Ergün: Büyüme modeli yeniden kurgulanmalı

Bakan Ergün, Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Ümit Boyner ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin büyüme modelini yeniden kurgulaması gerektiğini belirterek, istihdam meydana getiren bir büyümeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ergün, Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi.

Bakan Ergün, TÜSİAD'ın, iş dünyasının sivil toplum örgütleri arasında en önemli örgütü olduğunu belirterek, Boyner ve yeni yönetim kurulu üyelerine başarılar diledi.

İş dünyasının, bir yandan hükümetin icraatlarını, diğer yandan da dünyadaki gelişmeleri ve sivil toplum örgütlerinin kendi çatı organizasyonlarının bu gelişmeleri nasıl okuduğunu da yakından takip ettiğini anlatan Ergün, o açıdan verilecek mesajların önemli olduğunu söyledi.

Ergün, bir ülkede ekonomi dar boğazdan geçiyorsa ve bazı sıkıntılar varsa, o süreçte işbirliğinin daha da önem kazandığını vurguladı.

Türkiye'nin büyüme modeli

Türkiye'nin büyüme modelini yeniden kurgulaması gerektiğini belirten Ergün, istihdam meydana getiren bir büyümeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Türkiye'nin işsizlik ve istihdam ile ilgili yapısal özelliklerinin AB ülkelerinden farklı olduğuna dikkati çeken Ergün, bir türlü eritilemeyen işsizlik stoğunun bulunduğunu, nüfus artış hızı ve iş gücüne katılımın AB ülkelerinden fazla olduğunu söyledi.

Mevcut büyüme modeli içinde iş gücüne katılım oranı kadar bir miktarı eritebildiklerini ancak işsizlik stoğunun eritilemediğini anlatan Ergün, "Her yıl stoktan da bir miktar eritebilecek bir büyüme hızına ulaşmamız gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin büyüme modelinin, işsizlik ve istihdam ile ilgili yapısal özelliklerin dikkate alınarak daha hızlı büyüyen ancak, hormonlu olmayan bir model olması gerektiğini belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, şöyle devam etti:

"Bunun yolu iç pazarları genişletici tedbirler almaktan geçer. Birçok sektörde iç pazar henüz doyuma ulaşmış değil Türkiye'de. Bunların başında otomotiv sektörü geliyor. Dünya ortalamasının çok altında otomotiv tüketimi var. Türkiye'de bin kişiden 130 kişiye otomobil düşüyor. Dünyada 144 kişiye düşüyor. İç pazarı genişletici tedbirler hormonlu olmayan sağlıklı tedbirler üzerinde hep birlikte durmalıyız."

İkinci olarak girişimci sayısının artırılması gerektiğini, mesleki eğitimin de bunun bir parçası olduğunu kaydeden Ergün, girişimciliğin, Türkiye'nin istihdamı artırıcı büyüme modelinin temel unsurlarından biri olması gerektiğini belirtti.

Son olarak dış pazarlara daha agresif bir şekilde açılmak gerektiğini ifade eden Ergün, "Girmediğimiz pazarlara girebilmeliyiz. Dünyada Türkiye'ye karşı siyasi bir sempatinin yanında ekonomik bir sempati de var. Türk iş adamlarına ve ürünlerine ve markalarına ilginin olduğunu görüyoruz. Bu ortam, bizim dünya pazarlarındaki payımızı artırabileceğimizi gösteriyor" diye konuştu.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de, yeni yönetim kurulu olarak TÜSİAD'ın hazırladığı 2010-2011 programını hem hükümetle hem de muhalefet partileriyle paylaşmak için Ankara'da çeşitli ziyaretlerde bulunduklarını söyledi.

Türkiye'nin önünde önemli fırsatlar bulunduğunu ifade eden Boyner, ekonomik krizden çıkarken Türkiye'nin büyüme ve istihdam yaratma odaklı bir sürece girebileceğini kaydetti. Bunun için geçen dönemde yapılmış yapısal reformlar üzerine mikro reformların eklenmesi gerektiğini ifade eden Boyner, "Bu açıdan daha detaylı olarak nasıl işbirliği yapabileceğimizi sizinle paylaşmak istedik, görüşlerinizi almak istedik" diye konuştu.

Konuşmaların ardından toplantı, basına kapalı olarak devam etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir