Erzurum böyle bir etki görmedi
Turkcell'in 2005 yılında Erzurum'da kurduğu çağrı merkezi, kentin ekonomik ve sosyal hayatında önemli bir dönüşüme kaynaklık etti.
Talip AKTAŞ
ERZURUM - Turkcell, öncülük ettiği yatırımla Erzurum'un ekonomisini değiştirdi. Çağrı merkezini Erzurum'a kuran Turkcell'in 2006 yılından bu yana gerçekleştirdiği yatırımın değeri 40.6 milyon liraya ulaşırken, bu rakam kent ekonomisinde 309 milyon lira büyüklüğünde bir harcama etkisi yarattı. Yatırım ayrıca, başta kadınların işgücüne katılmasının teşviki olmak üzere, Erzurum'un sosyal dokusunda da önemli değişmelere kaynaklık etti.
Bu etkiler, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) hazırladığı "Turkcell Global Bilgi Erzurum Çağrı Merkezi: Ekonomik Etki Değerlendirme Çalışması"nda ortaya konuldu. Araştırmanın bulguları, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ile araştırma ekibinin yöneticisi TEPAV Etki Analizi Programları Direktörü Sibel Güven'in de katılımıyla Erzurum Organize Sanayi Bölgesi içinde faaliyette bulunan çağrı merkezinde açıklandı.
Çarpıcı sonuçlar
"Bir keşfeden girişimci" olarak tanımlanan Turkcell'in, Erzurum'da çağrı merkezi faaliyetinin potansiyelini keşfettiği vurgulanan araştırmada, halen fiilen çalışan 850 kişi ile birlikte geçen beş yılda yaklaşık iki bin kişiye istihdam yaratan 40.6 milyon liralık bu yatırımla kentin ekonomik ve sosyal yaşamında yarattığı etkiler açısından şu tespitlere yer verildi:
- 5 yılda 2011 fiyatlarıyla 40 milyon 644 bin lirayı bulan yatırım, kent ekonomisinde çarpan etkisiyle 308.8 milyon liralık harcama değeri yarattı,
-2009'da Turkcell'in Erzurum'da tahakkuk eden gelir vergisi içindeki payı yüzde 6.1 oldu,
-Turkcell'in yarattığı istihdam, yerel iş hizmetleri istihdamının yüzde 10'unu oluşturdu,
-Kayıtlı istihdamın 6 yılda yüzde 14 puan artarak yüzde 40'a çıkmasına ve kadınların işgücüne katılmasına katkı sağladı,
-Çalışanların harcamalarında yüzde 75, çalışan kadınların harcamalarında yüzde 78.7 artış yarattı,
-Ardından gelen benzer yatırımlarla kümelenme etkisi yarattı,
-Modern bir AVM ve 8 yeni sinema salonunun açılışını hızlandırdı,
-Kredi kartı kullanımını artırdı,
-Lise mezunlarının yüzde 60'ı üniversite eğitimine devam etme kararı aldı,
-Kayıt içinde çalışmaya katkıda bulundu.
Dünya Bankası örnek gösterdi
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Doğu'ya yatırım yaparken katkılarının sadece iş olanağı sağlamakla sınırlı olmayacağını ve istihdamın yaşam kalitesine doğrudan etkisi olacağını öngördüklerini vurguladı. Ciliv, "40 milyon TL'lik bir yatırımın şehirde 300 Milyon TL üzerinde bir ekonomi yarattığını görmek ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gösteriyor. TEPAV'ın raporuyla dün kurduğumuz düşün bugün gerçeğe dönüştüğünü mutlulukla görüyoruz" dedi.
Dünya Bankası'nın bu yatırımla bölgesel ekonomik eşitsizliklerin giderilmesinde Erzurum'u örnek gösterdiğini belirten Ciliv, "Bugün kurduğumuz teknoloji altyapısı sayesinde Türkiye'nin doğusu ve batısındakilerin aynı şart ve imkânlarda çalışabilmeleri mümkün. Biz Erzurum çağrı merkezimiz ile bunu ispatladık. Bizden sonra pek çok şirket hem Erzurum'da hem de çevre illerde istihdama yönelik benzer yatırımlara imza attılar. Bölgenin kaderini değiştirmede üstlendiğimiz rol nedeniyle gururluyuz" değerlendirmesinde bulundu.
Çağrı merkezinin ötesinde
TEPAV Etki Analizi Programları Direktörü Sibel Güven de sunuşunda, hizmet sektöründe bir iş kolunun, Batı'dan Doğu'ya kaymasının ilk örneğini Türkcell'in Erzurum'daki çağrı merkezi yatırımıyla birlikte gördüklerini vurguladı. Güven, şu tespitlere vurgu yaptı: "Araştırma sonucunda, gerçekten de buradaki yatırımın çağrı merkezi yatırımının çok ötesinde olduğunu tespit ettik. Açılan yeni bir istihdam sahasının ötesinde, kadınların işgücüne katılımı, beyin göçünün tersine çevrilmesi, kayıtdışılığın önemli ölçüde azalması, kentte insan kaynağının diğer sektörlere de olumlu katkı yapacak şekilde gelişmesi, kent hayatının canlanması gibi çok farklı alanlarda Turkcell Erzurum Çağrı Merkezi'nin ciddi etkileri olduğunu gördük. Erzurum'da özel sektörün gelişimi noktasında önemli bir değişim yaşanıyor bu günlerde. Turkcell Çağrı Merkezi de bu değişimde lokomotif işlevini üstlenmiş, bölgesel kalkınmada özel sektörün çekici rolüne önemli bir örnek teşkil etmiştir."
Toplantının ardından Turkcell Global Bilgi çağrı hizmetlerinin kapasitesini artırmak amacıyla inşasına başlanan ek tesislerin temeli de atıldı.
Üniversite ön lisans programı açtı
Çağrı merkezi alanında oluşan kümelenme etkisinin yarattığı istihdam potansiyeline yönelik olarak Turkcell Global Bilgi ve Turkcell Akademi iş birliği ile Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakülteleri'nde "Çağrı Merkezi Yönetimi Ön Lisans Programı" açıldı. Türkiye'de bir ilk olan bu program sayesinde, çağrı merkezi ve müşteri temsilcisi sektörüne üniversite mezunu nitelikli eleman yetişmesi sağlanmış olacak. Turkcell Global Bilgi Çağrı Merkezi çalışanlarından 29 kişi, yetkinliklerini daha ileri taşımak üzere Atatürk Üniversitesi'ndeki "Çağrı Merkezi Yönetimi Ön Lisans Programı"na kaydoldu.