak, hayvanlar kendi ırk özelliklerini taşıyacak ve herhangi bir fiziki kusur (ayak, göz, kulak, kuyruk ve benzeri kısımlarında) bulunmayacak, hayvan üzerinde bireysel tanımlamayı sağlayan (kulak küpesi veya microchip) bulunacak."
Hayvan seçimi
Hayvan seçmede ve ara denetimde Et ve Balık Kurumunca görevlendirilen ara denetim komisyonu, çiftliklerden alınacak hayvanların seçimi ve nakil vasıtalarına yüklenmesine nezaret edecek.
Muayene ve kabul işlemlerinde, kombinalara getirilen canlı kasaplık sığırlar, padoklarda 24 saat bekletildikten sonra idarenin görevlendirdiği muayene ve kabul komisyonu tarafından fiziki muayeneleri yapılacak.
Fiziki muayene sonucunda uygun bulunan hayvanların ilgili belgeleri kontrol edilerek kabulleri yapılacak.
Tartım
Tartımda ise seçimi yapılan hayvanlar ihracatçı ülkede yükleme yapılmadan önce ara denetim komisyonu gözetiminde/denetiminde tartımları yapılacak, tartımları yapılan hayvanların kulak küpe numaraları listelenecek ve buna ilişkin yüklenici firma yetkilileri ve ara denetim komisyonu elemanlarının ortak imzası ile bir tutanak düzenlenecek.
Faturalandırma işlemi tartım sonucu toplam ağırlıktan yüzde 8 tokluk ve yüzde 2 nakliye firesi düşülerek ödemeye esas ağırlık tespit edilerek yapılacak.
Canlı hayvanlar Adana (1750 ton), Ankara (500 ton) ve Sakarya Kombina Müdürlüğüne (1775 ton) teslim edilecek.
İstekliler ihaleye ait dokümanları Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünden temin edebilecekler.
Teklif mektupları ise ihale günü ihale saatine kadar Et ve Balık Kurumuna verilecek.
Çağlayan: Gerçek fiyatlar için ithalat izni verildi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı Uğur Ercan toplantı salonunda, "Orta Doğu Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı" ile ilgili yaptığı basın toplantısının ardından, gazetecilerin et ithalatına ilişkin sorularını yanıtladı.
Söz konusu ithalatlarda, yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağını belirten Bakan Çağlayan şunları söyledi:
"Et Balık Kurumu'na ithalat izni vermemezin sebebi, Türk halkına gerçek fiyatı ile eti yedirmek ve üreticimize destek olmaktır. Bu işten üretici de tüketici de zararlı çıkmayacaktır. Bu işten zararlı çıkacak olan, bu işi kara borsaya götürmek isteyen spekülatörlerdir."
Dış Ticaret müşavirlerinin, dünyadaki bütün merkezlerdeki canlı hayvan fiyatlarını toplayarak, Tarım Bakanlığına gönderdiğini belirten Çağlayan, söz konusu ithalatın gereğinden yüksek olan et fiyatlarının, düşürülmesi amacı ile piyasayı regüle etmesi ile yapılacağını vurguladı.
Çağlayan, ithal edilen canlı hayvanların kesiminin İslami usullere göre yapılacağını belirtti.