Esnaf banka borcunu yapılandırmaya başladı

TESK Başkanı Palandöken, esnafın banka ve kredi kartı borçlarını yapılandırmaları için bankalarla protokollerin imzalandığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların bankalara olan kredi borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda bankalarla protokollerin imzalandığını ve yeniden yapılandırmanın başladığını bildirdi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, esnaf ve sanatkarların kamuya olan borçlarının kanunla yeniden yapılandırıldığını hatırlatarak, bu borçların düşük faizle ve 36 aya varan vadeyle taksitlendirildiğini belirtti. Esnaf ve sanatkarların bankalara olan borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bankalarla yaptıkları görüşmelerle ilgili üyelerine sürekli bilgi verdiklerini ifade eden Palandöken, bankalarla görüşmelerin tamamlandığını ve 27 Mayıs tarihi itibarıyla esnaf ile sanatkarların bankaların varlık yönetim şirketlerine devrettiği borçlarının yeniden yapılandırılmasının sağlandığını belirtti.

Borç yapılandırmasının öncelikle donuk ticari kredi borçlarını kapsadığını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Esnaf ve sanatkarlarımızın aynı bankaya hem kredi hem de kredi kartı borcu bulunması halinde iki borç da  yapılandırılabilecektir, ancak sadece kredi kartı borçları yapılandırma kapsamında bulunmaktadır. Borç yapılandırmasından sadece esnaf ve sanatkarımız yararlanacak. Dolayısıyla, bu protokol kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunan esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olduklarına dair belge istenecektir. Yapılandırma kapsamındaki borçlar, 31 Ekim 2010 tarihi itibarıyla protokole imza atan bankalara olan donuk ticari kredileri kapsamaktadır. Bu tarihten sonra donuk hale gelen borçlar yapılandırma kapsamı dışında kalmaktadır. Yapılandırılan borçlar için 36 aya varan vade ile taksitlendirme yapılabilecektir. Bu borçlara uygulanacak faiz oranı ise 18 aya kadar olan vadeler için Merkez Bankası avans faiz oranının 3 puan eksiği, 18 aydan uzun vadeler için Merkez Bankası avans faiz oranı olarak belirlenmiştir."

Palandöken, protokole imza atan bankaların Akbank, Alternatif Bank, Anadolu Bank, Denizbank, Eurbank, Tekfen, Finansbank, HSBC, Şekerbank, Tekstil Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi Bankası olduğunu belirtti.

Borç yapılandırması için başvuruların 27 Mayıs itibarıyla başladığını ifade eden Palandöken, başvuru süresinin 27 Temmuz'da sona ereceğini bildirdi. Palandöken, birden fazla bankaya donuk kredi borcu olan esnaf ve sanatkarların her bir bankaya ayrı ayrı başvurması gerektiğini de belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir