Ergün: Danıştay vicdan muhasebesi yapmalı
Bakan Ergün, Danıştay'ın katsayı uygulamasına ilişkin kararını değerlendirerek, "kararın Türkiye sanayisine yapılmış bir haksızlık olduğunu" söyledi
ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Danıştay'ın katsayı kararıyla ilgili, ''Sanayi Bakanı olarak feryat ediyorum; bu yanlış, bu haksızlık. Danıştay bir vicdan muhasebesi yapmalı'' dedi.
Bakan Ergün, Danıştay 8. Dairesinin, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) üniversiteye girişte farklı katsayı uygulamasına ilişkin kararının yürütmesini durdurma yönündeki kararını ve işsizlik rakamlarını değerlendirdi.
Sivil toplum kuruluşlarından söz konusu karara yeterli tepkinin gelmediği yönündeki yorum üzerine Bakan Ergün, kararın Türkiye sanayisine yapılmış bir haksızlık olduğunu söyledi.
''Sanayi Bakanı olarak feryat ediyorum; bu yanlış, bu haksızlık. Türkiye sanayisine yapılmış bir haksızlık bu'' diyen Ergün, Danıştay'ın ''bir vicdan muhasebesi'' yapması gerektiğini belirtti.
Bu noktada ticaret liselerinin de imam hatip liselerinin de önemli olduğuna işaret eden Ergün, şöyle devam etti:
''Bizim daha nitelikli dini bilgiye ihtiyacımız yok mu? Daha nitelikli din hizmetine ihtiyacımız yok mu? Oraların da daha nitelikli öğrencilerle doluyor olması lazım. Dolayısıyla bu haksızlığı yapmaktan vazgeçmeliyiz, yani Türkiye'nin hukuk sistemi bundan vazgeçmeli. Kaldı ki Türkiye'nin işsizlikle alakalı en önemli sorunu, iş bulamayanların yanında mesleksizlik. İş arayanlar geliyorlar. Ne iş yaparsınız diye sorduğumuzda büyük bir bölümünden (ne iş olsa yaparız) cevabını alıyoruz. Bu aslında, (elimden bir iş gelmez, bir mesleğim yok) demenin bir başka şekli. Halbuki (ben şu işi yaparım), (mesleğim şu) diyebilmesi lazım. Meslek liseleri bu meseleyi hallediyor. Meslek lisesi mezunu iş bulamadığı zaman iş kurma fikrine sahip oluyor, bir mesleği olduğu için diyor ki; (ben iş bulamadım fabrikada, ama iş kurayım, elimde işim var). İki arkadaş bir araya geliyor iş kuruyor. Bizim girişimciye de ihtiyacımız var, her düzeyde müteşebbise ihtiyacımız var. Meslek edinmek, bir meslek sahibi olmak, girişimciliğin de temel şartlarından biri. Yani yazıktır, günahtır. Meslek liselerine 10 yıldır devam eden bu haksızlığın artık sona erdirilmesi lazım. Hukukçular, Danıştay, idare, bu çocukları ideolojik tartışmaların gölgesinde bırakmaktan vazgeçmeliler.''
Söz konusu kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Ergün, Danıştay'ın ''Ne yapıyoruz biz? Bu yaptığımız şey Türkiye'nin hayrına mı, Türkiye'nin menfaatine mi?, çocuklarımızın geleceğini nasıl karartıyoruz? diye sorması gerektiğini savundu. Ergün, ''Yani, bir vicdan muhasebesi yapmaya ihtiyaç var. Bırakın ideolojik tartışmaları. (YÖK Başkanı şöyle dedi, biz de ona karşı böyle yaparız) diye düşünülüyorsa Türkiye'ye haksızlık yapılıyor demektir'' diye konuştu.
Ayrıca Bakan Ergün, yüzde 13,1 olarak açıklanan işsizlik rakamlarıyla ilgili olarak da ''yüksek bir rakam ama beklentilerin altında'' değerlendirmesinde bulundu.