Eskişehir, raylı sistem kapasitesini iki katına çıkardı
İç Anadolu’nun kavşak noktası Eskişehir’de tramvay hatları 4 yeni bölgeye uzatılarak 40 kilometreye çıkarıldı. Estram’ın 40 mahalleyi birbirine bağlayan hafif raylı sistem hattı günlük ortalama 101 bin yolcu taşıyor
DİLEK TOPRAK
ESKİŞEHİR - Eskişehir, 4 yeni bölgeye uzatılan tramvay hatları ile demir ağlarla örüldü. Mevcut hatta ilave edilen 24 kilometre hatla 40 kilometreye ulaşan hafif raylı sistem hattı 20 mahalleyi birbirine bağladı.
Ağustos ayından itibaren 33 tramvayın 7 hat üzerinde hizmet vermeye başladığını ifade eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Estram’ın yeni hatlarından Emek-71 Evler hattında 11 Nisan’da, Batıkent- SSK ve Çamlıca-SSK hatlarında 18 Ağustos’ta, Yenikent- Çankaya-ESOGÜ hattında da 25 Ağustos’ta seferlere başlandığını belirtti.
2004’ten beri tramvayın Eskişehir halkı için vazgeçilmez olduğunu ifade eden Büyükerşen, “İkinci etap proje çalışmaları tüm uğraşlarımıza rağmen uzun bir süre devlet yatırım programına alınmadı. 2011 yılında gerekli onayı nihayet İç Anadolu’nun kavşak noktası Eskişehir’de tramvay hatları 4 yeni bölgeye uzatılarak 40 kilometreye çıkarıldı. Estram’ın 40 mahalleyi birbirine bağlayan hafif raylı sistem hattı günlük ortalama 101 bin yolcu taşıyor. aldık ve 2012 yılında şehrin üç ayrı noktasında inşaat çalışmalarına başlandı” dedi. Belediye olarak ana hedefl erinin kent içi toplu ulaşım sisteminde, tramvayı şehrin tüm bölgelerini kapsayacak şekilde genişletmek olduğunu dile getiren Büyükerşen, “Şu an kullanılan güzergahlar, bu hedef göz önünde tutularak planlanmıştır. Ancak maliyeti yüksek bir yatırım olduğu için bu hedefe 1-2 yıl içinde ulaşabilmek olanaklı değil” diye konuştu.
Eskişehir’deki tramvay sistem ve araçlarının dünyada kullanılan sistem ve araçlar içerisinde en yüksek teknolojiye sahip olduğunu aktaran Büyükerşen, 2013 yılı verilerine göre Estram’ın günlük ortalama 100 bin 826 kişiyi taşıdığını, toplam 13 bin 728 kilometre kat edildiğini ve bugüne kadar toplam 1 milyon 643 bin sefer yapıldığını söyledi.
Toplu ulaşımda tramvayın payı yüzde 40’a çıktı
Türkiye’de akaryakıtla çalışan lastik tekerlekli araçlar yerine raylı sistemlerin kullanılmasının çağın gereği olduğunu vurgulayan Büyükerşen, şöyle konuştu: “Bu yüzden şehir içi toplu ulaşımda önceliğimiz hafif raylı sistem. Tramvaydan önce Eskişehir’deki toplu ulaşımın yüzde 30’u taksi-dolmuş-minibüslerle, yüzde 70’ise otobüslerle sağlanıyordu. Yani yüzde 100’ü petrol türevlerini kullanan araçlarla. 2013 yılı verilerine göre ise kentte toplu ulaşımın yüzde 20’i taksi-dolmuş-minibüslerle, yüzde 40’ı otobüslerle, yüzde 40’ı da tramvayla sağlanıyor. İkinci etap tramvay hatları ile bu oran tramvay lehine değişti. İlerleyen yıllarda kenti yöneteceklerin temel hedefi, tramvayın şehir içi toplu ulaşımdaki payını en yüksek noktaya çıkarmak olmalı.”
Enerji kullanımı otomobilin % 10'undan daha az
Tramvay sistemi ile trafik sorununa ilişkin de önemli çözümler üretildiğini vurgulayan Başkan Yılmaz Büyükerşen, “Daha az enerji kullanarak tramvayla taşınabilecek yolcu sayısı otobüsün 3, otomobilin ise 11 katıdır. Üstelik kullanılan da akaryakıt değil elektrik enerjisi. Buradan çevreye-doğaya salınan egzoz gazı kıyaslaması da rahatlıkla yapılabilir. Ancak bizim ülkemizde, aynı zamanda şehrimizde trafik sorunu yalnızca gidilecek noktaya ulaşma zamanı olarak değerlendirildiği için, lastik tekerlekli araç trafiğinin çevreye verdiği zarar, zaman ve emek kaybı açısından ele alınmamaktadır” şeklinde konuştu.