Ergün: Suudi Arabistan ile ticaret hacmi yetersiz

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, Suudi Arabistan'ın komşu olmasına rağmen en çok ithalatı ABD, Çin ve Japonya ile yapmasını eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CİDDE - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki ticaretin yetersiz olduğunu bildirdi.

Çeşitli temas ve ziyaretler için Cidde'de bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, dün akşam Cidde Ticaret ve Sanayi odasında yaptığı konuşmada, bir çok ülkeden çok sayıda mal satın alan Suudi Arabistan'ın Türkiye ile ticaret hacminin çok düşük olduğunu kaydetti.

Suudi Arabistan'ın, petrol gelirleri nedeniyle dünyanın en çok cari fazla veren ülkeleri arasında yer aldığına işaret eden Ergün, "Bu nedenle, bu ülkede ciddi bir sermaye artışı olduğunu, iş dünyasının da bu tasarrufları yatırıma dönüştürmek istediğini biliyoruz. Türkiye'de bugün yasal anlamda yabancı ve yerli yatırımcı ayrımı gibi bir durum söz konusu değildir. Yerli yatırımcılarımızın yararlandıkları teşvik ve kolaylıklardan yabancı yatırımcılar da yararlanabilmektedirler" diye konuştu.

"Rakamlar iki komşu ülke için çok az"

Ergün, Suudi Arabistan'ın komşu olmasına rağmen en çok ithalatı ABD, Çin ve Japonya ile yaptığını da eleştirdi ve bu kadar birbirine yakın iki ülke için bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret bu rakamların bu kadar düşük olmasının çok ayıp olduğunu vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:

"Bugün sadece Gaziantep ilimiz Irak'a yıllık 1 milyar dolar ihracat yaparken, tüm Türkiye'nin Suudi Arabistan'a 1,7 milyar dolar ihracat yapmasını kabul edemeyiz, etmemeliyiz. Tabi bu arada, 2008 yılında dış ticaret hacmimizin 5,5 milyar dolara yakın olduğunu da hatırlatmak isterim. Zaten 2008'deki 5,5 milyar dolar rakamı da böyle büyük ve güçlü G-20 üyesi iki ülke arasında gerçekleşmesi gereken dış ticaret hacmi değildir. Bu rakamı 2 yıl içinde 10 milyar dolara, orta vadede ise 20 milyar dolar seviyesine çıkarmayı bir hedef olarak belirleyebiliriz."

"Dış ticaret seviyemiz buralarda kaldıysa, bazı noktaları gözden geçirmekte fayda vardır" diyen Sanayi Bakanı, Türkiye'nin birçok Avrupa ülkesine gömlek, makine, otomobil sattığını, fakat Suudi Arabistan'ın belki de Avrupa'ya satılan ürünleri, çok daha pahalı fiyattan oradan satın aldığını kaydetti.

Bakan Ergün, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yükseltilmesi için vizelerin kaldırılması gerektiğini, Türkiye'nin birçok ülke ile bu konuda çalışmalar yaptığını hatırlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir